KİT Komisyonu DHMİ'nin bilançolarını ibra etti

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü'nün 2011 ve 2012 yıllarına ilişkin bilanço ve netice hesapları ibra edildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Ocak 2015 16:28, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
KİT Komisyonu DHMİ'nin bilançolarını ibra etti

DHMİ Genel Müdürlüğü'nün 2011 ve 2012 yıllarına ilişkin bilanço ve netice hesapları TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu toplantısında görüşüldü.

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, komisyon üyelerine yaptığı sunumda, kurumun, Türkiye genelinde sivil hava trafiğine açık toplam 53 havalimanının 47'sinin fiilen işlettiğini söyledi.

Birdal, DHMİ Genel Müdürlüğü'nün 2011 yılında 811 milyon 75 bin lira, 2012 yılında ise 754 milyon 755 bin 636 lira, 2013 yılında ise 796 milyon 275 bin 58 lira kar elde ettiğini kaydetti.

Geçen yıl 33 proje için 458 milyon 600 bin lira ödenek tahsis edildiğini anlatan Birdal, "2014 yılı sonu itibariyle yüzde 95 nakdi gerçekleşme sağlandı" dedi.

Kamu özel sektör işbirliğiyle yapıma devam eden işlere de değinen Birdal, Çukurova Havalimanı'nın yapımına 7 Mart 2013'te başladığını söyledi.

İstanbul Yeni Havalimanı Projesi ihalesinin 3 Mayıs 2013'te yapıldığını anımsatan Birdal, 4 etapta gerçekleştirilecek havalimanının, kendi enerjisini üreten, çevreci, doğa dostu, engelsiz ve yeşil havalimanı olarak gerçekleştirileceğini ifade etti.

- Fişleme iddiası

Sunumun ardından söz alan MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu, yasa dışı dinleme ve fişlemelerin paralel yapı tarafından değil hükümet tarafından yapıldığını iddia ederek, sosyal medyada yayınlanan fişleme listesini kimin hazırladığını sordu.

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, kurumla ilgili sosyal medyada yayınlanan fişleme iddiasını sordu.

Bağımsız İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay da Çukurova Havalimanı ile ilgili sorunların ne aşamada olduğunu sordu.

MHP Tekirdağ Milletvekili Bülent Belen, İstanbul Yeni Havalimanınında kotun düşürülmesinin uçakların iniş ve kalkışında risk oluşturup oluşturmadığı ile söz konusu ihalede yolcu garantisi verilip verilmediğini sordu.

- "Çukurova Havalimanı bölge ve ülke için önemli"

Komisyon üyelerinin sorularının ardından söz alan Birdal, fişleme listesiyle ilgili yorumunun olmadığını söyledi.

Birdal, Çukurova Havalimanı'nın yapım ihalesini kazanan firmanın finansman krizine girdiğini anımsatarak, "Mevcut şirket teknik yeterlilik sahibi olan yüzde 20 hisseli ortağın dışındaki diğer hisseler (yüzde 80) yeni bir şirkete devredildi. Böylece mevcut şirketin hisse yapısı değişti" diye konuştu.

Söz konusu firmanın, önümüzdeki haftadan itibaren havalimanında çalışmaya başlayacağını belirten Birdal, "Biz de bunun takipçisiyiz. Çukurova Havalimanı'nın 2016 yılı Mart ayı sonuna kadar yapımı tamamlanacak. Çukurova Havalimanı'nın yapımı bölge ve ülke için önemli" dedi.

- "İstanbul Yeni Havalimanı'nda Hazine garantisi yoktur"

İstanbul Yeni Havalimanı'nda kotun düşürülmesinin nedeninin beklenen hafriyat ve bazı teknik nedenler olduğunu anlatan Birdal, ihale ilanına çıkıldığı andan itibaren konuyla ilgilenen şirket ve kurumların kotun düşürülmesiyle ilgili sorulan sorulara bunun nasıl olabileceğinin söylendiğini kaydetti.

Söz konusu ihalenin herkese açık yapıldığını anımsatan Birdal, katılımın fazla olması için her türlü çalışmayı yaptıklarını söyledi. İhaleye katılan firmaların 95. tura kadar yarıştıklarını ifade eden Birdal, ihalenin sadece bir konsorsiyuma yönelik olmadığını, bu iddiayı kabul etmediklerini kaydetti. Birdal, "İstanbul Yeni Havalimanı'nda Hazine garantisi yoktur" dedi.

DHMİ Genel Müdür Yardımcısı Funda Ocak da Hazine tarafından sadece genel ve özel bütçeli kurumların sözleşmelerinde hüküm bulunması ve tesise bedelsiz el konulma kayıt ve şartıyla fesih durumlarıyla sınırlı olarak borç üstlenimini yaptığını söyledi.

DHMİ Genel Müdürlüğü'nün ise KİT olduğunu ifade eden Ocak, işletme ve yatırım döneminde sözleşme fesih olduğunda, idare tarafından tesise bedelsiz olarak el konulduğunu anlattı. Bedelsiz el konulma tarihinde, tesiste kullanılan ve yatırıma dönüşen kredinin söz konusu tarihe kadar kreditöre ödenmeyen kısmına idare tarafından borç üstlenimi yapıldığını belirten Ocak, "İstanbul Yeni Havalimanı'nda kesinlikle Hazine garantisi verilmedi, Hazine'nin borç üstlenimi söz konusu değil" dedi.

Komisyon Başkanı Hasan Fehmi Kinay, Sayıştay Raporunu hazırlayan ekibe, raporlarında İstanbul Yeni Havalimanı'na Hazine garantisiyle ilgili kamu zararı söz konusu olmadığı halde rapora neden yazıldığını sordu.

Sayıştay Uzman Denetçisi Bülent Ağarı da İstanbul Yeni Havalimanı ile ilgili tespit yaptıkları ifade ederek, Uygulama Sözleşmesine göre sözleşmenin feshi halinde yatırma tahsis edilen ve krediden çekilerek yatırımda kullanılan ancak sözleşmenin fesih tarihine kadar kredi kuruluşlarına ödenmeyen kredilerin idare tarafından kredi kuruluşlarına ödenmesiyle ilgili bir düzenleme olduğunu kaydetti.

Görüşmelerden sonra yapılan oylamada, DHMİ Genel Müdürlüğü'nün 2011 ve 2012 yılları bilanço ve netice hesapları ibra edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber