İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

5 Yılını Doldurmayan ve İlksandan Ayrılanlar

Geçen yıl yayımladığımız yazıda; kurum değiştirme, branşa geçme vb durumlardan dolayı İLKSAN'dan ayrılan ancak 5 yılı doldurmayanlara, aidatlarının ödenmediğini, fakat bunun yanlış olduğunu belirtmiştik. İLKSAN bizi kişileri gereksiz yere mahkemelere yönlendirmekle suçlamıştı. Ancak, haklı olduğumuz Danıştay kararı ile ortaya çıktı. Peki şimdi ne yapılmalı? 5 yılını doldrumadığı için aidatlarını alamanalar hangi yola başvurmalıdır?

Haber Giriş : 16 Temmuz 2006 00:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştayın 29.03.2006 tarih ve E: 2004/6077, K: 2006/2172 sayılı kararıyla İlksan Sosyal Yardımlar Yönetmeliğinin 20. maddesi iptal edilmiştir.

Bu durum; 5 yıldan az üyelik aidatı ödeyenlerden üyeliği; kurum değiştirme, branşa geçme vb durumlar için sona erenlere aidat iadesini gündeme getirmektedir. 

Şu günlerde yoğun olarak ilkokul öğretmenleri branş değiştirerek liselere atanmışlardır. Bu öğretmenlerin İlksan üyelik aidatları bulunmaktadır. Biz memurlar.net olarak bu konuyu gündeme getirip bu aidatların ödenmesi gerektiğini haber yapmıştık. Fakat İlksan genel müdürlüğü sitemize yaptığı açıklamada bizim kişilere yanlış bilgi verdiğimizi, kişileri gereksiz yere mahkemelere yönlendirdiğimizi beyan etmişlerdi. Haberimizin doğruluğu Danıştay kararıyla doğrulanmıştır.

Aidat iadesi için gerekli belgeler nelerdir? 

1. Dilekçe (İlksan Genel Müdürlüğü'ne) dilekçe için tıklayınız. Dilekçe metnine Danıştayın 29.03.2006 tarih ve E: 2004/6077, K: 2006/2172 sayılı kararı neticesinde 5 yıldan az olan kesintilerimin hesaplanarak faiziyle ödenmesi talebini belirtiniz. 
2. Atama Kararnamesi
3. Hizmet Cetveli
4. Eski görevden ayrılma, yeni göreve başlama yazısı.(Personel Nakil Bildirimi)
5. En son aidatının kesildiğini gösterir maaş bordrosu (okulun/dairenin tamamı )

Not: İstenilen belgelerin bağlı bulunduğu Milli Eğitim Müdürlüğüne tasdik ettirilmesi  gerekmektedir. 

BAŞVURU HALİNDE OLACAKTIR?

İLKSAN Genel Müdürlüğü bugüne kadarki uygulamasında hukuku doğru algılamadığını göstermiştir. Bu nedenle bu başvuru üzerine, zaman aşımını bahane ederek, aidat ödemesinin yapılmayacağını belirtecektir. Ancak, zamanaşımına ilişkin olarak İLKSAN'ın vereceğini tahmin ettiğimiz bu cevap yanlıştır.

İdari Yargılama Usulü Kanununun 13.maddesinde "İdari eylemlerden hakları ihlal edilmiş olanların idari dava açmadan önce, bu eylemleri yazılı bildirim üzerine veya başka suretle öğrendikleri tarihten itibaren bir yıl ve her halde eylem tarihinden itibaren beş yıl içinde idareye başvurarak haklarının yerine getirilmesini istemeleri gereklidir....." denilmektedir.

Madde metninden de anlaşılacağı gibi, herhangi bir Sosyal Yardım veya hakkın, hak ediş tarihinden itibaren 5 (beş) yıl içerisinde talep edilmesi gerekmektedir. Aksi halde zamanaşımı süresi dolduğundan bu tür talepler reddedilecektir.

NE YAPILMASI GEREKMEKTEDİR?

1- İlksan üyeliği sona erenlerden 5 yıldan az süre bir süre de olsa maaşından kesinti yapılanlar, aidat ödeme talebinde bulunabilir. Bu talebin Sandık tarafından reddolunması mümkündür. Ancak, Danıştay'ın 29.03.2006 tarih ve E: 2004/6077, K: 2006/2172 sayılı kararı ile yönetmeliğin 20.maddesi iptal ediliği için süresi içinde idari yargıda dava açılması halinde, açılan davalar kazanılabilecektir.

2- İdari yargılama usul kanununun 13. maddesi gereğince hakkınızın zaman aşımına uğramaması gerekmektedir. Buna göre de, hak sahibinin, hakkın oluştuğu tarihten itibaren 5 yıl içerisinde İLKSAN'a başvurarak hakkını talep etmesi, olumsuz cevap alması halinde de (60 gün için de) idari yargıda dava açması gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber