'Her hastalıkta antibiyotik kullanımı doğru değildir'

Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Semil Selcen Göçmez, Avrupa ülkeleri arasında antibiyotik kullanımında Türkiye'nin ilk sırada yer aldığını, antibiyotiğin her hastalıkta alınmasının doğru olmadığını söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Aralık 2014 13:57, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
'Her hastalıkta antibiyotik kullanımı doğru değildir'

Namık Kemal Üniversitesi Tıp Topluluğu tarafından düzenlenen 'Akılcı İlaç Kullanımı Doğru Bilinen Yanlışlar' seminerine konuşmacı olarak katılan NKÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Semil Selcen Göçmez, soğuk algınlığı, viral kökenli hastalıklar, ağrı kesmek, ateş düşürmek için antibiyotiğin kullanılmaması gerektiğini belirtti.

Morfoloji binasında düzenlenen seminerde reçete yazma rehberi, ilaç seçimi, optimizasyon analizi, hastanın eczacıdan ve hemşireden beklentilerinin yanı sıra ilaç kullanımına ilişkin doğru bilinen yanlışlar konusuna değinen Doç. Göçmez, bilinçsiz antibiyotik kullanımının yaygın olduğuna dikkat çekerek, "Ülkemizde antibiyotikler de dahil birtakım ilaçların eczaneden reçetesiz olarak alınmaktadır. Bu davranış ciddi anlamda yanlıştır. Doktora başvurulduğunda o sırada kullanılan ya da daha önce kullanılmış olan ilaçlar hakkında bilgi verilmesi gerekmektedir. Birçok ilacın aynı anda kullanımını ancak doktor kontrolünde uygulanabilir. Bunun yanı sıra ilaç saklama koşulları da çok önemlidir. 2013 yılında ülkemizde 1.78 milyar kutu ilaç kullanılmıştır. Eş, dost, akraba önerisi ile değil doktor kontrolünde ilaç kullanılması gerekmektedir. Avrupa ülkeleri arasında antibiyotik kullanımında birinci sıradayız. Antibiyotiğin alınmamasını gerektiren rahatsızlıkların başında soğuk algınlığı, viral kökenli hastalıkları gelir ve ağrı kesmek, ateş düşürmek için antibiyotiğin kullanılmaması gerekmektedir" dedi.

Seminer, Tıp Topluluğu tarafından Doç. Dr. Semil Selcen Göçmez'e çiçek takdim edilmesi ile son buldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber