HSYK, yetki kararnamesi hazırlıklarına başladı

888 kişilik adli ve idari yargı kararnamesini yayımlayan HSYK, yetki kararnamesi hazırlıklarına başladı. Yeni kararnameyle çok sayıda ilin Adalet Komisyonu Başkanı ile bazı sulh ceza hakimleri de değişecek

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 17 Ocak 2015 08:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
HSYK, yetki kararnamesi hazırlıklarına başladı

Fevzi ÇAKIR

HSYK, yeni atanan hakim ve savcıları da kapsayan yetki kararnamesi için kolları sıvadı. Yetki kararnamesiyle hakimlerin yeni görevleri ile mahkemeleri belirlenecek. Yeni kararname ile çok sayıda ilin Adalet Komisyonu Başkanı ile bazı sulh ceza hakimleri de değişecek. Kararname ile önemli davalara bakan mahkemelerin heyetlerinde de önemli değişiklikler yapılacak.

HSYK'dan 888 kişilik yeni kararname

Kararnamenin binin üzerinde yargı mensubunu kapsayacağı ifade ediliyor. HSYK 1. Dairesi, hakim ve savcılardan yetki taleplerine ilişkin dilekçelerini, HSYK Genel Sekreterliği'ne pazartesi gününe kadar vermelerini istedi. HSYK için bu taleplerin bir bağlayıcılığı bulunmuyor. HSYK 1. Dairesi, hakimleri talepleri dışındaki mahkemelerde de görevlendirebiliyor.

Kararname ile büyükşehir adliyesinde görev yapan çok sayıda Adalet Komisyonu Başkanı da değişecek. Adalet Komisyonları, adliyelerde görev yapacak personelin atama ve disiplin işlemlerine bakıyor. Komisyon, herhangi bir nedenle görevine gelmeyen hakimin yerine geçici olarak atama yapabiliyor.

Son kararname ile görev yerleri değiştirilen 126 ağır ceza mahkemesi başkanının yerine de yeni kararnameyle atama yapılacak. Bunların arasında İzmir'deki "Askeri Casusluk" davasına bakan 12. Ağır Ceza Mahkemesi de bulunuyor. Bu mahkemenin başkanı Atilla Rahman, tenzili rütbe ile Torbalı Hakimliği'ne atanmıştı.

EK SULH CEZA HAKİMLERİ

Kararname ile gözaltı, tutuklama, mal varlığına tedbir gibi kararları veren sulh ceza hakimlerinin bazılarının değişeceği de belirtiliyor.

Artan iş yükü dikkate alınarak, İstanbul ve Ankara gibi illerde, ek sulh ceza hakimi görevlendirilecek. Sulh ceza hakimliklerinin kaldırılması için Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuru reddedilen Eskişehir Sulh Ceza Hakimi Kemal Karanfil son kararname ile Zonguldak'a atanmıştı. Karanfil'in yerine Eskişehir Adliyesi'nden bir hakim görevlendirilecek.

Dinleme mahkemesi hakimi de belirlenecek

Son kararname ile Ankara Batı Adliyesi Hakimliği'ne atanan Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hayrettin Türe'nin yerine gelecek isim de belirlenecek. Bu mahkeme, önleme dinlemesi ve telefon dinleme taleplerini karara bağlıyor. HSYK'nın bu yetkiyi Ankara Adliyesi'nden farklı başka bir ağır ceza mahkemesine de verebileceği kaydediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber