Özel okulların nasıl öğrenci alacağı netleşmedi

TEMEL Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında nasıl öğrenci alacakları henüz netleşmeyen özel okulların temsilcileri, geçen hafta Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileriyle görüştü.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 23 Aralık 2014 07:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Özel okulların nasıl öğrenci alacağı netleşmedi

Görüşmede özel okulların liselere öğrenci kayıtlarında bölündükleri ve farklı sistemler önerdi kleri ortaya çıktı. Türk özel okulları ile bazı yabancı özel okulların TEOG puanıyla (Milli Eğitim Bakanlığı'nın 6 derse göre hesapladığı yerleştirme puanı), bazı yabancı özel okulların ise Türkçe, matematik, fen ve teknoloji ile inkılap tarihi ve Atatürkçülük'ten öğrenci almak istediği öğrenildi. Buna göre, henüz kesinleşmemiş olsa da Robert Lisesi, Üsküdar Amerikan Lisesi ve Fransız kolejleri Türkçe, matematik, fen ve teknoloji ile inkılap tarihi ve Atatürkçülük ders puanlarıyla öğrenci kaydı yapmak istiyor. Alman, Avusturya, İtalyan ve VKV Koç Özel Lisesi ise TEOG puanıyla öğrenci almaktan yana.

Yabancı özel okulların bir kısmı öğrenci alımıyla ilgili önerilerini bakanlığa gönderdi, bir kısmı ise hazırlıklarını tamamlamak üzere. Ancak, bütün okullar 31 Aralık'a kadar önerdikleri öğrenci kayıt yönetmeliğini bakanlığa gönderecek. Bakanlık yetkilileri hepsini tek tek inceleyerek okullara geri bildirimde bulunacak. Bakanlık değişiklik isterse, buna göre yönetmelikler yeniden düzenlenerek, onay için tekrar bakanlığa gönderilecek. Bu sürecin de 1-2 ay alabileceği sanılıyor.

Farklı katsayı farklı ağırlık

Her okulun öğrenci kayıt ve puan hesaplama yöntemi, bakanlık yönetmelikleri onayladıktan sonra kesinlik kazanacak. Okullar internet sitelerinde açıklama yaparak sistemini duyuracak. Ancak bu sene veli ve öğrenciler özellikle de yabancı özel okullarda farklı puan hesaplamaları ile karşılaşabilir. Örneğin, bir okul ilk sınavın ağırlığını yüzde 30 alırken, diğeri her iki sınavın ağırlığını yüzde 50 olarak hesaplayabilir. 4 dersten öğrenci alacak liseler ise her ders için farklı katsayı uygulayabilir.

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Eş Başkanı Yusuf Tavukçuoğulu, Türk özel okulların TEOG puanıyla öğrenci alacağını söyledi. Tavukçuoğlu şu bilgileri verdi:

"18 Aralık'ta Özel Öğretim Kurumu Genel Müdürlüğü yetkilileri ile görüştük. Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı, 'özel okullar istediği şekilde öğrenci alsın' demiş. Bu özgürlüğü bize verdiler. Yalnız dernek çatısı altında değil, okullar bireysel olarak kendi yönetmeliğini hazırlayarak bakanlığa sunacak, onay alarak sistemini oluşturacak. Türk özel okullar TEOG puanıyla öğrenci almak istiyor. Yabancı özel okullarımız da kendilerine göre çalışma yapacak. Ben bir eğitimci olarak bakıyorum. Örneğin din dersi ya da inkılap tarihi ve Atatürkçülük bir yaşam tarzıdır. Okullar arasındaki farklılıklar, yetkililerinin bakış açısıyla ilgili. Biz bu ailenin bir parçası olduğumuz için Sayın Bakan Nabi Avcı'nın verdiği direktifler doğrultusunda biz de sistem içindeki yerimizi alacağız."

4 dersten alacağız

Güler Erdur - Amerikan Robert Lisesi Türk Müdürü

Biz 4 dersten öğrenci almak istiyoruz, önerimizi bakanlığa sunacağız. Birinci sınavların yüzde 30'u, ikinci sınavların da yüzde 70'i dikkate alınacak. Türkçe ve matematik derslerinin ağırlığı 3, inkılap tarihi ile fen ve teknolojinin ağırlığı da 2 olacak şekilde öneri hazırladık. Fakat bu kesin değil, önce bakanlık gözden geçirecek, belki değişiklik istenecek. Son hali daha sonra belli olacak. Özel okulların kayıtları biraz erken olacak deniliyor ama konuşulan 1 hafta, 10 günlük süre yeterli olmaz. Burs başvurusunda bulunacak öğrencilerin durumunu tespit etmek için yeterli değil. Anadolu'dan gelecek başarılı öğrencilerin önünü kesebilir.

Öğrenci için sorun olmaz

Funda Cüceloğlu- Üsküdar Amerikan Lisesi Müdürü

Biz de Türkçe, matematik, fen ve inkılap tarihi derslerinden öğrenci almayı planlıyoruz. Önerimizi bakanlığa gönderdik, onay bekliyoruz. İlk ve ikinci sınavın ağırlığının eşit ve yüzde 50, her dersin katsayısının da eşit olmasını önerdik. Puan eşitliği durumunda da öğrencinin Türkçe, matematik, fen ve inkılap tarihi puanlarına bakılacak. Her okulun hesaplaması nın farklı olması veliler için kayıt sürecinde zorluk yaratabilir ama öğrenci için sorun olmaz.

TEOG'u düşünüyoruz

Didem Veyisoğlu Alman Lisesi Türk Müdür Başyardımcısı

TEOG puanıyla öğrenci almayı düşünüyoruz ama henüz kesin karar verilmedi. Yönetmeliğimizi h azırlayarak ay sonuna kadar bakanlığa göndermemiz gerekiyor.

TEOG puanlarını bakanlık hesaplıyor. Yabancı özel okulları isteyen veli zaten ne istediğini biliyordur. Onların devlet okullarıyla çok işi olmayacak. Geçiş yapmak isteyenler de daha sonra nakil yaptırabilecek.

4 dersten yanayız

Mina Akçen

Sainte Pulcherie Fransız Lisesi Türk Müdür Başyardımcısı

Düşüncemiz 4 dersten öğrenci almak. Biz Fransız okulları olarak önerimizi bakanlığa sunduk. Ama bu kesin karar anlamına gelmiyor. Okullar farklı puanlamalarla öğrenci alacağı için belki kayıt dönemi çok kolay olmayacak ama velilerin kararsızlık yaşayacağını düşünmüyorum. Özel okulların kayıtları erken olursa bazı veliler devlet okullarını beklemek isteyebilir. Ama kararlı olan veliler düşündüğü okula çocuğunun kaydını yaptıracaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber