Zabıt katibi alımında, herşey torpil demek değil

Adalet Bakanlığının yayınladığı zabıt katibi alımında, her şeyin torpilden ibaret olduğu yönündeki yaklaşım doğru değil

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 29 Aralık 2014 00:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Zabıt katibi alımında, herşey torpil demek değil

Adalet Bakanlığı, merakla beklenen ilanını 26 Aralık 2014 tarihi itibariyle yayımladı. 5 bin 46 kişilik ilanın, 3 bin 912 adedi zabıt katibi alımına ilişkindir.

Zabıt katibi alımında mülakat olduğu için bazı adaylar, her şeyin torpilden ibaret olduğunu düşünmektedir. Evet mülakat adaletsizlikler içermekte ve ayrımcılık yapmaktadır, kaldırılması gerekiyor. Ancak, zabıt katibi alımındaki torpil, en son işlem basamağında yaşanacaktır. Bu en son işlem basamağına gelinceye kadar, adaylar bir dizi objektif kritere göre değerlendirmeye tabi tutulacaktır.

1- Torpil en son işlem basamağında yaşanacak.

Zabıt katibi alımında önce uygulamalı, sonra sözlü sınav yapılacaktır. Uygulamalı sınava, başvuranlar içinde, KPSS'den en yüksek puan alan 20 katı aday alınacaktır. Ayrıca sadece en az 70 ve üzeri puan alanlar başvurabilecektir. KPSS'den 69 puan alan bir aday başvuru dahi yapamaz. Uygulamalı sınav, daha önce Bakanlığın internet sitesinde ilan edilen metinler üzerinden klavye sınavı şeklinde olacaktır. 3 dakikada kim yanlışsız 90 kelime yazmışsa, o uygulamalı sınavı başarmış sayılacaktır. 90 kelime yazamayan sözlü sınava alınmayacaktır.

Uygulamalı sınavda başarılı olanlardan, sınav birimince doğru olarak kabul edilen kelime sayısı esas alınmak kaydıyla, en fazla doğru kelime yazan adaydan başlayarak, komisyon için ilan edilen kadronun 3 katı kadar aday sözlü sınava çağrılacaktır.

2- Bazı bölümlere önceliğin vardır

2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunun 114. maddesinin a/1 bendine göre, "hukuk fakültesi ve adalet meslek yüksek okulu mezunlarına" öncelik tanımaktadır. Bu husus sınav ilanında yazmaktadır.

Dolaysıyla sözlüye kadar gelebilmek için önce, KPSS puanına göre 20 katı aday arasına girmek, sonra da uygulamalı sınavda 3 dakikada 90'dan az olmamak üzere en fazla doğru kelime yazmak gerekmektedir. En fazla doğru kelime yazan 3 katı aday, sözlüye girebilecektir.

Mevzuat bu şekilde olup, sınava girecek her bir adayın, daha sonra dava açarak hakkını arayabilmesi için bu hususlara riayet edildiğini kontrol etmesi gerekmektedir.

Adalet Bakanlığı 5 bin 46 personel alacak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber