İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Yılın ilk günlerinde gözler Meclis'te olacak

Meclis, 2015 yılına önemli konuları ele alacağı yoğun bir gündemle giriyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Aralık 2014 15:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yılın ilk günlerinde gözler Meclis'te olacak

Meclis; 7 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçimleri nedeniyle yeni yılda yaklaşık üç ay çalışacak. Meclis'in, öncelikli düzenlemeleri yasalaştırarak Nisan ayının ilk yarısında tatile girmesi planlanıyor.

Meclis'in yeni yıldaki en önemli gündemi, dört eski Bakan ile ilgili Yüce Divan oylaması olacak.

Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski AB Bakanı Egemen Bağış, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkındaki Soruşturma Komisyonu ve ardından Genel Kurul'un alacağı karar merakla bekleniyor.

YÜCE DİVAN ONAYLAMASI

Komisyon, 5 Ocak 2015'te saat 11.00'de toplanarak dört eski Bakan ile ilgili Yüce Divan oylaması yapacak. Komisyon, her bakan için ayrı ayrı oylama yapacak. Komisyon'da oylamanın açık yapılması bekleniyor. Ancak kapalı oylama kararı alınması da mümkün...Anayasa ve İçtüzük'te oylama yapılma zorunluluğu yer almıyor.

Komisyon'un süresi 9 Ocak Cuma günü doluyor. Komisyon'un raporunu 9 Ocak Cuma günü TBMM Başkanlığı'na verilmesi durumunda 19 Ocak Pazartesi gününe kadar bastırılıp dağıtılacak. Rapor, bu durumda en geç 29 Ocak Perşembe günü Genel Kurul'da görüşülecek.

Genel Kurul'da rapor üzerinde Soruşturma Komisyonu adına bir milletvekili, 6 milletvekili ile suçlanan Bakan konuşacak. Her Bakan için Genel Kurul'da ayrı ayrı gizli oylama yapılacak. Gizli oylamada Yüce Divan'a gönderilmesi için nitelikli çoğunluk aranacak. Oylamada 276'nın yakalanmaması durumunda, kabul oyları fazla olsa bile, Yüce Divan'a sevk gerçekleşmemiş olacak.

ÖNCELİK İÇ GÜVENLİK PAKETİ

Gündemde bekleyen en önemli yasal düzenleme, İç Güvenlik Paketi...TBMM İçişleri Alt Komisyonu'nda bazı değişikliklerle benimsenen Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarısı, Ocak ayının ilk haftalarında üst komisyonda, daha sonra Genel Kurul'da görüşülecek.

Perakende ticaretin düzenlenmesi ile ilgili yasa tasarısı, yeni yılın ilk günlerinde yasalaşacak düzenlemeler arasında bulunuyor. Ayrıca Meclis'e sevkedilen ancak henüz komisyonda görüşülmeyen İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı, Genel Kurul gündeminde bekleyen hayvanları koruma, patent haklarının korunması, cezaevlerinin dış güvenliği, kolluk gözetim komisyonu kurulması, askeri kanunlarda değişiklik yapan yasa tasarılarının da seçime kadar yasalaşması planlanıyor.

Ayrıca henüz Meclise sevkedilmeyen ancak bakanlıklarda hazırlıkları süren bazı alanlarla ilgili yasal düzenlemelerin de Meclis'e gelmesi bekleniyor.

YENİ ARAŞTIRMA KOMİSYONLARI KURULACAK

Meclis yeni yılda iki önemli sosyal yarayı da araştıracak.

Kadına yönelik şiddet ile mevsimsel tarım işçilerinin sorunlarıyla ilgili iki ayrı araştırma komisyonu da yılın ilk günlerinde kurularak tatile kadar çalışacak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber