TCMB'den hükümet ve IMF'ye mektup

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Temmuz 2006 20:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), hükümet ve IMF'ye, enflasyon hedefindeki sapma nedenlerini anlatan mektubu gönderdi.

Merkez Bankası kanununun 42. maddesi uyarınca hükümete yazılan ve bir örneği "program şartlılığı" çerçevesinde IMF'ye gönderilen açık mektup, 9 sayfadan oluşuyor.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve Başkan Yardımcısı Erdem Başçı'nın imzalarını taşıyan ve Türkiye'de Devlet Bakanı Ali Babacan'a hitaben gönderilen mektupta, 2006 yıl sonu enflasyon hedefi ile uyumlu olarak oluşturulan patikanın "belirgin olarak üzerine çıkılmasının" arkasında iki temel gelişme yattığı ifade edildi. Mektupta buna ilişkin şöyle denildi:

"Birinci gelişme, küresel likidite koşullarının değişmesi, bir başka ifadeyle, Enflasyon Rapor'larımızda dile getirilmiş olan önemli bir riskin gerçekleşmesidir.

İkinci gelişme ise işlenmemiş gıda, altın ve enerji fiyatları gibi para politikasının kontrolü dışında gelişebilen fiyatların beklenmeyen oranlarda artışlar göstermesidir."

Merkez Bankasının, enflasyonun orta vadede hedeflere yakınsaması için gereken önlemleri kararlı biçimde aldığı bildirilen mektupta "Bugünkü bilgiler ışığında üretilen tahminlere göre, temkinli bir parasal duruş altında, orta vadeli hedefler erişilebilir durumdadır. Kuşkusuz, bu tahminlerin mali disiplinden taviz verilmediği, gelirler politikasının enflasyon hedefleriyle uyumlu biçimde tasarlandığı ve beklentilerin doğru biçimde yönetildiği bir çerçeve dahilinde olusturuldugu vurgulanmalıdır" denildi.

Mektupta Merkez Bankasının, gerek yurt içindeki gerekse uluslararası ekonomilerdeki gelişmeleri dikkatle izlediği ifade edilirken, 2007 ve 2008 yıl sonu enflasyon hedeflerinin yüzde 4 olarak korunduğu, politika hedeflerine ulasılmasını tehdit eden her tür gelişmeye yakın geçmişte oldugu gibi, kararlılıkla ve gecikmeksizin tepki verileceği belirtildi.

Merkez Bankası, yapılan saptamalar altında ve mevcut politika duruşunun korunacağı varsayımı temel alınarak yapılan tahminlere göre, 2006 yıl sonu enflasyonunun yüzde 70 olasılıkla yüzde 9,1 ile yüzde 10,5 arasında olmasının beklendiğini bildirdi.

Merkez Bankası tarafından hükümete gönderilen mektuba göre, orta vadede, yurt içi talepteki yavaşlamaya ek olarak, işlenmemiş gıda fiyatlarının normalleşeceği (nitekim normalleşmenin ilk belirtileri Haziran ayında görülmektedir), tütün fiyatlarındaki bir defaya mahsus artışların ortadan kalkacağı ve kur gelişmelerinin fiyatlar üzerindeki etkisinin zayıflayacağı öngörüldü.

Tahminlere göre, yıllık enflasyon 2007 yılının ilk çeyreğinde düşmeye başlayacak ve enflasyondaki düşüş yılın ikinci yarısında daha da belirgin hale gelecek.

Enflasyonun yeniden hedefe yakınsaması ise 1,5 ile 2 yıllık bir zaman zarfına yayılacak. 2007 yıl sonu için yüzde 70 olasılıkla öngörülen enflasyon rakamı yüzde 3,5 ile yüzde 7 arasında olacak.

Mektupta, söz konusu tahminlerin politika faiz oranlarının sabit kaldığı varsayımı altında oluşturulduğunun gözönüne alındığında, yüzde 4 hedefine ulaşılabilmesi için bir miktar daha sıkılaştırma gerekebileceği ifade edilebileceği kaydedildi.

Enflasyonun gelecekteki seyrinin tahmin edilebilmesi için son dönemdeki döviz kuru hareketlerinin geçişkenlik etkilerinin incelenmesinin yararlı olacağı bildirilen mektupta, "Merkez Bankası bünyesinde geliştirilen teknikler kullanılarak yapılan hesaplamalar, son dönemdeki kur hareketlerinin yıllık enflasyon üzerinde 2006 yılı boyunca yaklaşık 3,5 puanlık bir etki oluşturacağına işaret etmektedir. Burada, döviz kurunun enflasyon üstündeki etkisinin ticarete konu olan ve olmayan mallar arasındaki göreli fiyatların değişmesi biçiminde öngörüldüğünün altı çizilmelidir" denildi.

Kuşkusuz, büyük dışsal şokların ortaya çıkması halinde enflasyonun tahmin aralığının dışında gerçekleşebileceği kaydedilen mektupta, buna örnek olarak son yıllarda yüksek artışlar gösteren ham petrol fiyatlarındaki artışların devam etme olasılığının, enflasyon açısından önemli bir risk unsuru olmaya devam etmesi gösterildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber