İthal elektronik cihazlara ek vergi geliyor

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, ithal cep telefonu, bilgisayar gibi elektronik eşyalara ek vergi getireceklerini açıkladı. Yeni düzenlemenin 2 ay içinde yapılması bekleniyor.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Aralık 2014 22:28, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
İthal elektronik cihazlara ek vergi geliyor

Son yıllarda Türkiye'de son kullanıcıya yönelik bilişim cihazları üretmek isteyenlerin şikayet ettiği 'haksız rekabet' konusunda hükümet adım atıyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin yaptığı açıklamaya göre 2 ay içinde ithal elektronik cihazlara ek vergi getiriliyor.

Milliyet gazetesinin haberine göre ithal elektronik cihazlara anti-damping vergisi adı altında yeni vergiler getirilecek. Gazeteye açıklamalarda bulunan Nihat Zeybekçi'ye göre bazı devletler elektronik cihazların üretimi konusunda haksız rekabet oluşturacak teşvikler sunuyor. Bunların araştırıldığını dile getiren Zeybekçi, "anti-damping vergisinin ne kadar olacağı soruşturmalar ile çıkıyor. Soruşturma açıldı, maksimum 2 ay içinde olur. Sorduğumuz sorulara cevaplar geliyor. Fiili araştırma yapıyoruz" dedi.

Vestel ilk adımı atmıştı

Türkiye'de cep telefonu, televizyon ve benzeri elektronik cihaz üretimi yapan Vestel, Aralık ayının başında Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü'ne yazılı bir başvuru yaparak mobil telefon ithalatının yerli üretime zarar verdiğini iddia etmişti. Konuyla ilgili olarak adım atılmasını isteyen Vestel bakanlıktan telefon ithalatına karşı koruma tedbiri alınmasını talep etmişti. Ekonomi Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan bilgiye göre konuyla ilgili başvuru sonucunda başlayan soruşturma halen sürüyor.

Türkiye'de uzun yıllardır başta cep telefonu olmak üzere çeşitli elektronik cihazların üretimi yapılıyor. Son dönemde Manisa'daki fabrikasında akıllı cep telefonu da üretmeye başlayan Vestel, Vodafone Türkiye ve Turkcell için bu operatörlerin kendi markaları altında Türkiye'de üretim yapıyor. Ayrıca Vestel'in Venüs marka kendi akıllı cep telefonu modelleri de bulunuyor.

Fiyatlar ne kadar artar?

Türkiye'de özellikle akıllı cep telefonu üretmek vergi mevzuatındaki düzenlemeler yüzünden ithal ürünlere göre yüzde 20-25 daha yüksek maliyetler oluşmasına neden oluyor. Yapılacak düzenleme ile ithal ürünlerin fiyatlarının en az bu oranda artması bekleniyor.

Günümüzde elektronik cihazların büyük bir çoğunluğu Çin, Tayland ve Güney Kore gibi Uzakdoğu ülkelerinde üretiliyor. Bu yüzden yapılacak düzenleme özellikle Çin ve Uzakdoğu'dan gelen ürünleri etkileyecek. Yapılan anlaşmalar gereği Avrupa Birliği ülkelerinde üretilen cihazların bu düzenlemeye tabi tutulmaması bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber