TBMM'de 2014 böyle geçti

Meclis'te 2014 yılında, Yeni Demokratikleşme Paketi ve HSYK'nin yapısında değişiklikleri de içeren çok sayıda önemli düzenleme hayata geçirildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Aralık 2014 10:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TBMM'de 2014 böyle geçti

TBMM'de Ocak, Şubat ve Mart aylarının önemli olayları şöyle:

2 Ocak

- "Tam gün" yasası olarak bilinen Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yasayla, ruhsatsız sağlık hizmeti sunan veya yetkisiz kişilerce sağlık hizmeti verdirenlere, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası getirildi. Olağanüstü durumlarda acil sağlık hizmeti ulaşana ve sağlık hizmeti devamlılık arz edene kadar sağlık hizmeti veren hekimler ve sağlık görevlileri bu cezadan muaf tutuldu. Mesai saatleri dışında yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde çalışan öğretim üyelerinin 3 ay içinde faaliyetlerini sona erdirmesi halinde üniversiteyle ilişikleri kesilmesi hükme bağlandı. Yasa ile sünnet ameliyatı yapma yetkisi sadece tabiplere verildi.

- Başbakanlık Müsteşarlığı'ndan İçişleri Bakanlığı'na getirilen Efkan Ala, TBMM Genel Kurulu'nda yemin etti.

7 Ocak

- Kamuoyunda ve siyasette tartışmalara neden olan HSYK'nin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısında değişiklik öngören kanun teklifinin TBMM Adalet Komisyonu'ndaki görüşmelerinde Meclis'e gelen Yargıçlar Sendikası Genel Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, konuşma talebini içeren dilekçesinin akıbetini öğrenmek istediğini söyleyince AK Parti'li milletvekillerinin tepkisini çekti. Çıkan kavgada Ak Parti ve muhalefet milletvekilleri birbirine pet su bardakları, tablet bilgisayarlar ve çantalar fırlattı. AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan, Eminağaoğlu'na tekme attı.

- Teklifin TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri 21 Ocak'ta başladı. 24 Ocak'taki birleşimde AK Parti İstanbul Milletvekili Oktay Saral, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan'a yumruk attı. Hastaneye kaldırılan Tezcan, 5 gün rapor aldı. İktidar ile muhalefet arasında yaşanan tartışmalar üzerine HSYK'nın yapısıyla ilgili Anayasa değişikliği formülü gündeme geldi. Bunun üzerine 24 Ocak günkü birleşimde teklifin görüşmeleri durduruldu.

- Tutuklu bulundukları KCK Davasında tahliye edilen BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Şırnak milletvekilleri Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız ile Van Bağımsız Milletvekili Kemal Aktaş TBMM Genel Kurulu'nda yemin ettiler.

9 Ocak

- Türkiye ile Japonya Arasında Nükleer Enerjinin Barışçıl Amaçlarla Kullanımına Dair İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

- Meclis'te ilk kez başörtülü bir milletvekili komisyon başkanlığına seçildi. TBMM Dilekçe Komisyonu'nun yeni Başkanı, Hac dönüşü başörtüsüyle Meclis çalışmalarına katılan AK Parti Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey oldu.

16 Ocak

- Aden Körfezi'nde görev yapan TSK unsurlarının görev süresinin 10 Şubat'tan itibaren bir yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi

29 Ocak

- TBMM Başkanlığı, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında Meclis'e gönderdiği fezlekeyi, "usullere uyulmadığı ve bakanla ilgili kısmı dosyadan ayrılmadığı" gerekçesiyle iade etti.

- TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Suriye'deki işkence fotoğraflarını kınayan bir bildiri yayınladı. Bildiride, "Çağımız Hitlerin, Miloseviçlerin çağı değildir. Bugün olmazsa yarın ama mutlaka bir gün bu katliamları yapanlardan hesap sorulacağının unutulmaması gerektiğini ayrıca Suriye rejimine hatırlatmak isteriz. Bu zulüm ve vahşet artık dursun, yeni ölümler olmasın istiyoruz"

30 Ocak

- MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, çocuğa cinsel saldırıda bulunanlara müebbet hapis cezası verilmesini öngören kanun teklifi verdi

31 Ocak

- AK Parti İstanbul Milletvekili Muhammed Çetin, partisinden istifa etti.

7 Şubat

AK Parti İzmir Milletvekili İlhan İşbilen, partisinden istifa ettiğini açıkladı.

11 Şubat

Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

15 Şubat

HSYK'nın yapısında değişiklik öngören Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'na kabul edildi.

18 Şubat

Başbakan Erdoğan, Kabataş'daki olayla ilgili, "Bundan sonra her tecavüze uğrayan kadın, bunları ikna etmek için görüntü kaydıyla mı dolaşacak, kocasından şiddet gören kadın iddiasını ispat etmek için elinde kayıtla mı gelecek, sokakta kurşunlanarak öldürülmüş kadın cesedinin yanına görüntü kaydı mı koyacak? Ortada ifade tutanağı, adli tıp raporu, linç edilmiş bir kadın, darp edilmiş bir bebek var, bunlar çıkmışlar olayın nasıl olmadığını ispat etmeye çalışıyorlar. Vicdan, vicdan, vicdan. Eğer o kadıncağız başörtülü olmasaydı, bu linç olur muydu? Dün başörtüsüne füruat diyenler, bugün başörtülü bir kadın üzerinden başörtüsü düşmanlığını sürdürüyorlar" dedi.

21 Şubat

TBMM Genel Kurulu'nda özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını da içeren Yeni Demokratikleşme Paketi kabul edildi.

22 Şubat

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, MİT'in, 22 şubat itibariyle mahkeme kararıyla gerçekleştirdiği dinleme sayısının 2 bin 473 olduğunu bildirdi.

26 Şubat

İnternet düzenlemesinde TİB Başkanlığı'na yeni yetkiler verilmesini de içeren "Torba Kanun" teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

1 Mart

- Dershanelerle ilgili düzenlemeleri de içeren Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Buna göre, dershane ve öğrenci etüt merkezleri, eğitim öğretim faaliyetlerine 1 Eylül 2015'e kadar devam edebilecek, 2018/2019 eğitim öğretim yılı sonuna kadar özel okullara dönüşecek.

2 Mart

- Kamuoyunda "Demokratikleşme Paketi" olarak bilinen Temel Hak ve Hürriyetlerin Geliştirilmesi Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

4 Mart

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından eski bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar'la ilgili hazırlanan fezlekeler, TBMM Başkanlığı'na geldi.

5 Mart

- TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 4 eski bakana dair fezlekelerin 28 Şubat'ta Meclis'e geldiğini, ilk Genel Kurul birleşiminde bilgiye sunulacağını bildirdi.

- CHP, TBMM Başkanlığı'na başvurarak dört eski bakana ait fezlekelerin, milletvekillerinin incelemesine açılmasını istedi.

7 Mart

- MHP, TBMM Başkanlığı'na başvurarak dört eski bakana ait fezlekelerin milletvekillerinin incelemesine açılmasını istedi.

13 Mart

- CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM'nin dört eski bakan hakkındaki fezlekeleri görüşmek üzere 18 Mart Salı günü saat 15.00'de olağanüstü toplanması konusundaki taleplerini TBMM Başkanlığı'na sunduklarını bildirdi.

14 Mart

- TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Genel Kurul'u 19 Mart Çarşamba günü saat 15.00'te olağanüstü toplantıya çağıracaklarını bildirdi.

19 Mart

- TBMM Genel Kurulu olağanüstü toplandı. Genel Kurul'da, dört eski bakanla ilgili fezlekeler konusunda Genel Görüşme açılması kabul edilmedi.

- AK Parti'nin TBMM Genel Kurulu'nun 8 Nisan Salı gününe kadar çalışmamasına ilişkin grup önerisi kabul edildi.

- CHP, eski bakanlar Erdoğan Bayraktar, Egemen Bağış, Zafer Çağlayan ve Muammer Güler hakkında Meclis Soruşturması açılmasına ilişkin önergeleri TBMM Başkanlığı'na sundu. Önergelerde, söz konusu Bakanlar hakkında Meclis Soruşturması açılması talep edildi.

20 Mart

- AK Parti'li milletvekilleri, 4 eski bakanla ilgili soruşturma önergesini TBMM Başkanlığı'na sundu.

28 Mart

- TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bakanlık Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in katıldığı güvenlik toplantısının yasa dışı dinlenmesi ve ses kayıtlarının internette yayınlanmasıyla ilgili, "Bu haince saldırı ve çabaların yargı önünde hesap vereceği bilinmelidir" dedi.

- CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) Youtube'a erişimin engellenmesi kararına yönelik yürütme durdurma istemli dava açtı.

Nisan, Mayıs ve Haziran dönemi

8 Nisan

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM'de yumruklu saldırıya uğradı. Kılıçdaroğlu'na saldıran ve gözaltına alınan kişinin çeşitli suçlardan sabıkalı Orhan Övet olduğunu ortaya çıktı. Saldırının ardından, Meclis'te güvenlik önlemlerine ilişkin yeni kararlar alındı.

10 Nisan

- TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'ndan, tüm siyasi parti temsilcilerinin ortak imzasıyla yayınlanan ortak bildiride, Mısır'da verilen idam kararlarının şiddetle kınandığı belirtilerek, "Öncelikle idam kararlarının infazının derhal durdurulmasını talep ediyoruz. Bilahere idam kararları ve insan hakları ihlalleri tüm sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldırılmalıdır" ifadeleri kullanıldı.

17 Nisan

- MİT mensuplarının görevlerini yaparken ceza ve infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlülerle görüşmesini de öngören MİT Kanun Teklifi, TBMM'de kabul edilerek yasalaştı.

23 Nisan

- TBMM Genel Kurulu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Meclis'in açılışının 94. yılı dolayısıyla özel gündemle toplandı.

29 Nisan

- Halkların Demokratik Partisi (HDP), TBMM'de ilk toplantısını yaptı.

30 Nisan

- Tarım arazilerinin toplulaştırılmasını sağlamayı, tarımsal üretim ve kalkınmayı artırmayı amaçlayan Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

5 Mayıs

- Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski AB Bakanı Egemen Bağış, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında yolsuzluk ve rüşvet iddiaları nedeniyle AK Parti'nin verdiği Soruşturma Önergesi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Eski Bakanlar hakkında tek bir Soruşturma Komisyonu kurulması benimsenirken, CHP'nin her bakan için ayrı ayrı Soruşturma Komisyonu kurulması ise kabul edilmedi.

7 Mayıs

- TBMM Başkanı Cemil Çiçek, hakkında kesinleşen mahkeme kararı bulunan MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan için yasa önerisinde bulundu. Çiçek, milletvekili hakkında kesinleşen mahkeme kararlarının yasama döneminin sonuna bırakılmasını öngören yasa teklifini tüm gruplara iletti. Ancak, teklif üzerinde uzlaşma sağlanamaması nedeniyle yasalaştırılamadı.

- Çiçek, "Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Hizmetleri Teşkilatı Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un yürürlüğe girmesinin ardından, yasanın kurulmasını öngördüğü "Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu" için süreç başlatarak, gruplardan kurulacak komisyona üye vermelerini istedi.

11 Mayıs

- AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, sürücü kursu hizmetlerinin kalitesinin yükseltilmesi, nitelikli sürücü eğitimi verilmesi, etik sorunların önlenmesi ve günün koşullarına uyumun sağlanabilmesi amacıyla sürücü kurslarının açılmasının nüfus kriterine bağlanmasını öngören yasa teklifini hazırlayarak, AK Parti Grup Başkanlığı'na verdi.

13 Mayıs

- TBMM Başkanı Cemil Çiçek, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski AB Bakanı Egemen Bağış, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında kurulmasına karar verilen Soruşturma Komisyonu için süreci başlatarak, parti gruplarından üyelerini bildirmelerini istedi.

14 Mayıs

- Meclis, Soma'da meydana gelen maden kazası nedeniyle çalışmalarına ara verdi. TBMM Genel Kurulu'nda, Soma'da hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunun ardından, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile 4 siyasi parti grup başkanvekilinin imzasını taşıyan ortak bildiri okundu. Saygı duruşunun ardından okunan bildiride, "Yüreğimizi dağlayan bu acıların bir daha yaşanmaması en büyük dileğimizdir. Milletimizin başı sağolsun" ifadesine yer verildi.

- TBMM Başkanı Çiçek, faciaya ilişkin, "Bizim için çok acı bir gün. Milletçe büyük bir yas içindeyiz. Yüreğimize ateş düştü" dedi.

15 Mayıs

- CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. Aslanoğlu'nun ölümüyle sandalye dağılımında değişiklik oldu; AK Parti 313, CHP 130, MHP 52, HDP 27, bağımsız milletvekilleri 14, BDP ise 2 oldu. Aslanoğlu'nun ölümüyle boşalan sandalye sayısı ise 12'ye çıktı.

16 Mayıs

- Meclis, Soma'da yaşanan maden kazasında hayatını kaybeden madencilerin acılı ailelerine destek olmak amacıyla yardım kampanyası başlattı. Kampanyaya ilk desteği TBMM Başkanı Cemil Çiçek verdi.

20 Mayıs

- Soma'daki maden faciası, TBMM Genel Kurulu'nun gündemini oluşturdu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, "Eğer bir afet; doğal afet değilse orada kusur vardır. Eğer oradaki afet bir doğal afetse oradaki kusur tartışılır. Ama buradaki kusur kesinlikle tartışılmaz" dedi.

21 Mayıs

- TBMM Genel Kurulu, Soma'daki maden faciasıyla ilgili araştırma komisyonu kurulmasına karar verdi. Tüm siyasi partilerin verdiği Araştırma önergelerine gruplar kabul oyu kullandı.

22 Mayıs

- CHP ve HDP'nin Soma'daki maden faciasıyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınması, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmedi.

26 Mayıs

- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı'na "çatı aday" önerisiyle ilgili ziyaretleri kapsamında TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile görüştü.

- AK Parti İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, Türkiye Cumhuriyeti Dahilinde Bulunan Bilumum Mebanii Resmiye ve Milliye Üzerindeki Tuğra ve Methiyelerin Kaldırılması Hakkında Kanun'un yürürlükten kaldırılmasına dair kanun teklifi verdi.

- TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, "İnsan Zararları Mahkemelerinin Kuruluş ve Görevlerine Dair Kanun Teklifi"ni TBMM Başkanlığı'na sundu. Teklif, vücut bütünlüğünün kaybı ve ölümden kaynaklanan bütün tazminatlar için özel ihtisas mahkemesi kurulmasını öngörüyor

27 Mayıs

- Aralarında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve eski İçişleri Bakanı Muammer Güler'in de olduğu bazı milletvekillerine ait 11 dokunulmazlık dosyası TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Meclis'e gelen dosya sayısı, 952'ye ulaştı.

28 Mayıs

- AK Parti Grubu, MHP'nin, dört eski bakan ile ilgili soruşturma komisyonuna bildirdiği üç milletvekilinin, konuyla ilgili TBMM Genel Kurulu ve basındaki beyanlarını Meclis Başkanlığı'nın incelemesine sundu.

- CHP, yolsuzluk ve rüşvet olaylarıyla ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında Meclis Soruşturması açılmasını istedi.

29 Mayıs

- CHP Grubu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'ten, "dört eski bakan hakkındaki soruşturma komisyonunun kuruluş sürecindeki sorumluluklarını yerine getirme" talebinde bulundu.

- Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "TSK'ya kumpas kurulduğu" iddialarının ardından tartışılmaya başlanan yeniden yargılama konusunda kaosa yol açmayacak formül gerektiğini belirterek, "Bakanlık olarak önümüzü gören formül ortaya çıkaramadık" dedi.

30 Mayıs

- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu Meclis'teki makamında ziyaret etti. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı seçiminde "çatı aday" konusunda herhangi bir ismin tartışma ya da görüşme konusu olmadığını, genel ilkeler üzerinde durulduğunu belirtirken, Bahçeli "çatı aday" konusunda umutlu olduğunu söyledi.

2 Haziran

- TBMM Başkanı Cemil Çiçek, dört eski bakanla ilgili soruşturma komisyonu kurulmasına yönelik olarak, yaptıkları açıklamalardan dolayı, MHP'den 2, CHP'den 9 milletvekilinin yerine yeni isimlerin bildirilmesi için bu partilere yazı gönderdiğini belirterek, "AK Parti'ye de hem yazılı hem şifai olarak komisyon üyelerini bir an önce bildirilmesi yönünde müracaatımız oldu" dedi.

- BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık'ın resmi olmayan sonuçlara göre Ağrı Belediye Başkanlığı'nı kazanmasıyla birlikte, belediye başkanı seçilen milletvekili sayısı 10'a yükseldi.

- Maliye Bakanlığı'nca takip edilen kesinleşmiş vergi alacakları ile Sosyal Güvenlik Kurumu'nca takip edilen prim alacaklarının yeniden yapılandırılmasını öngören kanun teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

3 Haziran

- Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HSYK'nın ilgili dairesinin Ergenekon hakimleri ve savcı Zekeriya Öz hakkında incelemeye gerek olmadığı yönündeki kararına karşı yetkisini kullanarak iddiaların incelenmesi talimatını verdiğini söyledi.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "1 Haziran seçimleri cumhurbaşkanlığı için bir gösterge olacaksa, bir kamuoyu yoklaması olacaksa ortaya çıkan sonuç, çatının bir kez daha uçtuğudur, çöktüğüdür" dedi.

- Başbakan Erdoğan, "Daha önce inlerine gireceğiz demiştik. Şu anda inlerine girdik, bütün pisliklerini ortaya döküyoruz. Kaçıp saklandıkları inlerinden de sorumluları çıkaracak ve adalete teslim edeceğiz. Bu ülkede artık hiçbir darbe girişimi hesapsız kalmayacak" dedi.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Yalancıdan başbakan olmaz, yalancıdan cumhurbaşkanı hiç olmaz. Erdoğan'ın en tipik özelliği korkak olması ve yalancı olmasıdır. Yalova seçiminden sonra mor rengin tonlarını görmek istiyorsanız, Erdoğan'ın yüzüne biraz dikkatli bakacaksanız, bütün tonları orada göreceksiniz" dedi.

- TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İçtüzüğün "soruşturma komisyonuyla ilgili daha önce TBMM'de ya da dışında görüşünü açıklamış milletvekillerinin üye seçilemeyeceği" hükmü kapsamında bulunmaları nedeniyle, 4 eski bakan hakkında kurulan soruşturma komisyonu için CHP'nin 9, MHP'nin 2 milletvekilinin yerine yeni isimlerin bildirilmesini istedi.

4 Haziran

- TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP'nin 17 Aralık ve 25 Aralık operasyonlarına ilişkin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında verdiği Meclis Soruşturma Önergesi'ni iade etti.

- TBMM İdare Amiri, AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu, TBMM Genel Kurulu'na dün bir vatandaşın girmesi ile ilgili olarak, "Bu adam kulise nasıl giriyor? Kulise girdikten sonra Genel Kurul'a girerken oradaki görevli niye bu adamı uyarmıyor? Bu denetim zaafından kim sorumluysa hesabını vermelidir" dedi.

5 Haziran

- TBMM Dışişleri Komisyonu, 1915 olaylarının 100. yıldönümü çerçevesinde, çeşitli ülkelerde Türkiye aleyhinde yürütülen faaliyetlere ilişkin özel gündemle toplandı.

- CHP, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında, "yolsuzluk olaylarına karışan bakanların işledikleri suçu önceden bildiği halde gerekli işlemleri yapmayarak görevi kötüye kullandığı, yargı görevini etkilediği, haksız mal edindiği" iddiasıyla gensoru önergesi verdi.

7 Haziran

- Meclis, bisiklet ve motosiklet kullananları unutmayarak, bu araçlar için ayrı bir otopark yaptı. Meclis'e bisikletiyle gelen HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkcü, uygulamadan memnun ancak otoparkta sadece kendisinin bisikleti olmasından şikayetçi.

9 Haziran

- Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Diyarbakır 2. Hava Kuvveti Komutanlığı'nda Türk bayrağının indirilmesiyle ilgili, "Sabırla olayları takip ediyoruz. Eğer sabır, hükümetin siyasi iradesine bağlılık olmasaydı bayrağı yere indirmeye cüret eden insana cezası o anda verilebilirdi" dedi.

10 Haziran

- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türk Bayrağı'nın indirilmesiyle ilgili, "Şayet devlet yaşayacaksa, şayet millet var olacaksa, bayrak direğine tırmanacak kadar cüretkar olan bir sefilin tam alnı çatından devrilmesi de haktır, helaldir, hukuktur, mahşeri vicdanın şaşmaz adaletidir" dedi.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk Bayrağı'nın indirilmesiyle ilgili, "Garnizonun içine girip de bayrağı indireni, orada her halukarda neyse alacaksın, indireceksin, gereğini yapacaksın. Yapmıyorsan sorumlusun" diye konuştu.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türk Bayrağı'nın indirilmesiyle ilgili olarak, "Bir bayrağın indirilmesine ben nasıl sessiz kalabilirim, bu ülke nasıl sessiz kalabilir, o bayrağı dalgalandırmak için yüzbinlerce şehit verdik. Ne olursa olsun, bütün yurttaşlarıma sesleniyorum, bu değil miydi daha düne kadar 'ben her türlü milliyetçiliği ayaklarımın altına aldım' diyen, milliyetçilik bayrak sevgisidir" dedi.

- AK Parti, CHP ve MHP grup başkanvekilleri, TBMM Genel Kurulu'nda, Diyarbakır'da Türk bayrağının indirilmesini kınadı. MHP milletvekilleri ise sıralarına Türk bayrağı astı. MHP Isparta Milletvekili Süleyman Nevzat Korkmaz, gündemdışı konuşmasında kürsüye Türk Bayrağı astı.

- CHP, 17 ve 25 Aralık operasyonlarına ilişkin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında verdiği ancak iade edilen Meclis soruşturma önergesini, tapeleri çıkartarak yeniden TBMM Başkanlığı'na sundu.

12 Haziran

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi gerçekleştirdiği görüşmeler kapsamında HDP Eş Genel Başkanları Ertuğrul Kürkçü ve Sebahat Tuncel ile BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı TBMM'de ziyaret etti.

- Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na düzenlenen baskın ve yaşanan gelişmelerle ilgili olarak HDP Eş Genel Başkanları Kürkcü ve Sebahat Tuncel ile TBMM'deki makamında görüştü.

13 Haziran

- CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, TBMM Genel Kurulu'nda, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'ya yönelik sözleri nedeniyle birleşimde konuşmaktan men cezası aldı.

- Bir grup vatandaş, Ankara'da yere atılan fuhuş kartları ve cinsel içerikli reklamları TBMM Dilekçe Komisyonu'na şikayet etti.

16 Haziran

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, cumhurbaşkanlığı "çatı adayı" konusunda görüştü. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı "çatı adayı" olarak Ekmeleddin İhsanoğlu'nun ismini Bahçeli'ye ilettiğini bildirdi.

- CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, CHP ve MHP'nin cumhurbaşkanlığı için gösterdiği ortay aday Ekmeleddin İhsanoğlu'nu reddettiğini belirterek, "İhsanoğlu ismine inanamadım, o kadar sürpriz oldu. Sürprizin ötesinde şok oldu. O şoku, atlatma niyetinde değilim" dedi.

17 Haziran

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Elçilikler, bütün personeliyle birlikte bulundukları ülkelerin teminatı altındadır. Her ülke kendi topraklarında faaliyet gösteren diplomatların can ve mal güvenliğini sağlamakla mükelleftir. Irak'ta merkezi hükümet bunu başaramamıştır. Musul'da rehine olarak tutulan vatandaşlarımız sağ salim Türkiye'ye dönecektir. Bunu temin etmek için ne gerekiyorsa yapılıyor, son derece hassas ve yoğun bir şekilde çalışmaları sürdürüyoruz" dedi.

- CHP'de bir grup milletvekili, Cumhurbaşkanlığına ortak aday olarak Ekmeleddin İhsanoğlu'nun gösterilmesini değerlendirmek üzere biraraya geldi.

18 Haziran

- Kamuoyunda "Yeni Yargı Paketi" olarak bilinen Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

19 Haziran

- TBMM Genel Kurulu'nda, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Kurulması Hakkındaki Kanun Tasarısı kabul edildi.

- TBMM Çevre Komisyonu, Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı değişikliklerle kabul etti.

24 Haziran

- Anayasa Mahkemesi'nin "Balyoz" davası kararının ardından tahliye olan MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan, TBMM Genel Kurulu'nda yemin ederek yasama görevine başladı.

- TBMM Genel Kurulu'nda, Ağrı Belediye Başkanı seçilen BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık'ın, belediye başkanlığını tercih ettiğine dair yazı okundu. Ağrı Belediye Başkanı görevini tercih ettiği için milletvekilliği düşen Sırrı Sakık hakkındaki dokunulmazlık dosyaları geri gönderilecek.

26 Haziran

- AK Parti, dört eski bakanla ilgili kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu'nda kendisine düşen 9 üyelik için üç katı olan 27 ismi belirleyerek Meclis Başkanlığı'na bildirdi.

- Türkiye'nin Lübnan'da konuşlu Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü'ne (UNIFIL) TSK unsurlarıyla verdiği desteğin süresinin 1 yıl daha uzatılmasına ilişkin Başbakanlık tezkeresi TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

29 Haziran

- CHP ve MHP, ortak adayları Ekmeleddin İhsanoğlu'nu cumhurbaşkanlığına aday gösteren dilekçelerini, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e sundu. CHP Grubu'nda 21 milletvekili, MHP ile ortak aday Ekmeleddin İhsanoğlu'nu cumhurbaşkanlığına aday gösteren dilekçeye imza vermedi.

Temmuz, Ağustos ve Eylül dönemi

1 Temmuz

- AK Parti Grup Başkanvekilleri, Genel Başkan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı Cumhurbaşkanı adayı olarak gösteren ve 311 milletvekilinin imzasını taşıyan dilekçeyi TBMM Başkanlığı'na sundu.

- HDP Grup Başkanvekilleri de HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ı, cumhurbaşkanı adayı gösteren dilekçelerini TBMM Başkanlığı'na sundu.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı adaylığının resmen kabul edilmesinin ardından istifa etmesi gerektiğini söyledi.

2 Temmuz

- Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Lübnan'daki UNIFIL harekatına katılım süresini bir yıl daha uzatan Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

8 Temmuz

- TBMM Genel Kurulu'nda yapılan kurayla dört eski bakanla ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu'nun üyeleri belli oldu.

9 Temmuz

- Dört eski bakan hakkındaki Meclis Soruşturma Komisyonu, yaptığı ilk toplantıda başkanlığa, AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü'yü seçti.

- İnternet haber sitelerinin Basın Kanunu kapsamına alınmasını öngören kanun tasarısı, TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.

- Ekonomik ve Sosyal Konseyin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarıyla, Ekonomik ve Sosyal Konsey'in mevcut yapısının daha geniş toplum kesimlerini kapsayacak şekilde genişletilmesi ve kamu ağırlığının azaltılarak Konsey'in istişari fonksiyonunun ön plana çıkartılması amacıyla, ilgili kanun yürürlükten kaldırılıyor, yeni Ekonomik ve Sosyal Konsey oluşturuluyor............

10 Temmuz

- Çözüm sürecine ilişkin Bakanlar Kurulu'na gerekli kararları almaya yetki veren Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

-TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, torba kanun tasarısının görüşmelerinde AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün ile CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel arasında kavga çıktı. Özel, Somalı madenciler ile ilgili konuştuğu sırada AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli ile arasında tartışma yaşandı. Özel ve Üstün arasında yumruklu kavga yaşandı. Araya diğer milletvekilleri girerek Özel ve Üstün'ü ayırdı.

11 Temmuz:

- Plan ve Bütçe Komisyonu, 37 günlük, toplam 300 saat süren mesaisinin ardından, Soma'daki faciadan sonra madencilere yönelik düzenlemeler ve kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını da içeren "torba tasarıyı" kabul etti.

14 Temmuz

- Dört eski bakanla ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu Başkanı, AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, eski bakanlarla ilgili fezlekelerin yer aldığı klasörleri içindeki eklerle birlikte, dizi pusulasına bağlanarak iletilmesi için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiklerini belirterek, "Dosyalar gelinceye kadar bir toplantı yapmayacağız" dedi.

16 Temmuz

- Ankara 11. İdare Mahkemesi, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın, "TBMM Başkanlığı'nın dört eski bakanla ilgili fezlekelerin milletvekillerinin tetkikine açılması" yönündeki başvurusunu kabul etmemesi üzerine açtığı davayı, "incelemeksizin" reddetti.

- Soruşturmanın amacını tehlikeye düşürme durumunda avukatın dosya içeriğini incelemesi ya da belge örneği alması yetkisini kısıtlayan kanun teklifi TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.

17 Temmuz

- İş Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Tasarı'nın TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerinde, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, "Soma'lı işçilere verilen sözler tutulmadı" diyerek, kürsüye çizme bıraktı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik ise "İşçi kardeşlerimize ne söz verdiysek hepsini bir bir gerçekleştiriyoruz" dedi.

18 Temmuz

- AK Parti'li birçok milletvekili ile CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, TBMM Genel Kurulu'nun çalışmalarını bitirmesinin ardından İsrail Büyükelçiliği konutunun önüne gelerek İsrail'in Gazze'ye karadan saldırısını protesto etti.

- TBMM, İsrail'i kınayan ve saldırıların derhal durdurulmasını talep eden bildiri yayımladı. Bildiride, "Kadın ve çocuklar başta olmak üzere masum sivillerin öldürülmesini tüm insanlığı yaralayan, kabul edilemez ve affedilemez insanlık suçu olarak görüyoruz. TBMM, uluslararası kuruluşların Filsitin halkına yönelik insanlık ve hukuk dışı saldırıların durdurulması için başta kalıcı ateşkes sağlanması olmak üzere her türlü adımı gecikmeksizin atmasını talep eder" denildi.

19 Temmuz

- AK Partili kadın milletvekilleri, düzenledikleri basın toplantısında, boyunlarına Filistin poşusu taktı, ellerinde İsrail saldırıları sonucu yaşamını yitiren çocukların resimlerini taşıyarak, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınadı.

- TBMM Dışişleri Komisyonu da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınayan bildiri yayınladı.

4 Ağustos

- TBMM Genel Kurulu'nda "sınır komşularındaki çatışmalara Türkiye'den katılımın" araştırılmasıyla ilgili görüşmelerde adına oy pusulası düzenlenen bazı milletvekillerinin Genel Kurul Salonu'nda olmadığının belirlenmesi üzerine kavga çıktı. MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak ile AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin arasındaki kavga, diğer milletvekilleri arasında tartışma çıkardı ve çok sayıda milletvekilinin karıştığı kavgaya dönüştü. Yüzlerine ve başlarına darbe alan Uzunırmak ve Şahin'e Meclis doktorları tarafından müdahale edildi.

- TBMM'de grubu bulunan 4 siyasi partinin ortak açıklamasında, "Bu davranışların önlenmesi ve bir daha yaşanmaması için İçtüzük başta olmak üzere etkin önlemler alınması hususunda görüş birliğine varılmıştır" denildi.

14 Ağustos

Meclis tatile girdi. İçtüzüğe göre 1 Temmuz-1 Ekim arasında tatil yapan TBMM Genel Kurulu maden çalışanlarına iyileştirici düzenlemeler, kamu alacaklarının yapılandırılması 35 bin öğretmen ataması gibi kamuoyunun geniş kesimlerini ilgilendiren "Torba Kanun" tasarısının görüşmeleri devam ederken tatil edildi.

15 Ağustos

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçildiğine dair mazbatayı TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e iletti.

18 Ağustos

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, olağanüstü kurultayda genel başkan adayı olmak için görevinden istifa etti.

28 Ağustos

12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan...

Erdoğan, TBMM Genel Kurulu'nda mazbatasını aldıktan sonra ant içerek görevine başladı. Ant içme töreni için olağanüstü toplanan Genel Kurul'da, Erdoğan'ın ant içmesinden önce söz isteyen CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in talebini reddetmesi üzerine Başkanlık Divanı'na elindeki Anayasa ve İçtüzük kitabını fırlattı. Çiçek'in tutumunu protesto eden CHP'liler, Erdoğan yemin etmeden önce Genel Kurul Salonu'nu terk etti.

Genel Kurul salonunda bulunanlar tarafından ayakta karşılanan Erdoğan, TBMM Başkanı Çiçek'ten mazbatasını aldıktan sonra Anayasa'nın 103. maddesine göre Cumhurbaşkanı yeminini etti. Yeminin ardından İstiklal Marşı okundu.

Yemin töreni için MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş Genel Kurul'a katıldı, töreni devlet erkanı da izledi.

1 Eylül

- Nurettin Canikli'nin Gümrük ve Ticaret Bakanı olmasıyla boşalan AK Parti Grup Başkanvekilliği görevine, AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı seçildi.

- 62. Hükümet'te görev alan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve İçişleri Bakanı Efkan Ala TBMM Genel Kurulu'nda ant içti.

6 Eylül

- AK Parti Genel Başkanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığında kurulan 62. Hükümet TBMM'den güvenoyu aldı.

10 Eylül

- Somalı madenciler, taşeron sistemi, 35 bin öğretmen ataması ile bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili düzenlemeleri de içeren "torba kanun tasarısı" TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

30 Eylül

- Irak ve Suriye'deki terörist örgütlerden Türkiye'ye yönelebilecek saldırıların bertaraf edilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Ekim, Kasım ve Aralık dönemi

1 Ekim

- 2014 TBMM Onur Ödülüne layık görülen Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hemotoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Taner Demirer ile Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüsamettin Koçan Meclis'te düzenlenen törenle ödüllerini aldı.

- 24. Dönem 5. Yasama Yılı başladı. Yeni yasama yılı dolayısıyla Meclis'teki Atatürk Anıtı'nda tören düzenlendi. Ardından TBMM Genel Kurulu, yeni yasama yılı açılışı için TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında toplandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni yasama yılının açılış konuşmasını yapmak üzere bu ünvanı ile ilk kez TBMM'ye geldi.

Erdoğan, konuşmasında, "Siyaset, en az bu aziz millet kadar cesur ve yürekli olmalı, üzerindeki tüm baskıları, üzerindeki tüm vesayet mekanizmalarını mutlaka bertaraf etmelidir. Millete ve ülkeye ait her meselenin çözüm yeri TBMM'dir, çözüm aracı da siyasettir. Sorunlara, siyasetin dışında, Meclis'in dışında çözüm aramak, milli iradeye karşı apaçık bir hürmetsizliktir" dedi.

- TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni yasama yılının başlaması dolayısıyla bir resepsiyon verdi. Meclis şeref holünde gerçekleşen resepsiyonda davetlileri Cemil Çiçek ve eşi Gülten Çiçek karşıladı. Resepsiyona Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bakanlar Kurulu üyeleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DSP Genel Başkanı Masum Türker, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, YSK Başkanı Sadi Güven, Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, bürokratlar, eski milletvekilleri, yabancı misyon şefleri, meslek odası ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

2 Ekim

- TBMM Genel Kurulu'nda Irak ve Suriye'deki terörist örgütlerden Türkiye'ye yönelebilecek saldırıların bertaraf edilmesini öngören Başbakanlık tezkeresi görüşülerek, kabul edildi.

16 Ekim

- 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Tasarısı TBMM Başkanlığı'na sunuldu. 2015 bütçesinde 520.4 milyar lira gider, 499.5 milyar lira gelir öngörüldü. Tasarıya göre, genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerine 464 milyar 163 milyon 399 bin lira, özel bütçeli idarelere 53 milyar 69 milyon 588 bin lira, düzenleyici ve denetleyici kurumlara 3 milyar 212 milyon 692 bin lira olmak üzere toplam 520 milyar 445 milyon lira ödenek verildi.

- Dört eski bakanla ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu, çalışmalarını sürdürmek üzere 26 Ekim'den itibaren geçerli olmak üzere iki aylık ek süre istedi.

- Türkiye'de Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Ülke Ofisi Kurulması Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

21 Ekim

- Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin TBMM Grup toplantısında iç güvenlik reformu olarak nitelendirilen tasarıyı açıkladı. Tasarı doğum, evlenme, boşanma ve ölüm gibi hallerde nüfus müdürlüklerine gitme zorunluluğunun kalkması, pasaport ve ehliyet işlemleri Emniyet Genel Müdürlüğü yerine Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nde yapılması, polise gözaltında 24 saat tutma yetkisi verilmesi, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlıklarının atama ve sicil yetkileri doğrudan İçişleri Bakanlığı'na bağlanması gibi düzenlemeleri içeriyor.

22 Ekim

- CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, CHP Grup Başkanvekilliği'ne seçildi.

23 Ekim

- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı ile 2013 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı'nın sunumuna başladı.

- Üniversitelerde görev yapan öğretim üyeleri ile araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutmanlar, uzmanlar, çevirici, eğitim ve öğretim planlamacılarına yeni mali haklar getiren Yükseköğretim Personel Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

- TBMM Genel Kurulu'nda elektronik ticaretin düzenlenmesine ilişkin kanun tasarısı kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, ticari elektronik iletiler alıcılara önceden onayları alınmak kaydıyla gönderilebilecek. Ancak alıcının iletişim bilgilerini kendisinin vermesi halinde ayrıca onay alınmayacak. İndirim ve hediye gibi promosyonlar ile promosyon amaçlı yarışma veya oyunların nitelikleri açıkça belirtilecek. Gönderdiği mesajda, kimliği belli olmayan hizmet sağlayıcıya 1000 lira ile 10 bin lira arasında idari para cezası verilecek

24 Ekim

- TBMM'de 4 eski bakan hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu içinden oluşturulan üç kişilik heyet İstanbul Adliyesi'nde, tanık ifadelerine başvurdu. Tanık olarak ifadesine başvurulmak istenen iş adamı Rıza Sarraf ve Barış Güler tanıklıktan çekildi.

27 Ekim

- TBMM'de dört eski bakanla ilgili kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu, İstanbul Adliyesi'nde eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın oğlu Oğuz Bayraktar'ı ile iş adamı Ali Ağaoğlu'nu dinledi.

30 Ekim

- TBMM Soma Maden Faciasını Araştırma Komisyonu üyeleri, facianın yaşandığı maden ocağına girip kazanın meydana geldiği bölgede ilk kez inceleme yaptı. Uzmanlarla Eynez ocağına kulikar ile giren komisyon üyeleri, kaza bölgesiyle ilgili fotoğraf ve görüntü çekilmesi, teknik bilgi toplanmasının ardından yaklaşık 3 saat sonra ocaktan çıktı.

31 Ekim

- CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan partisinden istifa etti.

11 Kasım

- Dört eski bakanla ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu'nun 3,5 saat süren toplantısında, Komisyon'a davet edilen 10 kişiden dokuzu gelirken, Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın kardeşi Mehmet Şenol Çağlayan, oğlu Salih Kaan Çağlayan, Özel Kalem Müdürü Onur Kaya ile eski İçişleri Bakanı Muammer Güler'in danışmanı Barış Kıranta, CMK uyarınca "tanıklıktan çekilme hakkını" kullanarak konuşmadı. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Komisyon'a, yanında bir ekip ve içinde dosyaların olduğu bavul ile geldi.

17 Kasım

- Millet ve Adalet Partisi, Demokratik Gelişim Partisi ve Anadolu Partisi'nin kurulmasıyla TBMM'de temsil edilen parti sayısı 8'e ulaştı

19 Kasım

- Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kurulmasına ilişkin kanun tasarısı kabul edildi.

20 Kasım

- Türk Silahlı Kuvvetleri'nin; AB'nin, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali'de icra ettiği harekat ve misyonlar kapsamında yurt dışına gönderilmesi için 1 yıl süreyle izin verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

- İstanbul Tahkim Merkezi kurulmasını öngören kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

24 Kasım

- Jandarma, emniyet ve nüfus idaresinin görev alanları ile yetkilerinde çeşitli düzenlemeler içeren "İç Güvenlik Reformu Paketi" TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

25 Kasım

- TBMM Genel Kurulu'nda, kadına yönelik şiddet konusunda Meclis Araştırma Komisyonu kurulması kabul edildi.

- TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı kabul edildi.

26 Kasım

- Dört eski bakanla ilgili Soruşturma Komisyonu, Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Erdoğan Bayraktar'ı "şüpheli" sıfatıyla dinledi.

27 Kasım

- Dört eski bakanla ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu, eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış'ı dinledi.

- HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, HDP olarak 4 eski bakan hakkında Meclis'te kurulan soruşturma komisyonundan çekildiklerini açıkladı.

2 Aralık

- Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı açıklamada,"1 Ocak 2015 tarihinde 28 yaşından gün almış olan yada 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle 27 yaşını doldurmuş olun vatandaşlarımıza bedelli askerlik imkanı getiriliyor. Bu vatandaşlarımız 18 bin Türk Lirası demek karşılığında askerlik görevlerini yapmış sayılacaklar" dedi.

- Kamuoyunda "yargı paketi" olarak bilinen, hakim ve savcı ücretlerinde artış, aramalarda kuvvetli şüphe yerine makul şüphe, Danıştay ve Yargıtay'da üye ve daire sayısı artışı ile 4 bin hakim adayı alınmasını öngören kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

- TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Grup Başkanvekillerinin, AK Parti Kastamonu Milletvekili, Meclis Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü'nün, komisyon üyeliğinin sona erdirilmesi yönünde yaptığı başvuruya, "Başkanlığımızca adli sürece müdahale niteliği taşıyacak bir işlem tesis edilmesi mümkün bulunmamaktadır" yanıtını verdi.

3 Aralık

- Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, dört eski bakan hakkındaki Meclis Soruşturma Komisyonu'na ifade verdi.

4 Aralık

- Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 176 Sayılı Maden İşyerlerinde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

- Dört eski Bakan ile ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu, eski Ekonomi Bakanı ve AK Parti Mersin Milletvekili Zafer Çağlayan'ı "şüpheli" sıfatıyla dinledi.

9 Aralık

- Bedelli askerlik ile sözleşmeli er ve erbaşla ilgili düzenlemeleri kapsayan yasa teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

- HDP'nin, Soma ve Ermenek başta olmak üzere yaşanan iş kazaları ve işçi ölümleri nedeniyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik hakkında verdiği gensoru önergelerinin gündeme alınması TBMM Genel Kurulu'nda reddedildi.

- İş sağlığı ve güvenliği kanunu ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

10 Aralık

- 2015 Yılı Bütçe Kanun Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmeler TBMM Genel Kurulu'nda yapıldı. Görüşmelerde Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile HDP temsilcileri konuştu.

18 Aralık

TBMM İçişleri Alt Komisyonu, yaklaşık 2 haftalık çalışmasının ardından, kamuoyunda "iç güvenlik paketi" olarak bilinen 43 maddelik tasarıyı önemli değişikliklerle kabul etti.

19 Aralık

- Mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı esaslarına göre Askeri Hakimler Kurulu kurulmasını içeren Askeri Hakimler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

22 Aralık

- Dört eski bakanla ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu, Yüce Divan oylamasını 5 Ocak 2015 Pazartesi gününe erteledi.

- Dört eski bakanla ilgili Soruşturma Komisyonu'nun CHP'li üyeleri, AK Parti'li üyeler üzerinde baskı olduğunu ileri sürdü.

- 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2013 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

23 Aralık

- TBMM Başkanı Cemil Çiçek, dört eski bakan hakkındaki Meclis Soruşturma Komisyonu'nun çalışmalarının, yasama organının yaptığı adli bir faaliyet olduğunu belirterek, "Yetki de sorumluluk da komisyona aittir. Nasıl çalışıyor, niye karar aldı? Biz onları bilemeyiz. Meclis Başkanlığı olarak bize düşen iş ve işlemler ocak ayının 9'undan itibaren başlıyor" dedi.

- Dört eski bakanla ilgili kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü, "AK Parti'li milletvekillerinin baskı altında olduğu" iddialarına, "Vicdanımızla baş başayız. Bir eksiklik, yanlışlık yapmayalım diye sürekli dosyalara bakıyorum, çalışıyorum" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber