Bakan Şimşek, PKK'yla mücadelenin maliyetini açıkladı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Aralık 2014 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bakan Şimşek, PKK'yla mücadelenin maliyetini açıkladı


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tara-fından düzenlenen "Organize Suçların Yol Açtığı Mali, Ekonomik ve Sosyal Etkile-rin Tespiti ve Analizi Sempozyumu"nun açılışında yaptığı konuşmada, terörün fi-nansmanında finans kuruluşlarının kritik önemde olduğunu söyledi.


Üç bankayı uyardık

Yaklaşık 20 gün önce suç gelirlerinin tespitinin ortaya çıkarılması konusunda yeterli bilgi akışı sağlayamayan Türkiye'deki 3 bankayı uyardıklarını hatırlatan Şimşek, "Şüpheli işlem bildirimlerinde artık sorun kalmadı. Bu haftadan itibaren o üç banka da sisteme uyum sağlamaya başladı" dedi.

Denetim gücü arttı

Şimşek, suç gelirleriyle ilgili olarak finans kurumları, kargo şirketleri ve seyahat şir-ketlerinin yoğun denetime tabi tutulması gerektiğine işaret ederken bu şirketlere uya-rıda bulundu. Şimşek, suç gelirinin aklanması ve elde edilmesini kolaylaştıran ku-rumlara yönelik çok ciddi denetim mekanizmaları geliştirdikleri belirtirken, "Kargo ve seyahat şirketlerinin hepsini uyarıyoruz. Denetim konusunda çok büyük kapasite-ye ulaştık" dedi. Örgütlü suçların artık sınırları aşıp uluslararası düzeye ulaştığına da işaret eden Şimşek, bu tür suçları ülkelerin sadece kalkınmalarına değil aynı zaman-da demokrasilerine de zarar verdiğini söyledi. Şimşek, PKK'yı da uluslararası orga-nize suç örgütleri içerisinde sayarken,bu örgütün terörü nedeniyle Doğu ve Güney-doğu Anadolu ekonomisinin gelişemediğini, yatırımların istenildiği düzeyde çekileme-diğini belirtti.

Kaynak heba oldu

Şimşek, PKK terörüyle mücadele nedeniyle Türkiye'nin 1 trilyon liraya yakın kay-nağının heba olduğunu belirtti.

Ülkelerin bütçelerini bile aştı

Maliye Bakanı Şimşek uyuşturucu madde, silah, organ ticareti gibi suçlardan elde edilen mali gücün birçok ülkenin milli gelirinin dahi üzerine çıktığını belirtirken, şöyle devam etti: "Fertlerden ziyade sınırı aşan suçlarla karşı karşıyayız. Bu suçlarla sade-ce polisiye tedbirlerle mücadele etmek yetmiyor, istihbaratın da çok iyi kullanılması gerekiyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber