Kamu İhale Kanunu yeniden yazılacak

Maliye Bakanı Şimşek: - "Kamu İhale Kanunu'nu yeniden yazacağım, istisnaların tamamını kaldıracağım. Sektörler kanunu çıkartacağım. Eşik değerlerini de getireceğim"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Aralık 2014 20:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kamu İhale Kanunu yeniden yazılacak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kamu İhale Kanunu'nu yeniden yazacağını ve istisnaların tamamını kaldıracağını, eşik değerlerini kapsayan sektörler kanunu çıkartacağını söyledi.

Şimşek, bakanlığının 2015 Yılı bütçesinin TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerinde muhalefet milletvekilleri tarafından dile getirilen eleştirileri yanıtladı.

- Kamu İhale Kanunu

Şimşek, 2002'de çıkarılan ve 2003'te yürürlüğe giren Kamu İhale Kanunu'nun önemli bir reform olduğunu dile getirerek, "Allah razı olsun, kim o reformları yaptıysa takdir de ediyorum" dedi.

Kamu İhale Kanunu'nda AB'de olduğu gibi güvenlik, savunma, istihbarat ve KİT alanlarında istisna bulunduğunu anlatan Şimşek, 2013 yılındaki istisnaların yüzde 85'inin yasanın 2003'teki istisna düzenlemeleri kapsamında olduğunu söyledi.

İstisna kapsamında 9 milyar 213 milyon liralık 24 ihale yapıldığını belirten Şimşek, bu istisnaların yüzde 89,35'inin KİT'lerden kaynaklandığını söyledi.

Şimşek, KİT'lere ilişkin sektör kanunu çıkarılması halinde, istisna kapsamının daralacağını, kanun hazırlanması için talimat verdiğini ifade etti. Yasada güvenlik, savunma, istihbarat ve KİT dışında doğru düzgün istisna olmadığının altını çizen Şimşek, "Var olan istisnaların tamamını kaldıracağım. Bu kanunu yeniden yazacağım, sıfır istisnayla getireceğim. Sektörler kanunu çıkartacağım. Eşik değerlerini de getireceğim" diye konuştu.

Şimşek, kendisine laf atan muhalefet milletvekillerine, "Burada size bir nutuk çekebilirdim, konuşma yapabilirdim ama onu tercih etmedim. Size saygımdan dolayı teker teker sorularınızı cevaplandırıyorum" karşılığını verdi.

İş adamı Nihat Özdemir'in 2008 yılında Kamu İhale Kurumu tarafından ihale yasağı listesine alındığını belirten Şimşek, Özdemir'in, şirketinde yüzde 50'den az hissesi olduğunu bu nedenle yasaya göre ihalelere girmesinde sakınca olmadığını, ayrıca Özdemir'in 2013'te beraat ettiğini anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber