İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Akademik kadrolara atamalar nasıl yapılacak?

5538 sayılı torba kanun ile düzenlenen hususlardan birisi de "öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacısı kadrolarına" yapılacak atama şekline ilişkindi. Kanun tasarısının ilk halinde sadece merkezi sınav öngörülmüşken, daha sonra Anayasa'ya aykırı olabileceği gerekçesiyle merkezi sınava ek olarak yükseköğretim kurumlarının da sınav yapması kararlaştırılmıştır. Devamı için başlığa tıklayınız.

Haber Giriş : 14 Temmuz 2006 18:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

5538 sayılı Torba Kanun 12.07.2006

5538 sayılı Kanunun ilgili maddesi şu şekildedir:

"MADDE 35 - 78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
"Merkezi sınav
EK MADDE 8-
Ekli cetvelde yer alan öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacısı kadrolarına; açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılacak merkezi sınavda 100 puan üzerinden en az 70 puan almak ve bu sınavı müteakip yükseköğretim kurumlarınca yapılacak giriş sınavında başarılı olmak şarttır. Ancak, doktorasını tamamlamış bulunanlar için merkezi sınava, Tıpta Uzmanlık Tüzüğü hükümlerine göre uzmanlık eğitimine alınanlar için merkezi sınav ve giriş sınavlarına katılma şartı aranmaz. Merkezi sınav ile giriş sınavlarının yapılması, sınavlara katılabilecekler ve diğer hususlara ilişkin esas ve usûller Yükseköğretim Kurulunca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir."

Değişikliğin yorumu

1- Öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacısı kadrolarına atanabilmek için ÖSYM tarafından yapılacak merkezi sınava katılmak gerekmektedir.

2- Sınav şartı, hem açıktan hem de başka bir unvandan yapılacak naklen atamalar için geçerlidir.

3- Merkezi sınavdan 100 üzerinden en az 70 almak gerekmektedir.

4- Merkezi sınav sonrasında üniversitelerce giriş sınavı yapılacaktır. Giriş sınavının yapılması ve içeriğini YÖK belirleyecektir. Giriş sınavı yazılı ve sözlü olabilecektir.

5- Doktorasını tamamlayanlar ile Tıpta Uzmanlık Tüzüğü hükümlerine göre uzmanlık eğitimine alınanlar için merkezi sınavdan muaftır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber