Çocuğu babaya göstermemeye onay

Anayasa Mahkemesi, boşanma sonrası çocuğu babaya göstermeyen annenin kötü davranışına onay verdi

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 10 Ocak 2015 11:29, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Çocuğu babaya göstermemeye onay

Bilindiği üzere genelde boşanma sonrasında çocukların velayeti anneye verilmektedir. Ancak mahkeme kararında ayda iki veya 3 kez çocuğun babayla görüştürülmesi istenmektedir.

Ancak, bazı anneler boşanma sonrasında bu karara rağmen çocuğu babayla görüştürmemektedir. Bu tür durumlarda çocuk teslimi için yeniden mahkeme başvurulmaktadır. Mahkemeler, çocuğu babayla görüştürmeyen anneye 6 aya kadar tazyik hapsi öngören İcra İflas Kanunun 341. maddesine göre yargılama yapmaktadır. Ancak bu maddede yer alan 2. cümle gereğince yargılama devam ederken eğer anne çocuğu göstermeye başlarsa, anne tahliye edilmektedir.

Bir çok baba, 2. cümlenin, annelerin kötü davranışlarına cevaz verdiğini ve bu hükmün iptal edilmesi gerektiğini düşünmektedir.

Bu konuda Bursa'da yaşanan bir olayda yine çocukların velayeti anneye verilmiş, babaya ayda iki kez çocuğuyla görüşme hakkı tanınmıştır. Ancak anne çocukları babayla görüştürmemiş, baba dava açmış ve hapis cezası istemiştir. Dava devam ederken anne çocukları, göstermeye başlamış ve ceza almaktan kurtulmuştur. Bu olayda, baba annenin yaptığı kötü davranışın yanına kar kaldığı gerekçesiyle ilgili hükmün iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştur. Ancak, AYM ilgili hükmün iptal istemini reddetmiştir.

İşte AYM'nin iptali istemini reddettiği İcra İflas Kanunun 341. maddesi hükmü:

"Çocuk teslimi hakkındaki ilamın veya ara kararının gereğini yerine getirmeyen veya yerine getirilmesini engelleyen kişinin, lehine hüküm verilmiş kimsenin şikayeti üzerine, altı aya kadar tazyik hapsine karar verilir. Hapsin tatbikine başlandıktan sonra ilamın veya ara kararının gereği yerine getirilirse, kişi tahliye edilir."

AYM'nin kararı için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber