Son anların huzuru için...

"Çok yakında kaybetmek üzere olduğunuz sevdiklerinizle geçirdiğiniz son günlerinizi sonsuza kadar ölümsüzleştirebilirsiniz"

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 28 Aralık 2014 14:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Son anların huzuru için...

Yakın bir gelecekte kaybetmek üzere olduğunu düşündüğünüz insanlara, huzur içinde son anları yaşatabilmek için neler yapılacağına dair bilgi veren yaşam koçu Aynur Tattersall, "Sürecin zor olduğunu kabul ederek ilk adım atılmalı" diyerek önerilerini sıraladı.

Gazeteci ve yaşam koçu Aynur Tattersall, kısa bir süre önce kaybettiği annesinin ardından kaleme aldığı önerilerini paylaştı.

Okuyucularını yaşanmadan hissedilmeyen ve tarifi mümkün olmayan bir duygudan yani 'çok sevdiğim', 'canım' dediğimiz anne, baba, sevgili, kardeş veya hayat arkadaşımızın yeryüzüne veda etmek üzere olduğu düşünmeye davet eden Tattersall, "Sevdiklerimizin ciddi bir hastalığa yakalandığını ve bu hastalıktan kurtuluşunun mümkün olmadığı öğrenmek, sanırım duymak isteyeceğiniz en kötü şey olsa gerek. Sevdiğiniz kişiyle birlikte geçireceğiniz zamanın kısıtlı olduğunu ve planladığınız yüzlerce şeyi yapamayacak olduğunuzu; bir daha ellerine dokunamayacak, gözlerine bakamayacak ve telefonda sıcacık sesini duyamayacak olduğunuzu bilmek, elbette tarifi mümkün olmayan bir duygudur. Hayatta en zor şeylerden biri de 'ölüm gerçeğini' kabul etmektir. Ancak her şeye rağmen geriye kalan zamanı daha iyi değerlendirmek sizin elinizde" diye ifade ediyor.

Tattersall, sayılı günlerin her anını sadece yapabileceğiniz bir kaç küçük değişiklikle daha sonra tebessümle hatırlayacağınız, ölümsüzleşen anılara dönüştürülebileceğini; bu süreci daha anlamlı kılmak ve huzur içinde geçirebilmeniz için yapmanız gereken önerileri şöyle sıralıyor:

-Öncelikle bunun zor bir süreç olduğunu kabullenin.

-Bu süreçte kendi ruh halinizi korumanız gerektiğinin bilincinde olmanız, sevdiğiniz kişiye daha iyi destek olabilmenizi sağlayacaktır.

-Artık koşullar ne olursa olsun hiç birşeyi ertelemeyin! Bu güne kadar hep 'daha sonra' dediğiniz ya da 'henüz zamanı olmadığını' düşündüğünüz şeyleri yapmaya biran önce başlayın. Bu süreçte yapacağınız ve "daha sonra "yanlış" yaptım" diye düşünüp yorumlayacağınız davranışlarınızı geri dönüp düzeltemeyeceksiniz. Bu sebeple sevdiğiniz kişi ile geçirdiğiniz günler büyük kıymet taşıyor. Yapamadığınız veya yanlış yaptığınız davranışlar yüzünden sevdiğiniz o kişiyi kaybettikten sonra her gün pişman olmak yerine şimdi harekete geçmek çok önemli.

Kendinize şu soruları sorun;

"Bu süreci nasıl geçirmek istiyorum, nasıl bir anne- evlat- eş- sevgili olmak istiyorum?"

"Hayattaki amacım ne ve beni hayata bağlayan şerler neler? Bu süreçte bu amacımı ne kadar onurlandırıyorum?"

-Bugüne kadar savunduğum ve benim için vazgeçilmez olan değerlerim neler?

-Şu an da bu zor günlerimde bana en fazla ne destek olur?

-Belki zamanınızın büyük bir bölümü hastanelerde sevdiğiniz kişinin baş ucunda bekleyerek geçiyorsunuz. Ancak kendinize de zaman ayırmayı unutmayın.

-Belki kulağa pek hoş gelmiyor ama size destek olacağını düşündüğünüz, düşünmeniz ve kendinizi yenilemenizi sağlayacak şeyleri yapmayı unutmayın. Bu, bir kaç saat doğada tek başınıza yürümek, bisiklete binmek veya çok sevdiğiniz bir dostunuzda bir fincan kahve içmek olabilir. Çok zor gibi görünebilir, ancak bir saat bile yalnız kalarak kendinize vereceğiniz psikolojik destek, tekrar sevdiğiniz kişinin yanına gittiğinizde O'na daha fazla destek olmanıza yardımcı olacaktır.

-Yapmanız gerekenleri iyi tespit edin ve her ne koşulda olursa olsun tespit ettiğiniz şeyler üzerinde konsantre olmaya devam edin. Olayın dramatikliği sizi sevdiğinize destek olmanızı engelleyecek kadar duygusal çöküntüye itmesine izin vermeyin.

-Her ne olursa olsun, var olan gücünüzü ve bu gücü hastanızın kendini güvende hissetmesini sağlamak için kullanmayı unutmayın.

-Karşılaştığınız her problemleri sorun olarak görmeden, sakin düşünerek çözmeye çalışın. Her problemin size bir şey öğrettiğini ve öğreteceğini hatırlayın.

-Yaşamak için verdiğiniz mücadelenin hiç bitmediğini, bu mücadeleyi gözümüzü kapatıncaya kadar devam ettirmek zorunda olduğunuzu da hiçbir zaman unutmayın.

-Bugünler sevdiklerinizin, size ve onlar için yapmanız gerekenlere en çok ihtiyaç duydukları zamandır.

-Ne kadar değerli olduğunuzu hiçbir zaman unutmayın! Şuanda sevdiğiniz için yaptıklarınızın size ömür boyu büyük bir vicdan rahatlığı yaşatacağını bilin.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber