Bozkır: AB eleştirisinin nedeni algı operasyonu

AB Bakanı Volkan Bozkır: 14 Aralık operasyonuyla ilgili AB'nin koparttığı gürültü Türkiye'ye karşı yürütülen bir algı operasyonudur. Özellikle Almanya Türkiye'nin kendisine rakip olacağını biliyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 20 Aralık 2014 07:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bozkır: AB eleştirisinin nedeni algı operasyonu

AKŞAM'ın Ankara Bürosu'nu ziyaret eden AB Bakanı Volkan Bozkır, Ankara Temsilcisi Emin Pazarcı, Haber Müdürü Ersin Bal ve Diplomasi Muhabiri Mahmut Gürer'e, gündeme ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Türkiye'ye karşı bir algı operasyonu yürütüldüğünü ifade eden Bakan Bozkır, "AB'nin açıklaması da bu algı operasyonun bir sonucu. Algı operasyonunun hedefinde ise Cumhurbaşkanımız Erdoğan var. Türkiye, Cumhurbaşkanımız'ın başbakanlığı döneminde kendisine biçilenden çok farklı bir yere geldi. Türkiye'nin demokratikleşme reformları, ekonomide ulaştığı nokta Avrupa'nın tablolarını altüst etti" diye konuştu. Bakan Bozkır'ın açıklamaları şöyle:

HER TARAFTAN YANLIŞ

AB'nin son operasyonla ilgili açıklamalarının her tarafı yanlış. Çünkü hakikaten Türkiye'de basın özgürlüğü yok diyor yanlış. Derhal serbest bırakın diyor yanlış. Eğer Türkiye bunu yapabilseydi tenkit edilmesi gereken nokta oydu. 14 Aralık'ın ardından yaşananlar aslında AB-Türkiye ilişkilerinde olmaması gereken ne varsa, örnek olarak ortaya konulabilir. Pazar sabahı 8 gibi bu operasyon başladı. 12.00'den itibaren baktım ki, AB yetkilileri aynı ifadeleri içeren birçok basın açıklaması yaptı. Bunları, ne kabul edilebilir, ne yarar sağlayan, ne de doğru açıklamalardır. Genişlemeden Sorumlu Komiser Hahn ile pazartesi günü saat 18.00'den sonra görüşebildik. Ve bu görüşmede anladım ki henüz olayla ilgili hemen hemen hiç bilgisi yok. Tamamen, henüz ben ve birçok bakınımız bile henüz olayın ne olduğunu anlamamışken, "olsa olsa budur" yaklaşımıyla birkaç unsuru yanyana getirmiş.

CHRISTMAS'TA YAPARDIK

Ben Hahn'a dedim ki, "Şu anda yürüyen bir yargı süreci var ve yürütmenin yargı üzerinde hiçbir etkisi yok. Ve yürütmenin yargının yaptığı bu operasyonla ilgili bilgi talep etme olanağı da yok" Komiser Hahn ise, "Biz geçen hafta Ankara'dan ayrıldık. Nasıl böyle bir şeyi ertesi pazar yapıyorsunuz?" Ben de dedim ki ,"İşte en güzel örnek bu. Eğer bizim yargı üzerinde bir etkimiz olmuş olsaydı, biz bunu bu hafta değil Christmas'ta yapardık. Hepiniz tatilde olurdunuz. Bu kadar etkisi de olmazdı. Bizim bundan haberimizin olmamız söz konusu değil. ,

Almanya Kıbrıs'ı kullanıyor

AB'den bu kadaracil açıklamalar gelince de Sayın Cumhurbaşkanının tepkisini ben doğal karşılıyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği de şudur: "Biz bunu zaten kendimiz yürütüyoruz. Ve bunu biz Türkiye'nin yararına uygun olduğu için yürütüyoruz. Eğer bu ilişki karşılıklı çıkarlara dayanıyorsa, ki bu şekildedir, AB'nin de büyük çıkarları vardır.

AB'YE DESTEK YÜZDE 70

Eurobarometre'nin yayınladığı çalışma AB'nin kendi araştırması olabilir ama benim için bu araştırmanın değer verilecek bir tarafı yok. Bizim araştırmalarımız aynı şeyi söylemiyor. Son 10 senede yapılmış tüm ciddi araştırmalara bakın AB'ye karşı olanlar hiçbir zaman yüzde 10'u geçmez. Eurobarometre'nin hangi donelere baktığını bilmiyorum ama ciddi araştırmalarda Türkiye'de AB'ye destek yüzde 70'tir.

İSTESE YARIN ÇÖZER

Almanya, AB'nin şu anda en önemli ülkesi, öyle bir ekonomik güce sahip oldu ki, bunu da siyasi nüfuza çevirmeyi başardı. Şu anda gerçekten Avrupa'da birçok mekanizma kurulurken, bunun arkasında Almanya'nın olduğunu görüyoruz. Almanya tabiatıyla bu hegamonyasını güçlendirmeyi arzu ediyor olabilir. 2050 yılında Avrupa'daki en güçlü 2 ülke olarak Türkiye ve Almanya var. Almanya Kıbrıs sorununun arkasına saklanıyor. İstese bu sorunu yarın çözer. Ama biliyor ki, Kıbrıs sorunu çözülürse, biz AB ile süreci ikili ilişkilerimiz üzerinden yürütmeye başlayacağız. Bunun için Almanya Kıbrıs'ı kamuflaj olarak kullanıyor.

İlerlememizden korkuyorlar!

Türkiye kendisi için biçilmiş rolün dışına çıktı. Ekonomisini 3'e katladı. Ve böyle bir Türkiye'yi görünce, diyorlar ki, "Türkiye'yi bu duruma kim getirdi. Türkiye'nin daha da ilerlemesine izin verirsek bizim bütün çizdiğimiz tablolar alt üst olacak" O zaman önce kimin imha edilmesi, ortadan kaldırılması lazım, "Sayın Cumhurbaşkanımızın"! Bütün bu darbeler Sayın Cumhurbaşkanımıza yöneliktir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber