1 yılda 100 kişinin umudu oldular

Erzurum Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde bir yılda 50 karaciğer, 50 de böbrek nakli yapılarak, 100 hastanın yeniden sağlığına kavuşması sağlandı.

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 02 Ocak 2015 19:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
1 yılda 100 kişinin umudu oldular

Organ bekleyen hastaların bazılarının kadavradan, bazılarının da canlı vericiden yapılan nakillerle sağlığına kavuştuğunu vurgulayan A.Ü. Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, "Merkezimizde 50 böbrek, 50 karaciğer nakli yaptık. Tabii ki üzüldüğümüz nokta bunun yüzde 80'i canlı vericili oldu. Kadavra vericili Türkiye'de az ama insanlar bir şekilde sağlıklarına kavuşuyor. Yeni yıla da mutluluklarla girdiler" dedi.

"SİZ DE BİR GÜN ORGAN ALICISI OLABİLİRSİNİZ"

Aydınlı, herkesin organ bağışında bulunması gerektiğini belirterek, "Lütfen siz de bir gün karaciğer ya da böbrek alıcısı olabilirsiniz. Siz de hayattayken yakınlarınıza organlarınızı bağışladığınızı söyleyiniz ki Allah korusun bir durum olduğunda, beyin ölümü gerçekleştiğinde, yakınlarınız da bunu sizden daha önce duyduğu için bağış yapabilsinler" ifadesini kullandı.

Merkezin en az üç-dört katı nakil yapabilecek durumda olduğunu vurgulayan Aydınlı, "Yurt dışından, yurt içinden çok farklı illerden gelen hastalarımız var. Karaciğer nakli olması gerektiğini bilmeyen, ihtiyacı olan hastalar bizimle görüşsünler. Biz bunları iyi yönlendirelim. Böbrek hastaları nakil olacağını biliyorlar çünkü diyalize giriyor. Karaciğer nakli olacak hastaların çoğunun kendilerinden haberi yok. Bir anda bir hastalıkla karşılaşıyor halbuki karaciğeri çok ciddi şekilde rahatsızlanmış, sıkıntılı ve nakil olması gerektiğini bilmiyor ve bununla çok uzun yıllar yaşıyor ve belki son noktada müracaat edebiliyorlar. Bu kadar hastalanmadan bu kadar sıkıntıya girmeden bizim listemize kayıt olun biz sizi takip edelim. İşlemlerinizi daha iyi yapalım ve nakil ihtiyacınız olduğu ilk anda da bunu gerçekleştirebilelim ki siz hayatınıza daha iyi devam edebilin" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber