Yeni bir dinleme yöntemi mi geliştirildi?

TÜBİTAK, ASELSAN, MİT gibi kuruluşların teknik uzmanları telefonlar, elektrik devreleri ve mobil araçlar dışında yeni bir dinleme sisteminin olup olmadığının peşine düştü.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 27 Aralık 2014 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yeni bir dinleme yöntemi mi geliştirildi?

Önder Yılmaz

Uzmanlar, yeni dinleme tekniğinin, sesin boşlukta yok olmaması ve depolanmasıyla ilgili olduğunu düşünüyor. Devre sistemi olmadığı de için alıcı aygıtın tespit edilemediği üzerinde duruluyor. Buna göre, yeni sistemde aygıt devrede olmadığı için odada ve ortamda tespit edilmesi mümkün olmuyor. Uzmanlar bu sistemin dış kaynaklı yönetiminin de mümkün olduğunu düşünüyor.

Fuat Avni adlı Twitter hesabı sahibinin her türlü önlemin alındığı olaylara ilişkin bilgileri sanal ortamda açıklaması bu şüphenin ilk ayağını oluşturuyor. Uzmanlar Türkiye'de bir çıkış ucu bulunmayan Fuat Avni'nin Twitter akışının yurtdışı kaynaklı olduğu ve bir kişiden öte ekip tarafından yürütüldüğünü düşünüyor. Zaman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın mahkeme görüntülerinin daha başka bir makama aktarılmadan kısa süre sonra kamuoyuna yansıması, dört eski bakan hakkında yolsuzlukla ilgili MASAK raporunun komisyonda dağıtılmadan internete düşmesi, TİB'in yaptığı dinlemelere ilişkin bugüne kadar rastlanmayan ve çözülemeyen bir kablolama sisteminin tespit edilmesi uzmanların, "Yeni bir sistem mi devrede?" şüphesini güçlendiriyor.

'Araştırıyoruz'

Bakan Işık, yeni bir dinleme sisteminin olup olmayacağı konusundaki soruya, "Doğrusu benim bu konuda bir bilgim yok. Ancak son yaşananlar akla yeni bir teknolojinin geliştirilmiş olabileceğini getiriyor. Bu konuyu araştırıyoruz" yanıtını verdi.

Mevcut dinleme sistemlerinde elektrik devresine alıcı cihazı yerleştirerek dinleme yapılabiliyor. Yine cep telefonları ve normal telefonlar üzerinden dinleme yapmak mümkün oluyor. Cep telefonlarına kurulan casus trojan programı 30 saniyede kurularak dinleme yapılacak kişi herhangi bir ortamın içinde bulunduğu zaman da programın yüklü olduğu cep telefonuna çağrı yapılarak dinleme gerçekleştirilebiliyor. Cep telefonları kapalıyken de dinleme yapılabiliyor. Yine aynı telefon aygıtındaki sim kartın değişmesi dahi dinlemeyi engellemiyor. Florosan lambaların uçlarındaki devre sistemleri de dinleme için en uygun sistemlerden. Yine dinlenilecek ortamın camını uzaktan gören mobil dinleme araçlarıyla da ortam ve telefon dinlemesi yapmak mümkün oluyor. ABD'de Başkan Barack Obama'nın gizli görüşmelerini yaptığı kurşun kaplı çadır odanın da dinlenebildiği, uzmanların yaptıkları araştırmalarla ortaya çıkmıştı. Yeni teknoloji ile kurşun geçirmez zırhın da dinlebildiği belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber