Hastanede o söz artık yasaklandı

Artık hastalara "sizin için yapacak bir şey kalmadı" denmeyecek. "Son ana kadar yanınızdayız" denilecek.

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 29 Aralık 2014 12:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hastanede o söz artık yasaklandı

Artık hastalara "sizin için yapacak bir şey kalmadı" denmeyecek. "Son ana kadar yanınızdayız" denilecek.

Kanser gibi, ileri aşamalarında yaşam mitlerinin azaldığı hastalıklarda geri kalan gnlerin daha sıkıntısız geirilmesi amacıyla birok gelişmiş lkede palyatif tedavi yntemleri uygulanmakta.

Palyatif bakım tedavisi, ağrı ve sıkıntıların azaltılması zerinde duran bir yntem. Kanserin her aşamasında, iyileştirme amalı diğer tedavilerle birlikte uygulanabilmekte. Genellikle de bu yntem artık tedaviye cevap vermeyen ilerlemiş hastalıklar iin kullanılmakta. Bu yntemle hasta hayatına ağrısız bir şekilde devam edebilmekte.

Dnya Sağlık Örgt (DSÖ) palyatif tedavi kavramını ilk olarak 1989 yılında literatre katmış. DSÖnn tanımı şu şekilde: Palyatif tedavi, yaşamı tehdit eden hastalıklardan kaynaklanan problemler ile karşılaşan hastaların ve hasta yakınlarının yaşam kalitesini, başta ağrı olmak zere tm fiziksel, psikososyal ve ruhsal problemlerin erken tespit edilerek ve etkili değerlendirmeler yapılarak nlenmesi veya giderilmesi yolları ile arttıran bir yaklaşımdır.

Özel olarak kanser hastalarının bakımı iin Amerikan Klinik Onkoloji Derneği (ASCO) tarafından yapılan tanım ise şyle: Kanser palyatif tedavisi, hastalar ve aileleri iin acı ve sıkıntı verici olup onların hayat kalitesini etkileyen eşitli hususlara ynelik iyileştirmelerin (terapilerin) kanser bakımına entegre edilmesidir.

SGK getiğimiz hafta iinde Sağlık Uygulama Tebliğinde bazı değişiklikler yaptı ve palyatif tedavi hizmet bedellerinin karşılanacağını duyurdu. Buna gre; kronik hastalığı olan yaşlı, kanser hastası, psikolojik destek ihtiyacı gereken hastaların hastane ortamında bakılmasını sağlayan ayrıca yoğun bakım tedavisi tamamlanmış ancak normal yataklı servislerde sunulan hizmetlerin yetersiz kalacağı durumlarda ve buna benzer birok hastanın tedavisinin ve bakımının sağlanması, hastaların yaşam kalitesinin arttırılması amacıyla palyatif bakım tedavisi deme kapsamına alındı.

Ancak palyatif bakım tedavisi ilk etapta tm hastanelerde uygulanmayacak. Bunun iin Sağlık Bakanlığı hastanelerinde bir pilot uygulama başlatıldı. Bu uygulama ile aynı zamanda yoğun bakım nitelerinin amacına uygun olarak kullanılması hedeflenmekte.

Umarım bu tedavi yntemi sadece devlet hastaneleriyle sınırlı kalmaz ve zel hastaneler ile niversite hastaneleri tarafından verilen palyatif bakım tedavisi hizmetleri de SGK tarafından kısa zamanda karşılanmaya başlanır.

DR. MEHMET BULUT

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber