Paralel operasyonda en hareketli gün

14 Aralık'ta İstanbul merkezli ''paralel yapı'' operasyonu kapsamında başlatılan soruşturmada mahkeme gözaltına alınan kişiler için kararını açıkladı. Açıklanan bu karar sonrasında 4 kişi tutuklanarak cezaevine gönderilirken, Fethullah Gülen için de yakalama kararı çıkarıldı. İşte "paralel yapı" operasyonunda en hareketli günün ayrıntıları

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 20 Aralık 2014 07:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Paralel operasyonda en hareketli gün

Paralel yapı operasyonunda bütün Türkiye'nin beklediği gelişme 19 Aralık günü öğlen saatlerinde yaşandı. İfadeleri alınan 12 kişi tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk edilmiş ve tüm gözler hakimin vereceği karara çevrilmişti. Operasyonun üstünden 5 gün geçtikten sonra, gözaltına alınarak tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen kişiler için karar saat 14:00'te verildi. 8 kişi serbest bırakılırken, 4 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Sürpriz karar ise Fethullah Gülen hakkında oldu ve yakalama kararı çıkarıldı. İşte paralel yapıya karşı yapılan operasyonun tüm ayrıntıları...

5 GÜNÜN ARDINDAN KARAR ZAMANI

Tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edilen Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın da aralarında bulunduğu 12 kişi hakkında kararını açıklayan mahkeme, 4 kişi hakkında tutuklama kararı verirken, 8 kişi ise serbest kaldı.

HİDAYET KARACA TUTUKLANDI

14 Aralık operasyonu kapsamında Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı serbest bırakılırken, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca dahil 4 kişi ise tutuklandı.

SAVUNMA YAPMAYI REDDETMİŞTİ

Soruşturmayı yürüten savcılık tarafından tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edilen Dumanlı ve Karaca ile emniyet müdürleri Tufan Ergüder ve Ertan Erçıktı'nın da bulunduğu 12 kişinin sorgusu İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliğince yapılmıştı. Yaklaşık 11 saat süren ifade işlemlerinin ardından gece saatlerinde kararın saat 14:00'de açıklanacağı duyurulmuştu.

Dün saat 12.00'de başlayan sorgulamada ilk olarak Ekrem Dumanlı ifade vermişti. 11 kişinin ifade verdiği sorgulamada Hidayet Karaca savunma yapmayı reddetmişti.

İŞTE TUTUKLANMA GEREKÇELERİ

İstanbul merkezli "paralel yapı" operasyonu kapsamında şüphelilerden Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ile emniyet görevlileri Tufan Ergüder, Ertan Erçıktı ve Mustafa Kılıçaslan'ın, "kaçma şüphelerinin bulunması, delilleri yok etme, gizleme, tanık ve mağdur üzerinde baskı oluşturma şüphelerinin olması, adli kontrol tedbirinin bu aşamada yetersiz kalacağı" gerekçeleriyle tutuklanmasına karar verildi.

İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği'nce verilen kararda, şüpheliler Hidayet Karaca ile emniyet görevlileri Ergüder, Erçıktı ve Kılıçaslan'ın tutuklanma gerekçeleri sıralandı.

Soruşturmada, şüphelilere yönelik isnat edilen suçların belirtildiği kararda "Anayasal düzene karşı işlenen suçlarda manevi cebirin de yeterli olacağının öngörüldüğü dikkate alındığında, Terörle Mücadele Kanunu'nun 1. ve 7. maddeleri anlamında bir örgütün varlığı yönünde kuvvetli suç şüphesinin bulunduğunu belirtildi.

Hidayet Karaca'nın örgütün yayın politikasına uygun yayınlar yaparak örgüt yöneticisi olduğu belirtilen kararda, şüpheliler Tufan Ergüder, Ertan Erçıktı ve Mustafa Kılıçaslan'ın ise emniyet teşkilatındaki örgütlenme içinde bulunduklarına dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delilerin bulunduğu aktarıldı.

EKREM DUMANLI SERBEST KALDI

Samanyolu Yayın Grubu Hidayet Karaca, Tufan Ergüder, Ertan Erçıktı, Mustafa Kılıçaslan terör örgütü üyesi olmak suçundan tutuklandı. Aralarında Zaman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın da olduğu 8 kişi adli kontrol şartı ve yurtdışı çıkış yasağı ile serbest bırakıldı.

Karar açıklanırken salona şüpheliler ve avukatları dışında kimse alınmadı.

Samanyolu Yayın Grubu Hidayet Karaca, Tufan Ergüder, Ertan Erçıktı, Mustafa Kılıçaslan terör örgütü üyesi olmak suçundan tutuklandı. Aralarında Zaman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın da olduğu 8 kişi adli kontrol şartı ve yurtdışı çıkış yasağı ile serbest bırakıldı.

DUMANLI'NIN SERBESTLİK GEREKÇESİ

Hakimliğin kararında, adli kontrol tedbiri uygulanması şartıyla diğer 7 kişiyle birlikte serbest bırakılmasına karar verilen şüpheli Ekrem Dumanlı'nın serbest kalma gerekçesi de yazıldı. Dumanlı'nın üzerine atılı suçu işlediği yönünde, bu aşamada tutuklamayı gerektirecek somut deliller bulunmadığı, adli kontrol hükümlerinin yeterli olacağı kanaatine varıldığı aktarılan kararda, tutuklama talebinin reddine hükmedildiği belirtildi.

Dumanlı hakkında, yurt dışına çıkış yasağı uygulaması bulunan adli kontrol tedbiri uygulanmasına ve bu tedbirin iddianamenin kabulüne kadar devamına karar verildiği de açıklandı.

Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski Emniyet Müdürü Tufan Ergüder, Ertan Erçıktı ve Mustafa Kılıçaslan tutuklandı.

KARACA VE 3 POLİS SİLİVRİ CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ

Paralel Yapı operasyonunda tutuklanan Hidayet Karaca ve 3 eski polis Silivri Cezaevi'ne gönderildi.

Mahkemeden haklarında "kaçma şüphelerinin bulunması, delilleri yok etme, gizleme, tanık ve mağdur üzerinde baskı oluşturma şüphelerinin olması, adli kontrol tedbirinin bu aşamada yetersiz kalacağı" sebebiyle tutuklama kararı çıkan Hidayet Karaca ile emniyet görevlileri Tufan Ergüder, Ertan Erçıktı ve Mustafa Kılıçaslan'ın, Silivri Cezaevine gönderileceği öğrenildi.

İŞTE EKREM DUMANLI'NIN 22 SAYFALIK İFADESİ

14 Aralık" Operasyonu'nda gözaltına alınarak bu sabah tutuklama talebiyle mahkeme sevk edilen Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı savcıya 22 sayfa ifade verdi. Dumanlı'nın ifadesi Avukatı Hasan Günaydın eşliğinde Vatan'da bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde savcı Fuzuli Aydoğdu tarafından alındı. 7 saat süren ifadesinde 20 yıldır gazetecilik yaptığını ve 12 tane kitabı olduğunu söyleyen Dumanlı, "Fetullah Gülen Hoca Efendi'yi vaazları ve konuşmalarıyla uzaktan tanıdım. Süleymaniye ve Fatih Camii'lerinde verdiği vaazları dinledim. Daha sonra kişisel olarka tanışma imkanı buldum. Türkiye'nin yetiştirdiği çok değerli bir din alimi aynı zamanda fikir adamıdır. Gülen'in kitaplarını ve fikirlerini takip ediyorum" dedi.

"GÜLEN'DEN TALİMAT ALMADIM"

Gülen'in 2009 yılı içinde Tahşiye'den bahsedek yaptığı sohbetini hatırlamadığını kaydeden Dumanlı, Zaman Gazetesi'ndeki görevi süresince Fettullah Gülen'den herhangi bir konuya ilişkin yazı yazılması hususunda bir talimat almadığının altını çizdi.

"TAHŞİYE KELİMESİNİ İLK DEFA DUYUYORUM"

"Tahşiye" ve "Rahle'nin" kelime anlamının sorulması üzerine Dumanlı, 'Tahşiye'nin kelime anlamını bilmediğini, ilk defa duyduğunu, "Rahle'nin" de Kuran-ı Kerim okunurken üzerine konulan eşya olarak bildiğini kaydetti. Dumanlı, Tahşiye ve Rahle Yayınevleri'nin olduğunu da bilmediğini sözlerine ekledi.

GÜLEN'İN KARANLIK KARAR KURULLARINDAN NE KASTTETTİĞİNİ BİLEMEM"

Fetullah Gülen'in 2009 yılında "www.herkül.com" adresinden "Tahşiyecilerle" ilgili yaptığı konuşmasını hatırlamadığını kaydeden Dumanlı, "Gülen'in sohbetinde geçtiği belirtilen "Karanlık karar kurulları"ndan ne kastettiğini bilemem. 11 Ekim 2008 tarihli yazımı sunuyorum. Bu yazımla da televiyon seyretmeyeceğimi belirttim. "Siz de seyretmeyin çocuklarınızla meşgul olun" diye tavsiye ettim. O tarihten bu yana seyretmiyorum. Ben haberleir internet üzerinden takip ediyorum"dedi.

"GÜLEN'İN ZAMAN GAZETESİ'NİN YAYIN POLİTİKASINA MÜDAHALESİ SÖZ KONUSU DEĞİLDİR"

"Fetullah Gülen'in Zaman Gazetesi ile ilgili yönetici olarak herhangi bir vasfı yoktur" diyen Dumanlı, "Sadece Gülen'in hatfada bir gün Cuma günleri olmak üzere yazılarının yayınlandığı "Kürsü başlıklı köşesi" vardır. Gülen'in Zaman Gazetesi'nin yayın politikasına müdahalesi söz konusu değildir. Onun talimatları ile şekillenmez. Gazetelere günlük 5 bin ile 8 bin arasında haber gelir. Bu haberler her birim tarafından kendi arasında seçilir ve kendi birimlerince haber konusu olabilecekler değerlendirilir. Haberler gazeteye gelirken bile ajanslar tarafından seçilerek gönderilir. Seçilen haberler her birimce kendi sayfası hazırlanır. Sayfalar hazırlandıktan sonra Genel Yayın Yönetmeni veya yardımcılarına gösterilir. Buralardan en önemli olanı gazetenin birinci sayfasına konur. Bu kadar çok haberin, fotoğrafın, Gülen'e gönderilerek onun onayından geçmesi mümkün değildir. Bura ile Amerika arasındaki zaman dilimi de farklıdır. Fiziken de mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

GÜLEN DERSANELERLE İLGİLİ TALİMAT VERMEDİ"

"Fettullah Gülen bana gazetemizde dershanelerle ilgili yayın yapmamız hususunda bir talimat vermedi" diyen Dumanlı, Gülen ile dershaneler ile ilgili bir görüşme yapmadığına da kaydetti.

"AİHM VE CMK'YA GÖRE TUTUKLAMAYA ENGEL HAL YOK"

Şüphelilere yüklenen suçun yasada ön görülen ceza miktarı, önemli ve ciddi sayılan katalog suçlardan olması nedeniyle tutuklama nedeninin kanun gereğince var sayıldığı aktarılan kararda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatları ve 6352 sayılı yasa ile değişen Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 100. ve devam eden maddeleri uyarınca şüphelilerin tutuklanmasına engel hallerinin bulunmadığı belirtildi.

Kararda, almaları muhtemel cezaya göre şüphelilerin kaçma şüphelerinin bulunduğu belirtilerek, soruşturmanın henüz tamamlanmaması nedeniyle bu kişilerin delilleri yok etme, gizleme, tanık ve mağdur üzerinde baskı oluşturma şüphelerinin de olduğu, işin önemi, verilmesi beklenen ceza veya güvenlik önlemi değerlendirildiğinde Anayasa'da ifade bulan "ölçülülük" ilkesi uyarınca, daha hafif koruma önlemi olan adli kontrol tedbirinin uygulanmasının bu aşamada soruşturmaya konu suç ve bu şüpheliler açısından yetersiz kalacağı ve amaca hizmet etmeyeceği kanaatine varıldığı dile getirildi.

Şüpheliler ve avukatlarının serbest bırakılma taleplerinin reddine karar verildiği anlatılan kararda, Hidayet Karaca'nın "terör örgütü yöneticiliği", Tufan Ergüder, Ertan Erçıktı ve Mustafa Kılıçaslan'ın ise, "terör örgütüne üye olma" suçundan tutuklanmasına karar verildiği ifade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber