Osmanlı arşivleri için üst düzey koruma!

Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürü Doç. Dr. Uğur Ünal, Osmanlı Arşivleri'ndeki belgelerin nemlendiğine dair çıkan haberleri yalanladı.

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 25 Aralık 2014 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Osmanlı arşivleri için üst düzey koruma!

Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürü Doç. Dr. Uğur Ünal, Osmanlı Arşivleri'ndeki belgelerin nemlendiğine dair çıkan haberleri yalanladı. Birimleri birbirine uzak olan arşivler, geçen yıl Kağıthane'deki yeni yerine taşınarak tek bir merkezde toplandı.

ÇIKAN HABER ASILSIZ

Yeni bina ile ilgili belgelerin nemlendiğine dair asılsız haberler çıktığını belirten Ünal, site yapımına başlanmadan önce mekanın uygunluğu konusunda Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile İstanbul Sular İdaresi Genel Müdürlüğü'nden ayrı ayrı raporlar alındığını ifade etti. Ünal, "Çıkan olumsuz haberler tamamen asılsızdır. Gazete ve internette görülen fotoğraflardaki belgelerin durumu yeni değil. Yüzyıllar öncesine ait belgeler var, restorasyon işlemleri hızla sürüyor" dedi.

MODERN SİSTEM

Arşiv sitesinİN modern arşivciliğe en uygun şekilde tasarlandığının altını çizen Ünal, "Sitenin tamamında, dünyada kabul gören bir iklimlendirme sistemi bulunuyor. Gerek depolarda, gerekse belge bulunan çalışma alanlarında 24 saat otomasyon merkezinden kontrol edilen bir iklimlendirme sistemi de var. Bu sistemle, ısı ve rutubet oranları, arşiv malzemesinin sıhhatli bir şekilde korunması sağlanıyor" dedi.

DİJİTALLEŞME 8 KAT ARTTI

Kağıthane'deki yeni siteye taşındıktan sonra tasnif, dijitalleştirme ve restorasyon işlemlerini hızlandı. Taşınma öncesi mekan darlığından ve dağınıklığından dolayı belgelerden yıllık 400 bin görüntü alınabilirken 2014 itibarıyla 3 milyon 400 bin görüntüye ulaşıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber