Gümrük Birliği'nde 'detaylar' görüşülecek

AB Bakanı Bozkır, Gümrük Birliği'nin yenilenmesi çalışmalarına ilişkin, "Türkiye'ye yarar sağlamasını kesinleştirmek için TÜSİAD gibi işin içinde olan kurumlarla detaylarını ocaktan itibaren görüşmeye başlıyoruz" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Aralık 2014 13:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gümrük Birliği'nde 'detaylar' görüşülecek

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'ni (TÜSİAD) ziyaret etti.

Dernek yönetimiyle genel merkez binasında bir araya gelen Bozkır, ziyaretin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, TÜSİAD'ın, enerji dışında Türkiye'deki tüm ticaretin yüzde 85'ini gerçekleştiren çok önemli bir kuruluş olduğunu söyledi.

TÜSİAD'ın AB sürecine uzun yıllardan beri inanarak, çok güçlü destek verdiğini vurgulayan Bozkır, şöyle konuştu:

"TÜSİAD ile 2015-2016 yıllarında birlikte hareket etmeyi arzu ediyoruz. AB sürecinde çok büyük destekçimiz olan TÜSİAD ile gelecek yılın başından itibaren neler yapabileceğimizi, birlikte bu süreci ne şekilde geliştirebileceğimizi çok detaylı şekilde konuştuk. Tüm TÜSİAD üyelerinde, AB sürecine olan inancın ve verilecek destek konusundaki heyecanın var olduğunu görmekten büyük memnuniyet duydum. Önümüzdeki dönemde, hem Türkiye'de hem yurtdışında birlikte çeşitli etkinlikler düzenleyeceğiz, görüş alışverişlerimizi devam ettireceğiz. Türkiye'nin çok önemli projelerinde demokratik reformlar, çevre, gıda güvenliği ve AB sürecinin bütün boyutlarında TÜSİAD'ın birikim, tecrübe ve insani katkılarını birlikte değerlendirmekten memnuniyet duyacağız."

Gümrük Birliği revizyonu

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Gümrük Birliği'nin daha geliştirilmesi sürecinde ve AB ile ABD arasında imzalanması söz konusu serbest ticaret anlaşması görüşmelerinde TÜSİAD'dan güç alacaklarını belirtti.

Bir gazetecinin "Gümrük Birliği revizyonu"yla ilgili sürecin nasıl işlediğini sorması üzerine Bozkır, şunları kaydetti:

"Gümrük Birliği, Türkiye'nin çok yararına olmuş bir ilişkidir ve bugün 150 milyar avroluk ticaret hacminin Türkiye'nin yüzde 45 ihracat yaptığı bir ilişki haline gelmesi önemlidir. Bunun devam etmesi, iki tarafın da Türkiye'nin de yararınadır. Biz şimdi bu gümrük ilişkisinin içinde olmayan tarım, hizmetler ve kamu alımları sektörlerini de dahil edecek görüşmelere AB ile başlama kararı aldık. Bu çok önemli bir karar ve Türkiye'ye yarar sağlamasını kesinleştirmek için TÜSİAD gibi bu işin içinde olan, ihracatımızın yüzde 85'ini kapsayan kurum ve önemli kuruluşlarla bunun detaylarını ocaktan itibaren görüşmeye başlıyoruz. Ekonomi Bakanlığı, TÜSİAD ile ihracat ve ithalatta önemli rol oynayan kuruluşlarla madde madde tarım, hizmetler, kamu alımları alanlarında çalışmalar yapıp, görüşlerini alacağız ve Gümrük Birliği ile ilgili müzakereleri birlikte yürüteceğimiz bir ortamı sağlayacağız."

"AB süreç ve çalışmalarından memnunuz"

TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer de ziyarette, AB Bakanı Volkan Bozkır'ın son 4 ayda yaptığı çalışmaları gözden geçirdiklerini anlattı.

Hükümetin 2023 AB'ye üyelik hedefini heyecan verici bulduklarını ve desteklediklerini dile getiren Dinçer, "Sayın Bakan ve AB Bakanlığı'nın yaptığı çalışmalar, bir stratejinin ortaya konması, ulusal eylem planının, iletişim stratejisinin ortaya konması, yine bize heyecan veren çalışmalardır. Sayın Bakan'ın 4 ay önce bu görevi üstlenmesi, başlı başına Türkiye için bir şanstır. Biz AB süreç ve çalışmalarından memnunuz. İşimizin kolay olmadığını biliyoruz ama 2023 hedefine inancımızı sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.

Muhabir: Büşra Nur Özcan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber