Gülen'in iadesi için ABD yerel mahkemesinin kararı gerekiyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı çıkartılan Fetullah Gülen'in Türkiye'ye gelmesi ABD'deki yerel mahkemenin vereceği kararla gerçekleşebilecek.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 20 Aralık 2014 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gülen'in iadesi için ABD yerel mahkemesinin kararı gerekiyor

Karar, önce Adalet Bakanlığı'na gönderilecek. Bakanlıktaki ilgili birimlerce özel dosya hazırlanmasının ardından, Adalet Bakanlığı, Türk İnterpolü üzerinden kırmızı bülten çıkartılması için girişimde bulunabilecek. İnterpol Genel Sekreterliği'nce yapılacak değerlendirme sonrasında Gülen hakkında kırmızı bülten çıkartılıp çıkartılmaması kesinleşecek. Ancak Gülen'in 15 yıla yakın süredir ABD'de yaşaması ve ikamet ettiği yerin belli olması nedeniyle Türkiye'nin, ABD Adalet Bakanlığı nezdinde iade girişiminde bulunması da gerekebilecek. Bu çerçevede, devreye Türkiye ile ABD arasındaki suçluların iadesine ait özel anlaşma girecek.

Bu anlaşmaya göre, Türkiye'nin Gülen'in iadesine yönelik talebi ABD makamlarınca söz konusu anlaşma kapsamında değerlendirilecek. Talebin, anlaşma kapsamında olması ve iade sürecini başlaması halinde Gülen'in ABD makamlarına itiraz etme hakkı bulunuyor. ABD'de bir suç işlememesi ve Türkiye'ye gönderilemeyi kabul etmemesi halinde ABD'de yargı süreci yaşanabilecek. Ancak, bu süre içinde Gülen'in ABD'de bir suça karışması ya da ABD'de suç işlediği kanaatine varılması halinde ABD makamları Gülen için sınırdışı kararı verebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber