Bütçe üzerinde 113 saat konuşuldu

TBMM Genel Kurulu'nda aralıksız 13 gün süren bütçe görüşmeleri üzerinde 113 saat konuşma yapıldı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Aralık 2014 11:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bütçe üzerinde 113 saat konuşuldu

- Kubilay Çelik

TBMM Genel Kurulu'nda aralıksız 13 gün süren bütçe görüşmeleri üzerinde 113 saat konuşma yapıldı.

Genel Kurul'da, 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2013 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısı üzerinde görüşmeler, 10 Aralık'ta, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in sunumuyla başladı.

Bütçe görüşmeleri hafta sonu da sürdürdü. Kesintisiz devam eden görüşmeler 13 gün sürdü. Bütçe üzerinde toplam 113 saat konuşma yapıldı.

En uzun süren oylama üniversitelerin bütçe görüşmelerinde oldu. 104 üniversitenin kalemleri ile kesin hesapları okunarak oylandı. Üniversite bütçelerinin okunması, oylanması yaklaşık üç saat sürdü, toplam 1316 kez oylama yapıldı.

Bütçe, 22 Aralık'ta kabul edildi.

Protestolar

Bütçe görüşmeleri, muhalefet milletvekillerinin farklı konularda protestolarına da sahne oldu.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten de konuşmaya başlarken kürsünün üzerine tuzluk koydu. İçten, "AK Parti'den seçilip tuzluk olan vekiller, Meclis'ten aldıkları maaşın hakkını verip çalışmaları gerekirken memleketi karıştırmakla meşguller. Onları protesto etmek için Meclis kürsüsüne boş bir tuzluk koyuyorum" dedi.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, iç güvenlik paketini eleştirirken, önündeki zarfın içinden sapan ve gaz kapsulü çıkardı. Kaplan, "Bu mermi, cezası yok. Gaz kapsülü kafada patlasa cezası yok. Sapana 4 sene ceza, tabancanın cezası 1 sene. Sizin hükümet kuş mudur, korkuyor?" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, konuşması sırasında kürsünün önüne başlıkları latin harfleriyle yazılmış "Arapça Görsel Eğitim Malzemeleri Kelimeler", "Görsel Eğitim malzemesi dilbilgisi" olan, diğer bölümleri ise Arap harfleriyle yazılı eğitim materyallerine ilişkin fotoğrafları da içeren pankartlar koydu.

CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, kürsüye bir tepsi içinde çay, süt ve bardaklarla geldi. Öğüt, yaptığı konuşmada çay ve süt fiyatları arasındaki dengesizliği anlattı.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, kürsüye ayağında yırtık lastik ayakkabıyla geldi, kürsünün üzerine de bir çift lastik ayakkabı ve ayakkabı kutusu koydu.

Bütçe görüşmelerinde "17 Aralık" tartışması

Protestolar özellikle 17 Aralık günü yapılan görüşmelerde yoğunlaştı. CHP ve MHP milletvekilleri, 17 Aralık soruşturmasının yıl dönümü nedeniyle afişlerle protesto gösterisi gerçekleştirdi.

CHP'li milletvekilleri, üzerinde dört eski Bakan ve Sarraf'ın yüzü maskeli fotoğraflarının yer aldığı afişleri gösterdi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, 17 Aralık'ın, rüşvetin ve yolsuzluğun yıl dönümü olduğunu belirterek, bunu protesto ettiklerini söyledi. Altay ve CHP milletvekilleri daha sonra ayağa kalkarak önce Genel Kurul'a, ardından basın mensuplarına dönerek ellerindeki afişleri gösterdi.

Afişlerde, yüzü görünmeyen bir kişinin kolları altında yüzleri maskeli olarak dört eski Bakan ile Rıza Sarraf'ın fotoğraflarının yer aldığı, üzerinde "17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvetle mücadele haftası. BABAyasa'nın 17. maddesi 25. bendi: Yeni Türkiye'de rüşvetçiler koruma altında" yazısı olduğu görüldü.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldiğinde, yanında getirdiği ve üzerinde "17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzlukla mücadele haftası" yazılı afişi asmak istedi. AK Parti milletvekilleri tepki gösterdi.

Yakalarına, "17-25 Aralık Yolsuzluğa, Rüşvete Hayır-Yolsuzluk ve Rüşvetle Mücadele Haftası" yazan kokartlar takan MHP milletvekilleri, kokardın büyütülmüş bir halini ise MHP sıralarının önüne yapıştırdılar.

MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, konuşmasına başlamadan önce kürsüye üzerinde "17-25 Aralık Yolsuzluğa, Rüşvete Hayır-Yolsuzluk ve Rüşvetle Mücadele Haftası" yazan bir kart yapıştırdı.

CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir kürsüye elinde ayakkabı kutusu ve yıpranmış lastik ayakkabı ile çıktı. Erdemir, ayakkabı kutusunun içinden çıkardığı dolarları kürsüden saçarak, "Diyelim ki Yeni Türkiye'de ayakkabı kutusu yasak, Avro, Dolar balyaları yasak, makara yasak, kara lastik yasak, acaba yeni Türkiye'de rakamları ve sayıları susturmadığımız sürece 17 Aralık'ın üstünü örtebilir miyiz? Rakamlar ve sayılar konuştuğu sürece 17 Aralık'ı susturabilir miyiz?" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber