Sağlık Bakanlığı: Hastalardan muayene sonucu hiçbir ek ücret istenmeyecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Temmuz 2006 20:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adana İl Sağlık Müdürü Dr. Çağlar Çatak, Maliye Bakanlığı'nın "Tedavi Tebliği"nin sağlık kuruluşlarınca yanlış yorumlandığını belirterek, Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün hastalardan muayene sonucu hiçbir ek ücret istenmemesi konusunda bir genelge yayınladığını söyledi.

Dr. Çağlar Çatak, yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün hak sahiplerinin sağlık kurum ve kuruluşlarına ayaktan başvuruları için, 1 Temmuz 2006 tarihinden itibaren yapılan işlemlere ilişkin olarak faturalama ve ödeme işlemlerinin ne şekilde yapılacağının Maliye Bakanlığı'nca çıkarılan tedavi yardımına ilişkin 8 sıra nolu Uygulama Tebliği ve eklerinde açıklandığını ifade etti. Çatak, tebliğle getirilen uygulamanın, sağlık kurum ve kuruluşlarımıza sadece ayaktan başvuran hastalara verilen sağlık hizmetlerinin faturalama ve bunun sonucunda yapılacak ödeme esaslarını içerdiğine dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Ancak çeşitli sağlık kurum ve kuruluşlarımızdan intikal eden bilgilere göre, ayaktan muayene ve tedavi olan hastalarda hastanelerin ilgili tebliğde belirtilen sınıfının karşılığı olan fiyatın geri ödeme kuruluşlarının ödemeyi taahhüt ettiği azami fiyat gibi düşünüldüğü, hastaya yapılan tetkik ve tahlillerin ayrı ayrı fiyatlandırıldığı ve bunun neticesinde ortaya çıkan rakamla tebliğde belirtilen fiyat arasında kalan farkın hastadan talep edildiği gibi tamamen yanlış yoruma dayanan münferit de olsa bazı uygulamalar olduğu anlaşıldı. Tebliğde hastanelerin sınıfına göre ayaktan hasta muayene ve tedavisi için belirlenen fiyat, o hastaya hangi işlem ve tetkik yapılırsa yapılsın fatura edilecek miktar olup bunun dışında hiçbir şekilde hastadan para talep edilmeyecektir. BAĞ-KUR'lu hastalardan eskiden olduğu gibi alınan katkı payı fatura tutarından düşülerek işlem yapılacak. Ayaktan başvuran BAĞ-KUR'lu hastalarda da ilgili tebliğde öngörülen fiyat aynı şekilde uygulanacak ve başka hiçbir fark alınmayacak."

Dr. Çatak, ilgili tebliğde "hak sahipleri" olarak tanımlananların bir sosyal güvenlik kuruluşuna mensup olanlar ile Yeşil Kart sahibi kişiler olduğunu, bunların dışında kalan ücretli hastaların ilgili tebliğin kapsamı dışında tutulduğunu, ücretli hastalara yapılan işlemlerin eskiden olduğu gibi işlem başına faturalandırılmaya devam edileceğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber