Hedefimiz kadın istihdamını yüzde 30'un üstüne çıkarmak

"Hedefimiz, kadınların kalkınması ve istihdam oranlarını 2018'e kadar yüzde 30'ların daha üstüne çıkarmak"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Aralık 2014 15:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hedefimiz kadın istihdamını yüzde 30'un üstüne çıkarmak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, "Hedefimiz, kadınların kalkınması ve istihdam oranlarını 2018'e kadar yüzde 30'ların daha üstüne çıkarmak" dedi.

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği'nin (KAGİDER), aralık ayı toplantısında konuşan İslam, kadınlara yönelik adımlar sayesinde insani kalkınma, demokrasi ve toplumsal barışın sağlandığına vurgu yaptı.

İslam, "Kadınların insan haklarını korumak ve geliştirmek, kadının hak ve fırsatlardan eşit bir biçimde yararlanmasını sağlamak bizim ana konularımız. Ülkemizde ne yazık ki kadınların iş gücüne katılması, finansal kaynaklara erişimi ve finansal tabana erişimi henüz bizim istediğimiz seviyelerde değil" dedi.

Son 10 yılda AK Parti hükümeti tarafından kadınlar için ciddi çalışmalar yapıldığını anlatan İslam, özel sektörün bilinçlenmesinin kadınların istihdamdaki sayısını artırdığını söyledi.

İslam, özel sektörün kamu gücünü zorlamaya başlamasının olumlu sonuçlar ortaya çıkardığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"AK Parti hükümetlerinin bu konuları gündeme getirerek, ilgili kanunları çıkarması ve kanunların uygulanması konusunda çok duyarlı olması önümüzdeki gelişmeleri hızlandırıyor. Kadının istihdama, ekonomiye çok ciddi faydaları var. Dünyanın yarısını oluşturan çok büyük ve dinamik, etkin bir gücün istihdama, sosyal hayata katılmasının çok önemli artıları olacaktır. İstihdama katılması, kadının ekonomik bağımsızlığını sağlıyor. Bireysel olarak güçlenmesi, toplumun diğer alanlarında da üretken olmasını sağlıyor. Kadının aile içerisindeki karar verme gücü artıyor. Kendilerine duydukları güveni ve bazı noktalarda toplumsal saygınlığı artırıyor."

İslam, kadının girişimci olmasının dünyada ve Türkiye'de büyük bir cesaret gerektirdiğini ifade etti.

Kadın girişimciliğinin teşvik edilmesi gerektiğine, bunun için üzerlerine düşen konularda çalışmalar yaptıklarına dikkati çeken İslam, "Aslında öncelikle, 'Kadın girişimci sayısını artırmak için neler yapmak lazım?' sorusunun cevabını bulmak gerekir. Teşvik ve girişimci kadın sayısını artırmak için hemfikir olmalıyız. Çalışmaları belirli bir odaklanmayla yapmamız lazım. Eğitim düzeyleri ve kadınların finansal kaynakları geliştirilmeli. Başarılı iş kadınlarının hikayelerini toplumda paylaşmak, başarılı olanların öyküleriyle diğer kadınların cesaretlenmesini sağlamak önemli" diye konuştu.

İslam, kadınların değişik sektörlerde ve farklı iş alanlarında yatırım yapması için gerekli yolların açılmasının şart olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Biz devlet olarak sizlerle yani özel sektörle aşağı yukarı aynı noktalarda odaklanıyoruz. Bu noktada bizden istenenlere destek verilecek. Kadınların farklı iş alanlarında yüreklendirilmesi gerektiği fikrine katılıyorum. Bunlar çok önemli konular. Ülkemiz bu noktada dünyanın en iyi ülkelerinden ne yazık ki biri değil. Ama çok kötü bir noktada olmadığımızı söylemek isterim. Bardağın dolu tarafına bakmak istiyorum. Son 10-13 yıldaki gelişmeler bize çok ciddi bir ivme kazandırdı. Bunun yükseleceğini düşünüyoruz. Çünkü sürmesi için geliştirdiğimiz politikalara güveniyoruz. Geldiğimiz noktaya baktığımızda ise durum çok fena değil. 2004'te kadın istihdam oranı yüzde 20,8 iken 2014'te yüzde 31 seviyesine geldi. Hedefimiz kadınların kalkınması ve istihdam oranlarını 2018'e kadar yüzde 30'ların daha üstüne çıkarmak. Kadınların iş gücüne katılma oranlarına bakınca 2004'te yüzde 23.3, 2013'te yüzde 31 olarak görülüyor. 2023 vizyonunda ise bu rakamları her alanda yüzde 40'ların üstüne çıkarmayı istiyoruz."

- "Kadını eğitince, ondan her alanda verim alıyorsunuz"

İslam, kadınlar arasındaki okur yazarlık oranlarının istihdamdaki yüzdeyi değiştirdiğini belirtti.

Yükseköğrenim gören kadınların iş gücüne katkısının yüzde 72,2 olduğunu vurgulayan İslam, şöyle devam etti:

"Mevcuttaki iş gücüne katılım oranlarına bakınca, okur yazar olmayan kadınlarımızın yüzde 26,3, lise ve lise düzeyinde olanların yüzde 32 olduğu görülmekte. Bu rakamlar ülkemizde kadının kendisine verilen emeğin hakkını tam anlamıyla iade ettiğini, hem sektöre, hem ekonomiye, hem sosyal hayata önemli dönüşler sağladığını görüyoruz. Kadını eğitince, ondan her alanda verim alıyorsunuz. Kadınların eğitimde alabildiğine daha üst bir seviyeye çıkartılması için hep birlikte çalışmalıyız. Toplumda sürekli değiştirilmesi gereken bazı kalıpların olduğunu söylüyoruz. Bu kalıplardan biri zihniyet değişimi diyoruz ama şunu belirtmek lazım; zihniyeti değiştirirken hem de politikaları güçlendirmeye ihtiyacımız var. Verilere bakıldığı zaman kadınların eğitim ve istihdamda girişimcilik alanlarına dahil olmalarında aile ve arkadaşları tarafından daha az desteklendiğini görüyoruz. Demek ki burada ciddi bir bilinç değişimine de ihtiyaç var."

İslam, kadınlara fırsat tanınması halinde önemli başarılara imza atacakları bilincinin toplumda yavaş yavaş oturduğunu kaydetti.

Erkekler ile kadınlar arasında kredi kullanım ve ödemelerde farklılıklar göze çarptığını dile getiren İslam, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Verilen kredilerin kullanılış ve geri dönüş biçimine baktığımızda, kadınların erkelere oranla çok daha başarılı olduklarını görüyoruz. Kadınların aldıkları kredileri daha rantabl kullanıyor ve geriye dönüşleri yüksek. Geri dönüşü bu kadar olumlu olan kadın girişimciyi desteklemek gerekir. Veriler bizim yol haritamızda önemli bir yer tutacak. Kadının daha fazla desteklenmesi ve yüreklendirilmesi için istihdam gücünü yaygınlaştırmak lazım. Çocuk bakım hizmetlerini yaygınlaştırmak, kadın girişimcilere özel üçüncü destek programları sağlamak ve iş gücü piyasasını esnekleştirmek lazım. Bunlarla ilgili bir çalışma yapıyoruz ve çok kısa bir süre içerisinde ilgili paketi Başbakanımız Ahmet Davutoğlu kamuoyuna açıklayacak. Hükümet ve bakanlık olarak son aylarda yaptığımız birtakım çalışmalar var. Bu çalışmalar, 'Kadın girişimcinin önünü açmak nasıl olur?' sorusuna cevap bulacak. Esnek çalışma modellerinin ülkemizde sağlanması için çalışıyoruz. Bu çalışmaları, yıl sonuna yetişmezse 2015'in başında genel kurula getirmeyi düşünüyoruz."

İslam, ayrıca özel sektörün kreş açabilmesinin önündeki ekonomik engellerin ortadan kaldırılmasının planlandığını, böylece kaliteyi artırarak fiyatlarda düşüşün sağlanacağını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber