Türkiye'nin ürünlerini en fazla Almanya talep etti

2014 yılında 157.6 milyar dolarlık ihracat yapan Türkiye'nin ürettiği ürünlerine en fazla talep Almanya'dan gelirken İtalyanlar Türk fındığının yüzde 25'ini satın aldı. İhraç edilen maden ve metallerin ise yüzde 40'ı Çin'deki fabrikalara gitti.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 03 Ocak 2015 12:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye'nin ürünlerini en fazla Almanya talep etti

Yaşar Kızılbağ

Türk ürünlerinin müdavimleri belli oldu. Önceki gün açıklanan TİM verileri dikkate alınarak 27 sektör üzerinden yapılan hesaplamaya göre geçen yıl 157.6 milyar dolar ihracat yaparak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kıran Türkiye'nin ihraç ürünlerine en fazla talep Almanya'dan geldi. Türkiye'den toplam 14.8 milyar dolarlık ürün alarak ihracattaki 1'inci partnerimiz olan Almanya 27 sektörün 8'inde en çok ürün sattığımız ülke oldu.

Tereciye tere sattık

Almanya Türk çimento ürünlerinin yüzde 6.9'unu, Türk demirinin yüzde 12.4'ünü alırken bu rakam hazır giyim ve konfeksiyonda yüzde 21'e yaklaştı. Almanya ayrıca kuru meyvenin yüzde 15'ini aldı. Makine sektörünün kalbi olan Almanya bu alanda da Türk ürünlerini tercih etti. Türk ihracatçılar ürettiği her 100 dolarlık makinenin 10 dolarlık bölümünü bu ülkeye sattı. Taşıt araçları ve yan sanayii ihracatçılarının da ilk adresi Almanya oldu. Geçen yıl toplam 22.2 milyar dolarlık ihracat yapan taşıt araçları ve yan sanayii sektörünün bu ülkeye ihracatı 3.7 milyar dolar oldu. İhraç edilen taşıt araçları ve yan sanayii ürünlerinin yüzde 16.5'i bu ülkeye gitti. 2015'te bazı sektörlerde ilginç gelişmeler de yaşandı. Dünyada sanayii için hammadde stoku yaptığı bilinen Çin'in Türkiye'den en fazla aldığı ürün maden ve metaller oldu. Geçen yıl toplam 4.6 milyar dolarlık maden ve matal ihraç eden Türkiye'nin birinci alıcısı Çin oldu. Çin, ihraç edilen Türk maden ve metallerinin yüzde 40'a yakınını satın aldı. Geçen yıl dünyaya 2.3 milyar dolarlık fındık satan Türkiye'nin en büyük müşterisi ise İtalya oldu. İtalyanlar Türk fındığının yüzde 25'ini aldı. Yapılan bu ihracatta geçen yıl Türkiye'nin en büyük fındık ihracatçısı Oltan Gıda'yı alarak dikkatleri üzerine çeken Nutella'nın üreticisi olan İtalyan Ferrero'nun etkisi olduğu sanılıyor.

Amerika'ya Türk çeliği

Geçen yıl 13.2 milyar dolar çelik ihraç eden Türkiye'nin bu alandaki 1. alıcısı ise Türk çeliğine yüzde 17 antidamping vergisi koyan ABD oldu. ABD Türk çeliğine 1 milyar 452 milyon dolar öderken, bu sektördeki payı da yüzde 11'e yaklaştı. Verilere göre ayrıca değerli maden ve mücevher ihracatının yüzde 30'u İran'a, derinin yüzde 22.5'i Rusya'ya, elektrik-elektronik ürünlerinin yüzde 13'ü İngiltere'ye, halı ihracatının ise yüzde 16'sı Suudi Arabistan'a yapıldı.

IRAK PAZARINA YAT VE GEMİYLE GİTTİK

Geçen yıl en ilginç gelişme ise gemi ve yat sektöründe yaşandı. Toplam 1.3 milyar dolarlık gemi ve yat ihraç eden Türkiye'den en fazla alımı 224 milyonr dolarla Norveç yaptı. Norveç bu alandaki payı yüzde 17.5 olurken ikinci sırada yüzde 12.8 payla Marshall Adaları geldi. Geçen yıl üçüncü sıraya ise sürpriz bir şekilde Irak yerleşti. 2013'te sadece 281 bin liralık gemi ve yat ihraç edilen bu ülkeye bu sektördeki ihracat yüzde 32 bin artarak 121 milyon dolara çıktı. Irak bu rakamla payını yüzde 9'un üzerine taşırken Panama ve Malta gibi ülkeleri de geride bıraktı. Geçen yıl ayrıca 4.5 milyar dolarlık ağaç ve orman ürünleri ihracatının yüzde 15'i Irak'a giderken, bu ülke ihraç edilen Türk hububat ve bakliyatın da yüzde 29'unu aldı. Irak ayrıca en çok su ürünleri ve hayvancılık mamuller ile zeytin ve zeytin yağı sattığımız ülke oldu. Su ürünleri ve mamulleri ihracatında Irak'ın payı yüzde 38, zeytin ve zeytin yağında ise yüzde 17'ler düzeyinde gerçekleşti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber