Sosyal denge sözleşmesinde önemli karar

Anayasa Mahkemesi, sosyal denge sözleşmesine ilişkin bir bireysel başvuruda, Uluslararası sözleşme hükümlerini dikkate almayan mahkeme kararının adil yargılanma hakkını ihlal ettiğine karar verdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Ocak 2015 14:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sosyal denge sözleşmesinde önemli karar

Fatih Belediyesi ile BEM-BİR-SEN arasında, 1/5/2005 ila 31/12/2006 tarihleri arasında geçerli olmak üzere "Sosyal Yardım Sözleşmesi" düzenlenmiştir. Bu sözleşmeden, BEMBİRSEN üyesi olmayanlar ancak iki katı aidat ödemeleri şartıyla yararlandırılmıştır.

Bir memur, sosyal denge sözleşmesinden yararlandırılmadığı gerekçesiyle dava açmış ancak hem idare mahkemesi hem de Danıştay, sadece o günkü kanunlara atıfta bulunarak talebi reddetmiştir.

Bireysel başvuru yoluyla Anayasa Mahkemesine giden memurun başvurusunda önemli hususlar yer almaktadır.

1- AYM, idare mahkemesinin tüm delilleri değerlendirmeden karar verdiği için, adil yargılama ilkesinin ihlal edildiğine ve yargılamanın yenilenmesine karar vermiştir. AYM, "Bir anayasal hakkın ihlali iddiasını içermeyen, yalnızca derece mahkemelerinin kararlarının yeniden incelenmesi talep edilen başvuruların açıkça dayanaktan yoksun ve Anayasa ve Kanun tarafından Anayasa Mahkemesinin yetkisi dışında bırakılan hususlara ilişkin olduğu açıktır." demiştir.

2- AYM ayrıca; BEM-BİR-SEN'e üye olmayanların sosyal yardım sözleşmesinden yararlanmaları için anılan sendikaya üye olanların ödedikleri aidatın iki katını ödemeleri şartının sendikaya üye olmama özgürlüğüne yönelik orantısız bir müdahale olmadığı ve bu bağlamda demokratik toplum düzeninin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olmadığı kanaatine varmıştır.

3- Dava 6 yıl sürdüğü için yargılamanın makul sürede sonuçlanmadığına karar verilmiş ve 5 bin lira da tazminata hükmedilmiştir.

AYM kararı için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber