Türkiye'de tedavi oldu 60 günde boyu 6 santim uzadı

Kemik kırığının yanlış kaynaması sonucu sol bacağı 8 santimetre kısalan Afrikalı diş hekiminin imdadına Türk doktorlar yetişti. Operasyona alınan hastanın bacağı 2 ayda 6 santimetre uzadı. Bacak 80 gün içinde eski uzunluğuna ulaşacak.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 24 Aralık 2014 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye'de tedavi oldu 60 günde boyu 6 santim uzadı

GÜLDEN KILIÇ

Kaza sonrası çoklu kırığa bağlı olarak bacağı kısalan Afrikalı diş hekimi Sawiai'nin bacağı yaklaşık 60 gün boyunca Türk doktorlar tarafından her gün milim milim 6 cm'ye kadar uzatıldı.

Doktorlar hastanın bacağının 80 günün sonunda eski haline döneceğini öngörüyor. Kaza sonrası bacağı kısa kalan binlerce kişiye umut olan olayda diş hekimi Ahmed Sawiai'nin, geçen sene geçirdiği trafik kazası sonucu sol bacağı 6 yerden kırıldı.

Kaza sonrası kemiklerin yanlış kaynamasına bağlı olarak sağ bacak ve sol bacak arasında 8 santimetreyi bulan uzunluk farkı oluştu. İki bacak arasındaki 8 santimlik fark nedeniyle yürümekte dahi zorlanan Sawiai, Güney Afrika başta olmak üzere, çeşitli ülkelerde hastanelere başvursa da bacak uzatma operasyonu ile ilgili bir cevap alamadı. Türkiye'de boy uzatma operasyonu yapılabildiğini öğrenince Medical Park Gebze Hastanesi'ne ulaştı. Ortopedi ve Travmatoloji Başkanı Op. Dr. Cengiz Çabukoğlu ve ekibi Sawiai'nin sonuçları inceledi. Yapılan kontroller sonrasında boy uzatma operasyonu ile eski sağlıklı günlerine dönebileceğini öğrenen Sawiai'nin 4 saatlik süren işlem sonrasında kısa olan bacağına boyunun uzamasını sağlayacak çiviler takıldı.

Operasyon ve boy uzatma ile ilgili bilgi veren Medical Park Gebze Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Başkanı Op.Dr. Cengiz Çabukoğlu; "Hastamızı muayene ettikten ve tetkiklerini tamamladıktan sonra hastamız da var olan 8 cm kısalık tedavisi için ortopedi ekibi olarak hastamızın rahat edebileceği ve intrameduller çivi üzerinden uzatma cerrahisine karar verdik.

Hastamızın aynı zamanda ayak tabanının da yere değmemesi nedeniyle aynı ameliyat da Aşil Tendon uzaması da gerekiyordu. Hastamızı bu amaçla yatırılarak ameliyata hazırladık ve her iki ameliyatı da aynı zamanda yaptık. Hastamıza her gün 1 mm uzatma yapıldı, yaklaşık 2 aylık bir sürede 6 cm. uzattık. Bu süreç yaklaşık istediğimiz uzunluk olan 8 cm'e ulaşana kadar yapılacak. Her iki bacak arasındaki eşitlik sağlandıktan sonra uzatmayı bırakıp kemiğin güçlenmesini bekleyeceğiz bu sayede uzunluk farkı olmadığından dolayı aksaması kalmayacaktır'' dedi.

Umutsuzluğa kapıldığım an Türk doktorlar umut oldu

Yıllardır diş hekimliği yaptığını söyleyen Ahmed Sawiai, "Bacağımdaki kırık sonrası iyileşeceğim günü beklerken, hiç düzelmez oldum. Günde 8 saat ayakta durarak hasta tedavi ederken, hastalık sonrası destek olmadan rahat yürüyemez oldum. Bir çok ülkede tedavi olmayı denedim, tam umudumu kaybetmişken Dr. Cengiz Çabukoğlu ve ekibi ile tanıştım" dedi.

Gerçekleşen ameliyat sonrasında zorlu ama mutlu bir süreç yaşadığını söyleyen Sawiai, "Boy uzatma ameliyatı sonrası doktorlarım benimle her gün ilgilendiler, boyumun bir bebek gibi gün gün uzamasını izlemek mutluluk vericiydi. Ama beni en heyecanlandıran şey hastalarıma kavuşacağım an. Uzun bir süre mesleğimden ve hastalarımdan uzak kaldım. Buradaki doktorların bana yardımcı olduğu gibi bende ülkemde hastalarıma yardımcı olmak istiyorum" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber