Sahte isimle dinlemeye yargılama izni vermemek hak ihlali

Anayasa Mahkemesi (AYM) MİT'in talebi üzerine gazeteci-yazar Mehmet Altan'ın 'Pastör' kod adıyla telefonlarının dinlenilmesi olayının ortaya çıkmasının ardından MİT mensupları için Başbakan tarafından yargılama izni verilmemesini hak ihlali saydı.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 18 Ocak 2015 15:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Sahte isimle dinlemeye yargılama izni vermemek hak ihlali

AYM, ihlal kararı verirken, MİT Kanunu'ndaki dinleme yetkisi veren, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) ve Polis Vazife Selahiyat Kanunu'na ilişkin ilkelere atıf yaptı. AYM, kimliği açık kişilerin kod adıyla, sahte isimle dinlenmesini 'kanunilik ilkesine' aykırı görerek ihlal kararı verdi.

CİNMEN: DAVA AÇILIR

AYM'nin geçen hafta verdiği ihlal kararı, gerekçesi yazıldıktan sonra ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilecek. Altan'ın avukatı Ergin Cinmen Hürriyet'e, AYM kararının bağlayıcı olduğunu, ihlal kararının ardından MİT mensuplarına yasadışı dinlemeden dava açılması gerektiğini savundu. Cinmen, "AYM kararının ardından MİT mensuplarına dava açılması için kararla birlikte İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuracağız. Dava açılması artık zorunlu" dedi.

Taraf Gazetesi, Şubat 2012'de Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan, Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Yasemin Çongar, Yayın Koordinatörü ve yazarı Markar Esayan, yazarları Amberin Zaman ile dönemin Star Gazetesi başyazarı Prof. Dr. Mehmet Altan'ı MİT'in yabancı ve sahte isimlerle ve kod verilerek dinlediğini ortaya koyan mahkeme kararlarını yayınlamıştı. Bu belgelere göre, MİT İstanbul Bölge Başkanlığı 2008-2009 yıllarında terör ve ülke aleyhine yürütülen casusluk faaliyetlerinin önlenmesi gerekçeleriyle İstanbul 11'inci ve 14'üncü Ağır Ceza Mahkemelerinden dinleme kararı talep etti. Dinleme kararlarında Ahmet Altan için 'Caşit', Yasemin Çongar için 'Elizabeth', Amberin Zaman için 'Demi', Mehmet Altan için 'Pastör' gibi sahte isimler kullanıldı. Mahkemeler de kod adıyla dinleme kararları verdi.

SORUŞTURMA İZNİ VERİLMEDİ

Gazeteciler de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Başsavcılık, MİT mensuplarına soruşturma açtı. MİT mensuplarının görevlerini yerine getirirken görevin niteliğinden doğan veya görevi ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı haklarında soruşturma yapılması MİT Yasası gereği Başbakan'ın iznine bağlı olduğu için dosya dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın önüne geldi. İstanbul Başsavcılığı, MİT mensupları hakkında 'resmi belgede sahtecilik, haberleşmenin gizliliğini ihlal ve görevi kötüye kullanma' suçlarından soruşturma yürütmek için izin istemişti. Ancak Erdoğan, MİT mensupları hakkında soruşturma izni vermedi. Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ekrem Aydıner, takipsizlik kararı verdi. İtirazı Bakırköy 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi reddetti. Karar kesinleşti. Soruşturma süreci devam ederken Altan'ın avukatı Cinmen'in açtığı dava üzerine Ankara 12'nci İdare Mahkemesi, Başbakan Erdoğan'ın MİT mensupları hakkında soruşturma izni vermemesine ilişkin kararı iptal etti. Başbakanlık'ın Danıştay'a yaptığı yürütmeyi durdurma talebi reddedildi.

AYM DE İHLAL VERDİ

Mağdur taraflar, takipsizlikle kapatılan soruşturma nedeniyle AYM'ye bireysel başvuruda bulundu. Başvurularda, Anayasa'daki özel hayatın gizliliği, haberleşme ve hak arama hürriyetleri ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne göre özel hayat ve adil yargılanma haklarının ihlal edildiği savunuldu. AYM de geçtiğimiz hafta yaptığı toplantıda başvuruları birleştirerek görüştü ve ihlal kararı verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber