Madencinin 9 saati devletten

Soma'da madencilerin haftalık çalışma süresini 36 saate indiren devlet, işletmelerin ek maliyeti SGK priminde yapılacak düzenlemeyle karşılayacak

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 04 Ocak 2015 09:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Madencinin 9 saati devletten

Soma'daki kaza sonrası hükümet, madencilikte ek tedbirler alınmasını öngören Torba Yasa'yı çıkarmıştı. Yeraltı işlerinde bir gün bile çalışanların "kıdem tazminatı" almasını sağlayan yeni yasa, yer altında çalışma süresini 45 saatten haftada en fazla 36 saate düşürmüş, günlük çalışma süresinin de 6 saati geçemeyeceğini hükme bağlamıştı. Yer altı madenlerinde çalışanlarda emeklilik yaşı 55'ten 50'ye düşürülürken, linyit ve taşkömürünün çıkarıldığı maden iş yerlerinde çalışan işçilere ödenecek ücretin, asgari ücretin iki katından az olamayacağı kararlaştırılmıştı. İzinler konusunda da yeni düzenlemeler Torba Yasa'yla devreye girmişti. Tüm bu adımların kendilerine ek maliyet getirdiğini ve bunu karşılamalarının mümkün olmadığını belirten bazı işletmeler, madencilerin işlerine son vererek kapılarına kilit vurmuştu. Yaşanan sıkıntı sebebiyle maden sahipleri ve işletmecilerle görüşen hükümet, son Bakanlar Kurulu'nda bulunan formülü tartıştı. Maden işletmecilerinin, belli çalışma, üretim ve maaş şartlarıyla Soma'daki kaza öncesi rödovans sözleşmesi yaptıkları belirtilirken, Torba Yasa'nın bu işletmelere öngörülmeyen yüklü ek külfet çıkarttığı tespiti yapıldı. Bu nedenle, hazırlanan tasarının Meclise gönderilmesi kararlaştırılarak, düzenleme imzaya açıldı. Düzenlemeye göre, gelen ek maliyet "fiyat farkı" hesaplanarak karşılanacak. Torba Yasa'dan önceki ve sonraki maliyetler çıkartılarak aradaki farkın rödovans bedelinden ve SGK priminden karşılanmasının planlandığı kaydedildi.

TEKRAR AÇILACAK

Torba Yasa sonrası madenlerde çalışan 2 bin 700 işçi işinden olmuştu. Hükümetin verdiği söz üzerine bunlardan bir kısmı tekrar yerin altına inmişti. Düzenlemeyle kapanan bazı madenlerin de tekrar üretime geçmesi bekleniyor.

Oğuzhan Şahin ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber