Seçimler nedeniyle istifa edecek memurun sigortalılığı

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 07 Ocak 2015 15:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Seçimler nedeniyle istifa edecek memurun sigortalılığı

Haber Gönder yoluyla iletilen aşağıdaki içerik, uygun görülerek yayına alınmıştır

Anayasanın 76. maddesinin son fıkrasında, hakimler ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yüksek öğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeleri, kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri ve Silahlı Kuvvetler mensuplarının görevlerinden çekilmedikçe aday olamayacakları ve milletvekili seçilemeyecekleri belirtilmiştir.

298 sayılı Kanun'un ek 7. Maddesi'ne göre bahsi geçen memurlar adaylığı veya seçimi kaybetmeleri halinde, Yüksek Seçim Kurulu'nca seçim sonuçlarının ilanını takip eden 1 ay içinde müracaat etmeleri kaydıyla eski görevlerine veya kazanılmış hak aylık derecelerindeki başka bir göreve dönebilecektir.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 7 Haziran 2015 milletvekili seçimlerinde aday olabilmek için kanun gereği görevinden çekilmesi veya ayrılması gerekenlerin, en geç 10 Şubat 2015 Salı günü mesai bitimine kadar görevden ayrılma isteğinde bulunmaları gerektiğini belirterek, memurlar için istifa sürecini başlatmış oldu.

Memurun istifası ve istifa sonrası memuriyete geri dönüşü arasında 4-5 aylık bir zaman farkının fazla olması, Genel Sağlık Sigortasının da mecburi olduğu düşünüldüğünde, memurların ve aile bireyleri sağlıktan yararlanmada kendileri ve bakmakla yükümlü olunan aile bireyleri açısından bazı sıkıntılar doğuracaktır.

5510 sayılı kanunun Kanunun 9. Maddesi gereği 4/c'li sigortalıların işten ayrıldıkları tarihten itibaren sigortalılıkları sona erer. Diğer taraftan Kanunun 67. Maddesi gereği; Genel Sağlık Sigortalısı (GSS) sayılanlar, zorunlu sigortalıklarının sona erdiği tarihten itibaren 10 gün süreyle, sigortalılığını yitirdikten tarihte son bir yıl içinde 90 gün ve daha fazla zorunlu sigortalılığı varsa 10 güne ilave 90 gün daha kendileri ve bakmakla yükümlü olunan kişiler sağlıktan yararlanırlar. 100 günlük süre bittikten sonra Genel Sağlık sigortalılığı biteceği için bir ay içinde gelir tespiti yaptırması ve Genel sağlık sigortası olması gerekmektedir.

Memurun istifa sonrası GSS'liği bittiği dönemde eşi çalışıyor veya emekli ise eşi üzerinden sağlık yardımı alabilir bu durumda istifa etmiş olan memur herhangi bir ücret ödemeden sağlıktan yararlanmaya devam eder. İstifa edip gelir testi yaptıran kişi ise SGK'nın belirlediği miktar üzerinden GSS primi ödemek durumunda kalır.

Doğan GECE SGK eski Müfettişi Dışişleri Bakanlığı İç Denetçisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber