Yeni doğan bebekte en büyük tehlike!

Yeni Doğan Uzmanı Dr. Aşkın Güra Nemlioğlu: 'Erişkinlerde ve büyük çocuklarda sadece soğuk algınlığı ve uzun süren öksürük şeklinde belirgin olmayan şikayetlerle ortaya çıkabilen boğmacanın, yeni doğanlarda ve süt çocuklarında ağır seyrederek, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir'

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Aralık 2014 13:58, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Yeni doğan bebekte en büyük tehlike!

Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Yeni Doğan Uzmanı Dr. Aşkın Güra Nemlioğlu, bebekle teması olan kişilerin boğmacaya karşı aşılanması yaklaşımını içeren "Koza Stratejisi" ile Türkiye'de ilk defa Memorial Antalya Hastanesi'nde doğum yapan annelere, bu aşının ücretsiz olarak yapılacağını belirtti.

BOĞMACAYA BAĞIŞIKLIK ZAMAN İÇİNDE GEÇİYOR

Bulaşıcılığı yüksek olan boğmaca, çocukluk çağı hastalığı olarak kabul edilmesine karşın tüm yaş gruplarını etkileyebildiğine dikkat çeken Yeni Doğan Uzmanı Dr. Aşkın Güra Nemlioğlu, "Boğmaca aşısı doğumdan sonra 2, 4 ve 6'ncı aylarda uygulanmaktadır. Ayrıca 18'inci ayda ve 4-6 yaş arasında pekiştirme dozu yapılmaktadır. Birçok ülkede çocukluk çağında yüksek aşılanma oranlarına karşın okul çocuklarında, ergenlerde ve yetişkinlerde aşı uygulama oranlarının yetersiz olması nedeniyle boğmaca görülmeye devam etmektedir" dedi.

ANNE, BABA VE KARDEŞLERDEN BULAŞABİLİR

Erişkinlerde ve büyük çocuklarda sadece soğuk algınlığı ve uzun süren öksürük şeklinde belirgin olmayan şikayetlerle ortaya çıkabilen boğmacanın, yeni doğanlarda ve süt çocuklarında ağır seyrederek, ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiğini belirten Yeni Doğan Uzmanı Dr. Aşkın Güra Nemlioğlu, şunları kaydetti:

"Boğmaca, yeni doğanlar ve aşısı henüz tamamlanmamış süt çocuklarına, anne, baba ve kardeşlerden bulaşmaktadır. Yapılan araştırmalar, boğmacaya karşı bağışıklığın yaşla birlikte azaldığını ve okul çocuklarında, ergenlerde boğmaca vakalarının azımsanmayacak ölçüde görüldüğünü ortaya koymaktadır. 'Koza Stratejisi' olarak adlandırılan ve bebekleri korumak için bebekle teması olan kişilerin (anne-baba-kardeş, bakıcı ve sağlık çalışanları gibi) aşılanması yaklaşımı birçok bilimsel kuruluş tarafından önerilmektedir."

Bu amaçla yeni doğanların ve henüz aşılanması tamamlanmamış süt çocuklarının çevresindekilere boğmaca aşısının uygulanmasının önerildiğini sözlerine ekleyen Dr. Aşkın Güra Nemlioğlu, bu aşının özellikle bebek doğmadan önce veya hemen doğumdan sonra bebekle temas edecek bireylere uygulanmasının daha da olumlu sonuçlar doğurduğunu ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber