Çözüm sürecinde 'HDP dışı' açılım

Arınç'ın görüşmede "Çözüm sürecinde PKK cenahı sık sık siyaset değişikliği yapıyor. Süreç nerede tıkanırsa orada şiddete başvuruyor. Artık buna izin vermeyeceğiz" dediği bildirildi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Aralık 2014 08:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çözüm sürecinde 'HDP dışı' açılım

Namık Durukan

Hükümet, çözüm süreci kapsamında HDP'nin dışındaki Kürt orijinli diğer partilerle de görüşme trafiği başlattı. Bu kapsamda Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, dün HAK-PAR'ı ziyaret etti. "Süreçte sadece HDP muhatap alınıyor" eleştirilerini Arınç, "Kürt kimliğiyle siyaset yapan, şiddeti ve silahı reddeden, can ve mal emniyetini tehlikeye atmaktan kaçınan, pasif eylemi kabul eden siyasetçilerle, platformlarla, partilerle görüşürüz, görüşmeliyiz" diye yanıtladı.

Arınç, dün HAK-PAR Genel Merkezi'ni ziyaret etti. Görüşmede HAK-PAR Genel Başkanı Fehmi Demir'in yanı sıra HAK-PAR Onursal Genel Başkanı Kemal Burkay ve diğer parti yetkilileri de hazır bulundu. Görüşme öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Arınç, ziyareti Demir'i genel başkan seçilmesinden dolayı tebrik etmek ve Burkay'la görüşmek için gerçekleştirdiğini söyledi.

'Sözlerle rota belirlenmez'

Öcalan'ın hazırladığı ve çözüm sürecinin aşamalarının yer aldığı taslağa yönelik sorun yaşandığı, Kandil'deki örgüt yönetiminin ise sert açıklamalar yaptığına yönelik soruyu yanıtlarken taslağı görmediğini belirten Arınç, taslakla ilgili olarak Kandil ve HDP kaynaklı bilgiler verildiğini söyledi. Arınç, "Bu bilgileri ilgili kurumlarımız değerlendirir. Eğer ciddi bulursak bazı konuları bunların üzerinde atılacak adımları tespit ederiz. Sadece gazete haberlerine veya her gün konuşan insanların sözlerine bakarak çözüm sürecinin rotasını tayin edemeyiz" dedi. Arınç şöyle devam etti:

"Kürt kimliğiyle siyaset yapan, şiddeti ve silahı reddeden, can ve mal emniyetini tehlikeye atmaktan kaçınan, pasif eylemi kabul eden siyasetçilerle, platformlarla, partilerle görüşürüz, görüşmeliyiz. 'Örgütün, İmralı'nın ve sadece HDP'nin muhatap olarak alınması yanlıştır' diyenler var. Ben, bu düşüncelere katılan biriyim. Çözüm süreci hepimizin konusuysa, bu konu üzerinde söz söyleyecek katkı sağlayacak kim varsa onlar da sürece dahil edilmelidir. Onların da düşünceleri saygıyla karşılanmalı ve gereği yapılmalıdır. Bu ziyaretimi ister o kapsamda alın isterseniz nezaket ziyareti olarak alın."

Konuşması sırasında, duvarda asılı duran HAK-PAR Onursal Genel Başkanı merhum Abdülmelik Fırat'ın fotoğrafını işaret eden Arınç'ın, "Şimdi sol tarafıma bakınca rahmetli Abdülmelik Fırat'ı gördüm. Bir kadirşinaslık olsun, demek ki hep sağa değil, sola da bakmak lazımmış. Birlikte siyaset yaptığımız dönemde Necmettin Erbakan da kendisini çok severdi" demesi gülümsemelere neden oldu.

'Kurulu kuracağız'

Arınç, çözüm süreciyle ilgili bir İzleme Kurulu oluşturulması durumunda HAK-PAR'dan da İzleme Kurulu'na ya da İmralı heyetine bir katılım olabilir mi" sorusuna ise, "Olabilir veya olmayabilir. Bir İzleme Kurulu olacaksa kimlerden teşekkül edecek, hangi görevi yapacak bu henüz netleşmiş değil. Ama prensip olarak bir süreç içerisinde böyle bir kurulun, çözüm sürecini sonuca ulaştırmak üzere gerekli olduğunu düşünürsek, böyle bir kurulu kuracağız. Bunlar kimler olacak? O tespiti yaparken şüphesiz geniş bir envanterimizden istifade edeceğiz" karşılığını verdi.

HAK-PAR Genel Başkanı Demir ise partisinin başından beri şiddeti dışlayan bir parti olduğunu belirterek, "Türkiye'de siyasete yeni bir tarz getirmeye çalışıyoruz. Çözüm üretenin kim olduğuna değil ne söylediğine bakıyoruz" dedi.

Onursal Genel Başkan Burkay ise, "Kutuplaşma değil uzlaşma arayan insanlarız. Sorunların diyalog yoluyla çözümünden yanayız. Türkiye'nin Ortadoğu'daki çatışma ortamından uzak durabilmesi, Kürt sorunu ve diğer sorunları diyalog yoluyla çözmesine bağlı" diye konuştu.

Edinilen bilgiye göre Arınç, görüşmede hükümetin Kürt sorununun çözümü konusunda samimi ve iyiniyetli olduğunu, ancak KCK'nın bunu suiistimal ettiği, sürekli politika değiştirerek hükümeti zor durumda bıraktığını aktardı. Arınç'ın, "Çözüm sürecinde PKK cenahı sık sık siyaset değişikliği yapıyor. Tutarlı bir siyasal çizgi izlemiyor. Süreç nerede tıkanırsa orada şiddete başvuruyor. İyi nineyitimizi güvenlik sorununa dönüştürüyorlar. Tehdit ve baskı uyguluyorlar. İyi niyetimizi suistimal ediyorlar. Artık buna izin vermeyeceğiz" dediği öğrenildi.

Arınç, bugün de Kürt ve İslami kimliği ile öne çıkan HUDAPAR'ı ziyaret edip parti genel başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ile görüşecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber