Stresli olmanızın sebebi bu olabilir

Uzmanlar, kış mevsiminde soğuk havaların stres hormonlarını artırdığını belirterek, metabolik bozukluklarla birlikte damarlardaki değişikliklerin kalp krizlerine davetiye çıkardığını söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Aralık 2014 15:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Stresli olmanızın sebebi bu olabilir

Kardiyoloji Uzmanı Op.Dr. Özgür Öz, kış mevsiminin kalp damar hastalıklarına direk etkisi olduğunu, bu mevsimde yaşanan soğuk havaların kalbe doğrudan etkisinin görülebildiğini dile getirdi. Özellikle kalp damar hastalığı olan kişilerde damarların büzüşmesinden kaynaklanan göğüs ağrısının ortaya çıkmasının kişileri rahatsız edebileceğini aktaran Op.Dr. Öz, "Kalp damar hastalığı olan kişilerde özellikle kalp damarlarının içinde plak olup da kan akımını bozmayan darlıklar olduğunda kişiler rahatsızlık hissetmeyebilir. Fakat kış dönemindeki soğukla birlikte damarların büzüşmesi kan akımını daha da bozacağından hastalığı aşikar hale getirebilir. Dolayısıyla soğuktan olan göğüs ağrıları zaman zaman soğuğun etkisiyle kas ağrıları olabileceği gibi yine kalp damar hastalıklarına bağlı ağrıların da ortaya çıkışını artırabileceğini de bilmemiz gerekiyor. Soğuk havaların stres faktörlerini ve stres hormonlarını artırdığı, metabolik bozukluklarla birlikte damarlardaki aktif değişikliklerin kalp krizlerine kadar gideceğini bilmemiz gerekiyor" dedi.

SOĞUK HAVA KALP KRİZİNE NEDEN OLABİLİYOR

Op.Dr. Öz, soğuk havaların yaşandığı dönemlerde hareketsiz hale gelen insanların dışarı çıkma oranlarında ve yürüyüşlerinde azalma yaşandığını anlattı. Kış dönemindeki hareketsiz hayat tarzıyla birlikte kilo alma ve hareketsizliğe bağlı olarak kalp damar hastalıklarının görülme sıklığında artış olabildiğini kaydeden Op.Dr. Öz, şöyle konuştu: "Mevsimin özellikleri nedeniyle kış mevsiminde geceler daha uzun gündüzler daha kısa. Geceler uzun olunca muhabbetler uzayabiliyor. Yemeğe ve içmeye daha fazla zaman ayırabiliyoruz. Dolayısıyla hem hayatımızın bu döneminde hareketin azaldığı hem de besin tüketiminin arttığını düşünecek olursak bu dönem ayrıca metabolik olarak da vücudumuz da olumsuz sonuçlarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Kış döneminin hem elimizde olan hem de elimizde olmayan bir takım kalbimizi etkileyen risk faktörleri vardır. Ne kadar gündüzler kısa geceler uzun da olsa yemek konusunda dikkat etmemiz ya da diyetle birlikte egzersiz konusunda dikkat etmemiz kaçınılmaz olmakla birlikte özellikle göğüs ağrılarının ortaya çıkabileceği bir dönem olduğundan dolayı bu tür hastaların her şeyi soğuklara bağlamaması göğsünde yanma, sıkışma gibi semtomları olanların olası bir kalp damar hastalığının olabileceğini bilmeleri gerekmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber