Zabıt katibi ve mübaşir alımında 'öncelikli ve ayrıcalıklı' olanlar var mı?

Adalet Bakanlığı tarafından verilen Zabıt Katibi ve müşavir alımı ilanı sonrasında adaylarımızın tereddütlerini gidermeye devam ediyoruz.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 05 Ocak 2015 17:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Zabıt katibi ve mübaşir alımında 'öncelikli ve ayrıcalıklı' olanlar var mı?

Kısa bilgi

Adalet Bakanlığı tarafından mübaşir (813 kişi) ve zabıt katip (3.912 kişi) alımı ilanı verildi. Başvurular 26 Ocak'ta başlıyor ve 6 Şubat günü sona erecek. Alımlara lise, önlisans ve lisans adayları 2014 KPSS puanları ile başvuracaklar.

İlanlardaki ifadeler

3.912 kişilik Zabıt Katibi ilanında "Adalet komisyonlarınca yapılacak uygulamalı ve sözlü sınav sonucuna göre 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununun 114/1-a/1 inci bendinde yer alanlara öncelik tanımak kaydıyla alınacaktır." ifadesi yer almaktadır. 813 kişilik Mübaşir ilanında ise "Adalet komisyonlarınca yapılacak sözlü sınav sonucuna göre 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununun 114 üncü maddesi uyarınca alınacaktır." ifadesi bulunmaktadır.

2802 sayılı Kanun Hükmü

2802 sayılı Kanunun 114'üncü maddesi şu şekildedir:

"Adalet komisyonlarının görevleri şunlardır: a) Atamaları doğrudan Bakanlıkça yapılanlar dışındaki (yani üst düzey yönetici ve hakim-savcı dışındaki) adli ve idari yargı ile ceza infaz kurumları ve tutukevleri personelinin;
1) İlk defa Devlet memurluğuna atanacaklardan merkezi sınavda başarılı olanların ilgili yönetmelik hükümlerine göre düzenlenecek sözlü ve gerektiğinde uygulamalı sınavlarını yapmak, hukuk fakültesi ve adalet meslek yüksek okulu mezunlarına öncelik tanımak kaydıyla başarılı olanların atanmalarını teklif etmek. ....."

İki bölüme öncelik tanınacak

İlanda adı geçen Kanun'da da açıkça yer aldığı üzere hem zabit katibi hem de mübaşir alımlarında "hukuk lisans ve adalet önlisans" mezunlarına öncelik verileceği açıkça ortadadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber