İmarda okul görünen arsa sahibi davayı kazandı

İmar planlamasından dolayı, 1978 yılında sahibi olduğu parseli kullanamayan taşınmaz sahibi, açtığı davaları kazandı

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 20 Aralık 2014 12:28, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
İmarda okul görünen arsa sahibi davayı kazandı

Nazilli'de yaşanan bir olayda, davacıya ait bir parsel, 1978 yılında yeşil alan olarak ayrılmıştır.

Daha sonra söz konusu parsel, Milli Eğitim Bakanlığının talebi üzerine, 1993 yılında anadolu öğretmen lisesine tahsis edilmiştir.

Ancak, geçen süre zarfında MEB tarafından bir kamulaştırma yapılmamıştır.

Son olarak da, MEB 2006 yılında okul talebinden vazgeçtiğini belirtmiştir.

MEB'in bu son talebi sonrasında, taşınmazın sahibi belediye'ye başvurmuş ve söz konusu parselin konut olarak tahsisi için imar planı değişikliği istemiş, belediye meclisi ise bu talebi reddetmiştir.

Belediye Meclisinin red talebini dava eden taşınmaz sahibinin açtığı dava, derece mahkemeleri ve Danıştay'dan sonra Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna gelmiştir. Danıştay İDDK, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin 13331/07 nolu başvuruya ilişkin kararındaki, söz konusu imar düzenlemesinin mülkiyet hakkından tam anlamıyla yararlanmasına engel teşkil ettiği, arazinin satış şansını azalttığı, taşınmazın hatırı sayılır şekilde değerini düşürdüğü, kamu yararı gerekleri ile mülkiyet bağı arasında gözetilmesi gereken adil dengenin bozulduğu gerekçelerine atıfla, davacının mülkiyet hakkının belirsiz süreyle kısıtlanmış olmasından dolayı belediye meclis kararının iptaline karar vermiştir. Söz konusu parselin konut olarak tahsisi konusundaki talebe yönelik olarak ise, mahkeme heyeti, bu talebin şehircilik ilkeleri ve planlama esasları çerçevesinde belediyece takdir edilmesi gerektiğine karar vermiştir.

Karar özellikle imar planları sonrasında uzun süre hiçbir işlem yapılmayan tüm imar anlaşmazlıkları için emsal teşkil etmektedir. Söz konusu bu örnek olayda, malik 1978 yılından bu yana sahibi olduğu taşınmaz üzerinde bir işlem yapamamıştır.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu Kararı
Esas No: 2010/2108
Karar no: 2013/4577

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber