Polis, suçüstü halinde bile askeri gözaltına alamayacak

Haber Giriş : 17 Temmuz 2006 08:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Terör, uyuşturucu kaçakçılığı, organize suçlar ve cinayet gibi ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren suçlarda suçüstü hali olsa dahi polis; asker ya da silahlı kuvvetlerde görevli bir sivili gözaltına alamayacak.

Şahsi bir suç işlediğinden şüphe edilen asker, polis karakoluna ya da herhangi bir şubeye götürülemeyecek. Suçüstü halinde dahi şüpheli asker olay yerinde bekletilip inzibata teslim edilecek.

Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner, 6 Temmuz tarihinde operasyonel birimlere konu ile ilgili ?gizli' antetli bir genelge gönderdi. Genelgeye göre, ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren suçüstü halinde subayları, askerî memurları ve astsubayları yakalamaya askerî inzibatlar, polisler, jandarmalar yetkili. Ancak bu durumda dahi şüpheli asker, olay yerinde tutulacak. En yakın inzibat karakoluna, yoksa askeri makama teslim edilecek.

Ankara'nın Eryaman bölgesinde ?Atabeyler Çetesi'ne yönelik operasyonda polis ile asker arasında yetki tartışması yaşanmıştı. Savcılık soruşturmasında, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda görevli bir yüzbaşı polis tarafından gözaltına alınmış, Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirilmişti. Yüzbaşı gözaltına alındığında komutanlarına bilgi vermesi de sağlanmış, cumhuriyet savcısınca TEM şubesinde ifadesi alınamadan Merkez Komutanlığı'ndan gelen askerlere teslim edilmişti. Polis daha önce kamuoyunda Sauna Çetesi olarak bilinen gruba dönük soruşturmada ÖKK'da görevli Yüzbaşı Nuri Bozkır'ı şahsi suçu nedeniyle gözaltına almış, savcı da Bozkır'ın ifadesini TEM şubesinde almıştı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber