Emekli Olunduğunda Ne Kadar Harcırah Alınabilicek?

12.07.2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5535 sayılı Kanun sonrasında sitemize iletilen sorulardan birisi de emeklilere uygulanan işlemin değişip değişmediğine ilişkindir. Memur, 2003 yılına kadar emekli olduğunda km. hesabına göre harcırah alabilmekteydi. Ancak, 2003 yılında yapılan düzenleme ile bu uygulamaya son verilmiştir. 4969 sayılı Kanunla yapılan ve halen yürürlükte olan düzenleme için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Temmuz 2006 15:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORU: Saygı değer memurlar net yöneticileri,
harcırahla ilgili değinmediğiniz bir konu var. Memurlar emekli olurken biliyorsunuz gideceği yeri beyan edere,k yeni yerleşeceği yere kadar, harcırah alırdı. Şimdi ise 500 YTL resen harcırah veriliyor. Ama gideceği yeri beyan ederek aldığı harcırah daha fazla idi. Şimdi beyan meyan istenmeden resen 500 YTL veriliyor. Bu kanunla bu da değişti mi? Emekli olan memur bunun farkını alacak mı? Bu konudada bir açıklama yaparsanız, yeni emekli olan memurlara da ışık tutmuş olacaksınız... Şimdiden yeni emekli olmuş tüm memurlar adına teşekkürlerimi sunarım.

CEVAP: Emekli olunduğunda alınabilecek tazminat miktarı 375 sayılı KHK'da yer almaktadır. Buna göre emekli olunduğunda 500 YTL tazminat verilmektedir. 375 sayılı KHK'nın ilgili bölümü şu şekildedir: "(A) bendi kapsamına giren personel ile 22.1.1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (II) sayılı cetvelde yer alan personel ve kamu kurumlarında işçi olarak istihdam edilenlerden; emekliliğini isteyen veya emekliye sevk olunanlara, haklarında toptan ödeme hükümleri uygulananlara, emekli iken yeniden hizmete alındıktan sonra cezaen olmamak üzere görevlerine son verilenlere ve terhis olan yedek subaylara ve bunlardan görevde iken ölenlerin kanuni mirasçılarına damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tâbi tutulmaksızın beşyüz milyon lira tutarında tazminat ödenir."

Detaylı açıklama için tıklayınız.

Geçmişe yönelik harcırah uygulaması emeklilere verilen 500 YTL harcıraha ilişkin bir hüküm getirmemiştir. 500 YTL tazminat verileceğine dair düzenleme 4969 sayılı Kanunun 2'nci maddesi ile 375 sayılı KHK'ya eklenmiştir. Söz konusu bu Kanuni düzenleme Anayasa Mahkemesi ile iptal edilmediği sürece 500 YTL'lik tazminat uygulamasına devam edilecektir.

Özetle, geçmişe yönelik harcırah ödemesi yapan 5535 sayılı Kanunun emeklilere ödenen 500 YTL ile ilgili bir yönü bulunmamaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber