'İthalattaki düşüşün cari açığa katkısı 6,2 milyar dolar'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ithalattaki düşüşün cari açığa katkısının 6,2 milyar dolar seviyesinde olduğunu söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Aralık 2014 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'İthalattaki düşüşün cari açığa katkısı 6,2 milyar dolar'

Bakan Zeybekçi, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) Levent'deki Wyndham Grand İstanbul Otel'de düzenlenen olağan genel kuruluna katıldı. DEİK Olağan Genel Kurulu'na, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Avrupa Birliği (AB) Bakanı Volkan Bozkır, İçişleri Bakanı Efkan Ala, İstanbul Valisi Vasip Şahin, DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş ile kurul üyeleri katıldı. Bakan Zeybekci, burada yaptığı konuşmada, İthalattaki azalmanın cari açığa katkısı 6,2 milyar dolar seviyesinde olduğunu söyledi.

Türkiye'nin son 12 yıldan bu yana ortalama yüzde 5 oranında büyümeyi başaran nadir ülkelerden biri olduğunu ifade eden Zeybekci, "Türkiye son 20 çeyrekten beri de ortalama yüzde 5,8 ile büyümeyi başaran ülkelerden birisidir. Türkiye 2008 yılındaki global krizden sonra çok hızlı bir şekilde eski haline dönerek dünyadaki sayılı ülkelerden birisidir. 2014 yılında Türkiye yeni bir şey keşfetti; Türkiye 2014 yılında ihracata dayalı büyümenin en başarılı örneklerinden birini vermeye başladı. Türkiye 2014 yılının ilk 3 çeyreğinde yüzde 2. 8 her ne kadar planlamaların beklentilerin altına düşse de, etrafımızdaki ateş çemberin kuzeyimizi, güneyimizi, kuzey Afrika'yı bu coğrafyaya baktığımızda Avrupa Birliği'nin hemen hemen sıfır seviyesindeki büyüme oranlarına, ticaretteki daralmalarına baktığımızda sağladığımız büyüme rakamları oldukça başarılı" dedi.

"2014 yılında ortalamada üç çeyrekte yüzde 2,8 büyüyen Türkiye'nin büyümesinin yüzde 2.6'sı doğrudan ihracattan gelmiştir" diyen Zeybekci, "Yani Türkiye ihracata dayalı büyümenin başarılı bir örneğini vermektedir. Cari açıkta ise beklentilerin çok daha fazlasında bir iyileşme oldu. 2014'ün 10 aylık döneminde Türkiye cari açığını 2013 yılında göre yüzde 37 oranında daraltmayı başardı. Türkiye 10 ayda 19,3 milyar dolarlık cari açığında bir iyileşme sağladı. Türkiye cari açığını daraltmayı aynı zamanda büyüyerek başardı. Türkiye cari açığını daraltmayı yatırım mallarında ara mallarının ithalatında daralmaya gitmeden, tüketmeden ithal etmediğinde bir şey kaybetmeyeceği bazı ürünlerin ithalatında azalmayla sağlamayı başardı. İthalatındaki azalmanın cari açığa katkısı da 6,2 milyar dolar seviyesinde" ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber