AYM'den sağlık bilgilerinin korunmasına iptal

Anayasa Mahkemesi, sigortalının sağlık bilgilerinin ne şekilde korunacağı ve sağlık bilgisi paylaşıma açılmayacak kişilerin tespitinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yapılmasına ilişkin düzenlemeyi iptal etti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Aralık 2014 19:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
AYM'den sağlık bilgilerinin korunmasına iptal

Danıştay 15. Dairesi baktığı bir davayla ilgili, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun, "Sağlık hizmeti sunucularının kayıt ve bildirim zorunluluğu ve kontrol yetkisi" başlıklı 78. maddesinin ilgili hükümlerinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Başvuruyu esastan görüşen Yüksek Mahkeme, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişinin sağlık bilgilerinin ne şekilde korunacağının, ulusal güvenlik nedeniyle sağlık bilgisi paylaşıma açılmayacak kişilerin tespitinin ilgili bakanlıkların önerisi üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yapılmasına ilişkin düzenlemeyi iptal etti.

Bu kişi ve grupların sağlık bilgilerinin nasıl tutulacağının ilgili kuruluşların görüşleri alınarak hazırlanacak yönetmelikle düzenlenmesini öngören kanun hükmü de Anayasa'ya aykırı bulundu.

Kurum ile sözleşmesi olan sağlık kuruluşlarını, sağlık hizmeti sundukları kişilere ait sözleşme hükümlerinde yer verilen bilgileri, belirlenen yöntemlere ve süreye uygun biçimde elektronik ortamda veya yazılı olarak SGK'ya göndermek zorunda kılan, bu bilgiler gönderilmeksizin talep edilen sağlık hizmeti bedellerinin, bilgiler gönderilinceye kadar ödenmeyeceğini düzenleyen hükme ilişkin iptal istemi ise reddedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber