Yargıya değil, bakana uyan müsteşara hapis

Haber Giriş : 18 Temmuz 2006 08:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay 4. Ceza Dairesi, idare mahkemesinin kararını uygulamadığı gerekçesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Mustafa İsen'i altı ay hapis cezasına çarptırırken, bürokratları 'suç olan emirleri uygulamamaları' konusunda uyardı.

Erkan Mumcu'nun bakanlığı döneminde, Bakü Kültür Müşaviri Nafiz Şahin görevinden alınarak APK uzmanı yapıldı. Ankara İdare Mahkemesi atamayı durdurdu ve Şahin'in 'denk bir göreve' atanması gerektiğine hükmetti. Bakanlık da Şahin'i Hakkâri Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne atadı. İdare Mahkemesi bu atamayı da "Bakanlıkta dört genel müdür yardımcılığı, 11 daire başkanlığı ve 12 müşavir kadrosu boşken ilk karara uyulmamıştır" gerekçesiyle iptal etti.

'Müsteşar suça katıldı'

Danıştay, bakanlığın yargı kararına uymadığı gerekçesiyle istenen soruşturma iznini vermeyen kararını kaldırmasıyla İsen hakkında hakkında açılan dava geçen ay sonuçlandı. Yargıtay'ın kararında özetle şu görüşlere yer verildi: "Sanık, bakanın bilgi ve buyruğu doğrultusunda idari yargı kararını etkisiz bırakan işlemin yapılmasına yol açmak suretiyle suça katılmıştır. Sanık yaptığı eylemlerin suç olduğunun bilincindedir. Sanığın hiyerarşik düzeydeki buyrukları yerine getirdiği savunması yerinde değildir. Suç olan bir buyruğu yerine getirmek eylemi suç olmaktan çıkaran bir neden olamaz."

Yargıtay, İsen'i 'yetkisini kötüye kullanmak'tan altı ay hapis cezasına çarptırdı. Paraya çevrilen ceza ertelendi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber