Kamu Denetçiliği Kurumundan maden raporu

Kamu Denetçiliği Kurumunca, TBMM'ye sunulmak üzere hazırlanan rapor tamamlandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Aralık 2014 14:52, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Kamu Denetçiliği Kurumundan maden raporu

Kamu Denetçiliği Kurumunca, maden kazalarına ilişkin TBMM'ye sunulmak üzere rapor hazırlandı.

Kurumdan yapılan yazılı açıklamaya göre, Kamu Denetçisi Abdullah Cengiz Makas, "Soma Maden Kazasından Hareketle Kömür Madenciliğinde İş Sağlığı ve Güvenliği" konulu özel raporunu tamamladı.

Soma'daki maden kazasının hemen ardından çalışmalara başlayan Makas'ın başkanlığında, 10 uzmandan oluşan komisyon tarafından hazırlanan özel rapor, Kamu Denetçiliği Kurumunun ilk özel raporu olma özelliği taşıyor.

Madencilik sektöründe iş sağlığı ve güvenliği konusu üzerinde yoğunlaşan Makas, konunun tüm taraflarıyla bir araya geldi. Makas, ilgili kamu kurumları, sendikalar, işveren temsilcileri, maden işçileri ile kazada hayatını kaybeden işçilerin yakınlarıyla yüz yüze görüştü.

Soma'da, yerinde incelemelerde bulunan Makas, daha sonra uzman heyetiyle Ermenek'e gitti. Makas, incelemelerinin ardından raporunu tamamlayarak Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu'na sundu.

Raporda, maden sektörüne ilişkin idari yapılanma, görev, yetki ve sorumluluklar tetkik edildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının denetim fonksiyonu değerlendirildi.

İş sağlığı ve güvenliği kültürünün önemi vurgulanan raporda, kömür madenciliğinde özdenetim faaliyetlerine, havza madenciliğinin önemine ve gerekliliğine değinildi.

Raporda, Soma maden kazasından hareketle, yürütülen psikososyal müdahale faaliyetleri ile yapılan yardımlar ve sonuçları ile sendikaların bu süreçteki rolüne ve maden mühendisliği eğitimine de yer verildi.

Sorunun çözümüne ilişkin tespit ve önerilerde de bulunulan rapor, hafta içinde TBMM'ye sunulacak ve ardından kamuoyuyla paylaşılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber