Anadolu Yakası'nın yeni merkezi o ilçe olacak

İstanbul'da Kartal'ı Anadolu yakasının merkezi haline getirecek kentsel dönüşüm projesinin yeni imar planı kabul edildi.

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 18 Ocak 2015 20:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Anadolu Yakası'nın yeni merkezi o ilçe olacak

İstanbul'da Kartal'ı Anadolu yakasının merkezi haline getirecek kentsel dönüşüm projesi, mahkeme kararı ile iptal edilmişti. Topla 550 hektarlık alan 303 hektara indirildi, mahkemenin iptal kararları gözden geçirildi ve imar planı yeniden yapıldı. Kartal'ın yeni planları geçtiğimiz gün İBB Meclis'inde de kabul edildi.

2006'da düğmeye basıldı

İstanbul'un Anadolu yakasında Kadıköy'den sonra ikinci kent merkezini oluşturmak için 2006 yılında düğmeye basıldı. Lokasyon olarak da Kartal seçildi. Uluslararası mimarlık yarışması düzenlendi ve dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid'in çalışması birinci geldi. Kartal'daki fabrika alanlarının kapatıldığı, iş merkizlerinin, büroların, konutların olduğu, kıyadan uzaklaştıkça bina yüksekliklerinin arttığı, 550 hektarı kaplayan proje, 2007 yılında Kartal'ın master planı kamuoyu ile paylaşıldı.

Dava açıldı, iptal edildi

Projenin tanıtılmasından sonra imar planlarının iptali için CHP'li üyeler ve Mimarlar Odası tarafından İstanbul 1. İdare Mahkemesi'ne dava açtı ve 'yürütmeyi durdurma' kararı çıktı. Ancak bu süreçte ihale işlemi tamamlandı ve 2012 yılında Eltes ve DAP Yapı ortaklığı 1.3 milyar TL ile ihaleyi kazandı. 2013 yılına gelindiğinde ise mahkeme planları iptal edince söz konusu alan plansız kaldı.

İBB Meclisi yeni planı onayladı

Bölgenin plansız kalması üzerine Kartal Belediyesi tarafından söz konusu alan için yeni imar planları hazırlandı. Yeni planlarda 550 hektarlık alan 303 hektara indirildi. Çavuşoğlu, Kartal Yeni, Topselvi, Esentepe, Orta, Cumhuriyet ve Kordon Boyu Mahalleleri'ni kapsayan alan için yeni plan hazırlandı. Bu planlar, 16 Ocak 2015 tarihinde İBB Meclisi'ne geldi ve kabul edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber