Tiroid kanseri sessiz ve derinden gidiyor

Geçmeyen ses kısıklığı, nefes darlığı veya yutkunmada zorluk, çoğunlukla belirti vermeyen tiroid kanserinin ilk sinyalleri arasında yer alıyor.

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 27 Aralık 2014 10:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tiroid kanseri sessiz ve derinden gidiyor

Çoğunlukla hiçbir belirti vermeden gelişen tiroid kanserinin erken teşhisi için basit belirtilerin dikkate alınması gerektiği bildirildi. Tiroid kanserinin bazen ses kısıklığı, nefes darlığı veya yeme zorluğu gibi belirtilerle ortaya çıktığını söyleyen Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sait Gönen, "Bazen hastalar ilk olarak boynun bir tarafındaki lenf bezi şişmesi, kemik kırıkları veya çok nadiren tiroidinin bezi fazla çalışmasına bağlı belirtilerle hekime gidebilir. Ancak çoğu hastada hiçbir şikayet yoktur" dedi.

FAZLA RÖNTGEN ÇEKTİRMEYİN

Radyasyona maruz kalmanın tiroid kanseri riskini artırdığını hatırlatan Prof. Dr. Gönen, "Çocukluğunda 200-700 civarında radyasyon almış kişilerde 20-25 yıl sonra tiroid kanser sıklığının arttığı saptanmıştır. Bir araştırmada 500 rad civarında radyasyon alan şahıslarda tiroid kanser sıklığının % 2 civarında olduğunu ortaya koymuştur. Son yıllarda yapılan araştırmalar tiroid kanserlerinde bazı genetik bozuklukların önemli rol oynadığını göstermiştir" diye konuştu.

KADINLAR RİSK ALTINDA

Tiroid kanserinin her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Gönen, bu kansere kadınlarda erkeklere göre 2 kat daha fazla rastlandığını ifade etti. Prof. Dr. Gönen, "Tiroid kanseri kadınlarda görülen kanserler arasında sıklık açısından sekizinci sıradadır. Ancak nodülü olan erkeklerde kanser riski daha fazladır" dedi.

KORKUYA?GEREK?YOK

Tiroid kanserlerinin %70-80'inin papiller kanser adı verilen iyi huylu bir kanser türü olduğuna işaret eden Prof. Dr. Gönen, genellikle 30-40'lı yaşlarda ortaya çıkan bu kanserin iyi seyirli olduğunu ifade etti. Papiller kanserin gençlerde tiroid bezinde hiç bir şikayete sebep olmadan uzun zaman sessiz kaldığına dikkat çeken Prof. Dr. Gönen, "Yaşlı hastalarda ise daha hızlı seyreder. Hastalık ameliyat ve radyoaktif iyot tedavisiyle çoğunlukla yok olur ve hastanın yaşam süresini kısaltmaz. Bu nedenle çok fazla korkmanıza gerek yoktur. Ancak, tedaviyle kanser yok olsa bile ömür boyu kontrollere gitmeniz gerektiğini de unutmayın" dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber