Gözaltı morluklarının gizli nedenleri

Uykusuzluk ve göz yorgunluklarının çoğu zaman gözaltında korkunç mor halkalara neden olabileceğini belirten Op. Dr. Ayşegül Sivri, "Çoğunluğumuz bu durumdan şikayet etmektedir ve şayet nedenlerini bilirsek bu durumdan kurtulabiliriz" dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Ocak 2015 15:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Gözaltı morluklarının gizli nedenleri

Op. Dr. Ayşegül Sivri, gözaltı morlukları hakkında şu bilgileri verdi:

"Gözaltı morluklarının en sık nedenleri; Gözaltı morluklarının en sık üç nedeni genetik, alerjiler ve burun akıntılarıdır. Genetik olarak özellikle Asyalılarda cilt yapısında daha fazla bulunan melanin dediğimiz koyu renge neden olan maddeye bağlı olarak daha sık gözaltı morlukları görmekteyiz. Cilt hastalıklarından olan atopik egzema bir diğer mor halka sebeplerindendir. Bir diğer önemli sebebi ise yaşlanmadır. Çünkü yaşlanma ile gözaltı cildimiz incelir, kollajen dediğimiz cildi genç, gergin ve canlı gösteren maddenin seviyesi azalır ve böylelikle cilt altında bulunan damarlar daha görünür hale gelir. Yüz hatalarımızda bir diğer mor halka sebeplerindendir. Aynı zamanda yüzümüzde kemik yapıların çıkıntılı olması, göz kapaklarımızı şiş olması ya da gözaltı çukurumuzun belirgin olması gözaltı morluklarını daha da belirgin hale getirir."

Op. Dr. Ayşegül Sivri, "Çözüme ulaşmak için öncelikle sizin probleminizi bulmamız gerekmektedir." dedi.

Sivri, "Bunun için size çok basit bir testten bahsedeceğim. Parmak uçlarınız ile gözaltınıza cildi gerecek şekilde 30 saniye kadar kibarca hafif bir baskı uygulamanızı istiyorum. Bu testin sonunda gözaltınıza dikkatlice bakın, gözaltlarınızdaki mor halkaların koyuluğu sizce arttıysa bu halkaların sebebinin genetik ya da yaşlanmaya bağlı olduğunu söyleyebilirim. Şayet koyu halkanın şiddeti değişmediyse mor halkalarınız ultraviyole maruziyetine ya da alerjiye bağlı olabilir. Şayet gözaltı morluklarınız az miktarda azaldı ise morlukların sebebi damarsal yapıların görünür olmasına ve pigmentasyon fazlalığına hatta her ikisine birden bağlıdır. Koyu halkaların sık görülen bir nedeni de alerjilerdir, bu alerjiler arasında yiyecek alerjileri, kozmetik alerjileri ya da ev ya da işyeri ortamınızda bulunan alerjenler sayılabilir. Alerji sebebi ile alt göz kapağınızda bulunan damarlar genişleyerek görünürlüğü artar böylelikle gözaltımızda mor halka şeklinde gözükür." diye konuştu.

Kozmetik ürünlerin özellikle son kullanma tarihleri geçtiğinde kullanıldığında daha çok alerjik reaksiyona neden olduğunu ifade eden Op. Dr. Ayşegül Sivri, "İçlerindeki bakteri sayısı artmıştır ve bu durum cilt problemlerine sebep olur şekline belirtti. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda gözleriniz kaşınır ve irrite olur. Siz bu duruma gözlerinizi kaşıyarak cevap verdiğinizde göz kapağı cildi çok ince olduğu için cilt altındaki ince damarlara zarar verirsiniz, böylelikle göz kapaklarında şişme ve lekelere sebep olursunuz. Aynı zamanda melanin yani pigment üreten hücreleri de uyararak renk maddesi üretmelerini tetiklersiniz, bu durum da koyu halkalarda artışa neden olur. Burun tıkanıklığı sonucu, göz kapağınız ile burnunuz arasında bağlantısı olan kan damarlarında şişmeye neden olarak gözaltı morluklarının belirginleşmesine neden olur. Burnunuzda bulunan herhangi bir eğrilik ve ya et büyümesi dediğimiz durumlarda yine bu damarlar genişler ve gözaltı morluklarına sebep olur. Yetersiz beslenme durumları ve özellikle B vitamini, C vitamini, K vitamini ve E vitamini eksiklikleri gözaltında koyu halkalara neden olmaktadır. Vitaminler özellikle böbrek üstü bezlerimizin çalışması için gereklidir. Şayet böbrek üstü bezimiz sağlıklı çalışamaz ise, kahve, alkol ve şekeri fazla tüketirsek, vitamin emilimi bozulursa cildimizde şişme olur ve koyu halkalarımız belirginleşir. Besinlerin içinde bulunan sülfit, mesela şarapta vardır, ciltte şişkinlik yapar ve yine koyu halkaların belirginleşmesine neden olmaktadır. Diyetimizdeki tuz miktarını da azaltmalıyız, çünkü vücutta su tutarak cilt altı damarları genişletir ve gözaltında mor halka görünümünü arttırır. Diğer bir anlamı da vücudun susuz kalmasıdır. Susuz kaldığımız zamanda damarlarımız genişleyerek görünürlüğü artmaktadır. Alkol ve kahveyi aşırı tükettiğimizde de susuz kalırız. Aynı zamanda alkol ve sigara tüketiminde cildin oksijenlenmesi de azalarak cilde zarar vermiş oluruz. Sigara İçmek; Sigara içtiğimizde cildimize ulaşan oksijen miktarı azalır. Damarlarımızda bu açığı kapatmak için genişler ve böylelikle sigara içmek gözaltı morluklarımız daha da arttırır. Hormonlar; Özellikle kadınların aylık siklusunda hormonal değişikliğe bağlı kansızlık gözlenebilir, yine hamilelik dönemlerinde de kansızlıkla sık karşılaşmaktayız. Bu gibi hormonal geçiş dönemlerinde gözaltı mor halkalarda artış ve belirginleşme gözlenmektedir. Çünkü kansızlık durumunda yine cilt altı damarlarımız genişleyip belirginleşecektir. Uykusuzluk; Direk uykusuzluk mor halkaların sebebi olmamakla birlikte dolaylı yoldan mor halkaları arttırabilmektedir. Mesela uykusuzluk durumunda stres ve diğer sağlık problemleri artmaktadır. Cildimiz daha yaşlı ve solgun gözükmektedir" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber