'Batı Marmara' mikro depremler üretiyor

Marmara Denizi'nin tabanına eylülde yerleştirilen 10 adet OBS cihazından ilk veriler alınmaya başlandı. Dr. Doğan Kalafat, 'Tekirdağ ve Marmara Ereğlisi açıklarında son 4 ayda 13 mikro deprem meydana geldi' dedi.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 28 Aralık 2014 10:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Batı Marmara' mikro depremler üretiyor

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, olası büyük Marmara depreminin yaratacağı etkileri en aza indirmek için çalışmalarına aralıksız devam ediyor.

2013'te Türk-Japon ortaklığıyla hayata geçirilen 'Deprem-Tsunami Zararlarının Azaltılması ve Afet Eğitimi' projesi (MarDim) kapsamında Marmara denizinin tabanına eylülde yerleştirilen 10 adet Deniz Dibi Sismometresi (OBS) cihazından ilk veriler alınmaya başlandı.

Yeni bir deprem kümesi

Kandilli Rasathanesi Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat veri sonuçlarını değerlendirdi. Kalafat, deniz tabanından yaklaşık 437-1156 metre derinliğe yerleştirilen cihazlar sayesinde Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun Batı Marmara'daki, Şarköy-Tekirdağ-Marmara Ereğlisi açıklarından geçen parçasında yeni bir deprem kümesinin tespit edildiğini belirtti.

'10-15 kilometre altında'

Kalafat, şunları söyledi: "Cihazlardan gelen ilk verilere göre Tekirdağ ve Marmara Ereğlisi açıklarında mevcut kara deprem istasyonlarında kaydedilemeyen ve deniz dibi sensörleriyle bulunan deprem kümesinde son 4 aylık sürede 13 mikro deprem meydana geldi. Deprem üreten simojenik kaynak deniz tabanının yaklaşık 10-15 kilometre altında. Kara istasyonlarının algılayamadığı mikro depremleri de bu aletlerle kaydetmeye başladık. Tekirdağ-Marmara Ereğlisi'ne yaklaşık 22 kilometre uzaklıkta ve denizdeki deprem kümesi bize bu fayın aktif olduğunu ve yoğun mikro deprem ürettiğini ortaya koymuştur. Böylece mikro depremler sayesinde fay segmentlerinin kaynağı ve özellikleri hakkında çok değerli ve yeni bilgilere ulaşmaya devam edeceğiz."

'7 ay içinde 5 ilave OBS daha atılacak'

Yapılan çalışma ve alınan sonuçları da değerlendiren Kalafat, "Cihazlar sayesinde deniz tabanı altından geçen faydan 300 gün kayıt alabiliyoruz. 26 Eylül'de 10 adet OBS Marmara Denizi'ne atıldı. Bunun yanında 5 adet açılma ölçer (extensometre) de aynı tarihlerde Marmara deniz tabanına yerleştirildi. Açılma ölçer, faylardaki hareketi, kısalma ve açılmayı ölçmek için kullanılıyor. Önümüzdeki temmuza kadar Marmara Denizi'ne 5 ilave OBS daha atılacak. Böylece Marmara Denizi tabanına yerleştirilen toplam istasyon sayısı 15'e çıkartılarak, faydaki mikro hareketlilik daha hassas bir şekilde kayıt altına

alınacak" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber