Askerliğin sayılması için borçlanılması şart değil

Askerlik hizmetinin kazanılmış hak aylığında değerlendirilebilmesi için borçlanılması şart değildir

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 13 Ocak 2015 13:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Askerliğin sayılması için borçlanılması şart değil

Askerlik hizmetine ilişkin düzenleme, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 83. maddesinde yer almaktadır. Buna göre, "...muvazzaf askerlikte geçen süreler muvazzaf askerliğe ayrıldıkları sırada iktisap etmiş oldukları derecede kademe ilerlemesi yapılmak suretiyle değerlendirilir."

Bu düzenlemede, askerlik hizmetinin kademe ve derecede değerlendirilmesi için borçlanılmasının gerektiğine dair bir kayıt yer almamaktadır. Bu nedenle askerlik süresi, borçlanılmamış olsa dahi memurun kazanılmış hak aylık ve derecesinde değerlendirilir.

Diğer taraftan, askerliğin üst dereceli kadrolara atanma sırasında nasıl değerlendirileceği husus ise yine 657'nin 68. maddesinde düzenlenmiştir. B maddede yer alan düzenlemeye göre, "muvazzaf askerlikte" geçen sürenin tamamı 68/B kapsamındaki üst dereceli kadrolara atanmada dikkate alınmaktadır. Yine bu düzenlemede de, üst dereceli kadrolara atanabilmek için askerliğin borçlanılması gerektiğine dair bir kayıt bulunmamaktadır.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde borçlanılmayan muvazzaf askerlik sütresi;

1- Memuriyet hizmetinde değerlendirilir.

2- Memuriyet kıdeminde değerlendirilir.

3- Kıdem aylığında değerlendirilir.

4- Emeklilikte değerlendirilmez. Askerlik hizmetinin emeklilik yönünden değerlendirilebilmesi için borçlanılması gerekmektedir.

Bu hususa ilişkin olarak yayımlanmış olan ayrıntılı haberler için bakınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber