Hakimden valiliğe 'şefkat' mektubu

Eskişehir'de cep telefonu gaspı nedeniyle adli kontrol talebiyle karşısına gelen 15 yaşındaki çocuğun hikayesini dinleyen hakim, valiliğe 'çok önemli' ibaresiyle gönderdiği yazıda "Sokakta yatan çocuk veya büyüklere devlet şefkat elini uzatmalı, aksi durum görevi ihmal ve savsaklama suçunu oluşturabilir" dedi

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 29 Aralık 2014 09:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hakimden valiliğe 'şefkat' mektubu

Can HACIOĞLU

ESKIŞEHIR 1. Sulh Ceza Hakimliği, cep telefonu gaspı suçundan 15 yaşındaki bir çocuğun ifadesinde devlet yurdundan atıldığını, sokaklarda kaldığını ve açlık yüzünden mecbur kaldığını anlatmasının ardından valiliğe sokaklarda yaşayanlara sahip çıkılması için yazı yazdı. Yazıda, "Sokakta yatan çocuk veya büyüklere devletin şefkat elinin uzatılması, aksi durumun görevi ihmal ve savsaklama suçunu oluşturabileceği, ayrıca suça maruz kalan kişilerin görevini gereği gibi yapmayan idare hakkında dava hakkının doğduğu" vurgulandı.

YURTTAN ATILMIŞ

Eskişehir 1. Sulh Ceza Hakimliği'ne 15 yaşındaki H.T., cep telefonunu gasp ettiği gerekçesiyle 'adli kontrol' talebi ile getirildi. Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı bir yetiştirme yurdundan birkaç ay önce uyuşturucu kullandığı için atıldığını belirten H.T., kendisini sorgulayan hakim Kemal Karanfil'e şunları anlattı: "Yurttayken yaklaşık 1.5 yıl yurda gitmedim. Sokaklarda kaldım. 3 yıl önce uyuşturucu ile tanıştım. Eskişehir Erkek Yetiştirme Yurdu'nda kalan İ.S. beni uyuşturucuya alıştırdı. Yurdun içinde 'Kovada uyuşturucu yak, dumanını çek' dedi. Neredeyse erkek yetiştirme yurdunun yarısı uyuşturucu kullanıyordu. Hepimizi yurttan attılar. Yaklaşık 30 kişi kadar yurdun hemen yanındaki inşaat halindeki binada yatıp kalkıyoruz. Hava soğuk olduğu için parkta sabaha kadar ateş yıkarak ısınmaya çalışıyoruz. Gündüz olduğunda da kendi aramızda nasıl para ve uyuşturucu bulacağız diye konuşuyoruz. Tek çare olarak hırsızlığı görüyoruz. Parktayken bazen polisler geliyor. Sessiz olmamızı istiyorlar. Aç veya tok olup olmadığımızı sormuyorlar." H.T.'nin ifadesi üzerine hakim Karanfil, adli kontrol kararında "Mahkememizin Cumhurbaşkanı'ndan, anamuhalefet liderine kadar tüm kurumlara yazdığı yazıya rağmen halen sokaklardaki mevcut gençlerin araştırılmaması, asgari insani koşullarda barınmaları ve karınlarının doyurulmamasının sağlanamaması sosyal hukuk devletinin ilkeleriyle bağdaşmıyor. Görevi ihmal ve savsaklama suçu ortaya çıkıyor" dedi.

'ÇOK ÖNEMLİ' İBARELİ YAZI

Hakim Karanfil, Eskişehir Valiliği'ne 'Çok önemli' ibaresiyle gönderdiği yazıda şunları kaleme aldı: "Anayasa'da belirtilen bu görev şüphesiz devletin ilgili organları eli ile yerine getirilir. Ancak bu görevin gereği gibi yapılıp yapılmadığını kontrol ve denetlemek il valisi ile yardımcılarının görevleri arasındadır. Gece soğuğunda sabaha kadar üşüyen ve aç olan 18 yaş altı çocukların sabahleyin ilk karşılaştıkları kişilere ne şekilde davranacakları, para için neleri göze alabileceklerini anlatmaya gerek bulunmamaktadır. Daha önce aynı sorun nedeniyle birçok kurumlara yazı yazılmasına rağmen halen 30 civarında çocuğun sokakta yatıyor oluşundan çocukların kendi hallerine terk edildiği anlaşılmaktadır. Gerek Anayasa'da belirtilen devletin çocukların yaşam hakkını, sağlığını koruma ödevi, gerekse Eskişehir halkının suçlara maruz kalmaması için ivedi olarak sokakta yatan çocuk veya büyüklere devletin şefkatli elinin uzatılması, aksi durumun görevi ihmal ve savsaklama suçunu oluşturabileceği, suça maruz kalan fertlerin görevini gereği gibi yapmayan, idare aleyhine dava hakkının doğduğu hususu hatırlatılır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber