Faizler, 1,5 ayın en yüksek seviyesinde

Ata Portföy Fon Yönetimi Direktörü Tözge: "Faizler üzerinde bire bir etkili olan unsur kur tarafı. Kurlardaki yükseliş, faizlerin de yükselmesine sebep oluyor"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Aralık 2014 15:07, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Faizler, 1,5 ayın en yüksek seviyesinde

Tahvil - bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 8,51'e çıkarak son bir ayın en yüksek seviyesini gördü.

Güne yüzde 8,31'den başlayan gösterge tahvilin bileşik faizi bu seviyeden gelen satışların etkisiyle yüzde 8,51'i görerek 11 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Geçen hafta ABD'de açıklanan verilerin beklentilerden iyi gelmesi doların gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazanmasına neden olurken, yurt içinde dolar/TL'nin 2,30'u aşması ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin yüzde 8,37'den yüzde 8,67'ye yükselmesi faizlerin yükselmesinde etkili oldu.

Analistler, teknik olarak gösterge tahvilin bileşik faizinde yüzde 8,47 seviyesinin üzerinde kapanış görülmesi durumunda yüzde 8,69'un direnç konumuna gelebileceğini tahmin ediyor.

Ata Portföy Fon Yönetimi Direktörü Cem Tözge, konuya ilişkin değerlendirmesinde, faizler üzerinde bire bir etkili olan unsurun kur tarafı olduğunu söyledi.

Kurlardaki yükselişin, faizlerinde yükselmesine sebep olduğunu ifade eden Tözge, kur yukarı gittikçe TCMB'nin de likiditeyi kıstığını ve likiditeyi kıstıkça kısa vadeli faizlerin yukarı gittiğini kaydetti.

Öte yandan, yükselen kurun TCMB'nin olası faiz indirimlerini zorlaştırdığı için de tahvillerde satış görüldüğünü aktaran Tözge, "Gösterge tahvili bileşik faizinde yüzde 8,50 şu an için tepki noktamız olabilir. Ama asıl belirleyici olan kurlar olmaya devam edecek. Önümüzdeki günlerde kurlarla faizlerinin aynı yönde hareket etmesi beklenmeli" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber